Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 9:55:55 μμ

Πολιτιστικά

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2007 05:41

“Κόλιντε”

Συντάκτης:
 Τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24ης Δεκεμβρίου, τις πρώτες δηλαδή ώρες της παραμονής των Χριστουγέννων, στο Πολύπετρο και στον Αγιο Πέτρο, τους οικισμούς του δήμου Ευρωπού, τηρούν ακόμα και τώρα το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων, γνωστό ως ¨Κόλιντε¨. Νέοι στην πλατεία του χωριού ανάβουν μια μεγάλη φωτιά που την ονομάζουν Κόλιντε. Κόλιντε επίσης ονομάζουν και τα κάλαντα των Χριστουγέννων που ψέλνονται από τα παιδιά αμέσως μετά το τέλος του εθίμου, νωρίς το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων.
 Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007, στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία προγραμματισμένη ομιλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων αναφορικά με την ζωή και το έργο του μεγάλου Διδασκάλου της οικουμένης Αγίου Ιωάννου του Χρισοστόμου. Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: “Η εξορία, το τέλος και ο θρίαμβος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου”.
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:50

Έννοια της Ελευθερίας στο Νίκο Καζαντζάκη

Συντάκτης:
Στον πνευματικό ωκεανό, στον παγκόσμιο λογοτέχνη, Ν. Καζαντζάκη, ταξίδεψε τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γουνελάς, ανίχνευσε την έννοια της ελευθερίας στο έργο του Κρητικού γίγαντα. Όπως ανέφερε, ο Καζαντζάκης ταυτίζεται την έννοια της Ελευθερίας με τη λύτρωση. Λύτρωση από τα δεσμά της συμβατικότητας, κα της μοιρολατρίας.
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:44

Επετειακή Εκδήλωση από το ΣΕΟ Γουμένισσας

Συντάκτης:
Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα το Σάββατο 8.12.2007 από το Τοπικό Τμήμα Ελληνικού Οδηγισμού επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος αυτού στην Ελλάδα. Το Πνευματικό Κέντρο της κωμόπολης κατάλληλα στολισμένο με πανό, αφίσες, φωτογραφίες από παλιές και πρόσφατες δραστηριότητες του Οδηγισμού στην Πατρίδα μας και στη Γουμένισσα ήταν γεμάτο από άτομα κάθε ηλικίας, παλιούς και νέους Οδηγούς, Αστέρια, Πουλιά  και Στελέχη του Σώματος.
Μέλη της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Νομού Κιλκίς επισκέφθηκαν τη Βαρσοβία και το Γκόλνταπ της Πολωνίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος -Δια βίου Μάθηση- GRUNDTNIG- με γενικό θέμα “Πολιτισμός και Γλώσσα προάγουν τον Πολίτη”, και με επιμέρους θέμα “Η καλλιέργεια της Γλώσσας και Πολιτιστικές επιρροές μέσα από το Δράμα και το Θεατρικό Παιχνίδι”.
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2007 08:04

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος κοντά στον «ΑΕΡΟΠΟ»

Συντάκτης:
 Η χρονιά που σε λίγες μέρες τελειώνει ήταν για τον «Αέροπο», το Σύλλογο για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, που δημιούργησε ο συμπατριώτης μας,  καθηγητής Σωτήρης Χρυσάφης, μια χρονιά γεμάτη δράση.
Στα ήδη υπάρχοντα 15 Σχολεία, σε Π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία, Μολδαβία, προσετέθη  ακόμη ένα, στην Γκαγκαουζία (Μολδαβία).
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 04:20

Παιδική ζωγραφική και δημιουργική γραφή

Συντάκτης:
 Την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007, στις 6 μ.μ., μέσα σε μια Χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα, θα γίνουν τα εγκαίνια Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής και Δημιουργικής Γραφής, παιδιών απ’ όλο τον κόσμο. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα παιδιών των Εικαστικών Εργαστηρίων και της Δημιουργικής Γραφής της “ΤΕΧΝΗΣ” καθώς έργα παιδιών απ’ όλο τον κόσμο Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβενία, Σερβία, Σρι Λάγκα, Ινδία, Τουρκία κ.λπ.
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:47

Μένουμε Ελλάδα και στο νομό Κιλκίς

Συντάκτης:
 Την τιμητική του είχε ο Νομός Κιλκίς την Δευτέρα 26 και 28 Νοεμβρίου στην τηλεόραση της ΝΕΤ.  Ο νομός προβλήθηκε μέσω της γνωστής εκπομπής της ΝΕΤ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ», κατά τις ώρες 13.00-15.00. Το συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης διέμεινε στο νομό μας πέντε ημέρες και με την βοήθεια και καθοδήγηση της Δ/νσης Πολιτισμού-Τουρισμού της Νομαρχίας επισκέφθηκε πολλές περιοχές του νομού μας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τις περιοχές Σκρά, Δοϊράνης, Μπέλλες και Κρουσσίων. Στην τελευταία επίσκεψη, στην περιοχή των Κρουσσίων, παραβρέθηκε και ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο οποίος παραχώρησε και σχετική συνέντευξη.
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:43

Αφιλόξενη η πόλη του Κιλκίς για αναπήρους

Συντάκτης:
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα Ειδικής Αγωγής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.
Διοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, ο Σύλλογος Αναπήρων Κιλκίς, το Ειδικό Σχολείο, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., το Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α. και το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης.
Η ημερίδα εντάσσονταν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία (3 Δεκέμβρη). Στόχος των διοργανωτών ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα τους.
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 14:37

H δράση του Συλλόγου Αγ. Αντωνίου “Τα Κρούσια”

Συντάκτης:
Ο πολιτιστικός - Μορφωτικός σύλλογος Αγ. Αντωνίου “Τα Κρούσια” συνεχίζει τις δραστηριότητές του.
Μέσα στον Δεκέμβρη του 2007 ο σύλλογος σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή συνεχίζει να δημιουργεί καλύτερς προϋποθέσεις λειτουργίας του κτηρίου  - στολίδη που κατασκευάστηκε τα έτη 2005 -2006 με την βοήθεια των κατοίκων, της ΑΝΚΙ και του προέδρου της κ. Παύλου Πασσαλίδη, καθώς επίσης και της τότε Δημοτικής αρχής του Δήμου Κρουσίων.