Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 11:00:05 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Τον πυρήνα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης και συνομίλησε με τον πρόεδρο του φορέα, Χαράλαμπο Βασιλειάδη, για τα ζητήματα που απασχολούν του κυνηγούς και τους στόχους της νέας διοίκησης.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (21-5-2021)

Η ενθρόνιση του νέου καθηγούμενου Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π.Χρυσοστόμου Β’ στο Ιερό Κοινόβιο του Οσίου Νικοδήμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα.

Η ενθρόνιση θα γίνει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π.Ελισαίο, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, Μετόχη της οποίας είναι το Ιερό Κοινόβιο του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου, και αποτελεί ορόσημο στην 40ετή ιστορία του Ιερού Κοινοβίου.

Προσκεκλημένη στο στούντιο των "Ειδήσεων" ήταν η φιλόλογος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.
Η κα Κωνσταντινίδου, γνωστή από τη διδασκαλία της ποντιακής σε τοπικούς συλλόγους κι ευρύτερους φορείς και από τη συγγραφή του βιβλίου "Οι ρίζες μας: Πόντος-Καύκασος-Χωρύγι Κιλκίς" μαζί με τον πατέρα της, εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη, συνομίλησε με τον δημοσιογράφο, Θεοφύλακτο Παγλαρίδη για την πορεία της ποντιακής στον χώρο και στον χρόνο και στις συνθήκες και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν και καθόρισαν την εξέλιξή της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» με το υπ' αριθμ. 162/19.5.2021 πρακτικό του αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την ίδρυση Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 13:13

"Συμμετέχω": Δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε

Συντάκτης:
Η 19η Μαΐου αναγνωρίστηκε από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά το 1994.

Η ημέρα αναφέρεται στα βίαια, φονικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ένα μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις, έτσι ορίζεται μία γενοκτονία. Έτσι ορίζεται η γενοκτονία των Ποντίων  με 353.000 ψυχές που έφυγαν από τα μαχαίρια  των Τούρκων,  και ζητούν δικαίωση σήμερα, 102 χρόνια μετά. Η σημερινή θλιβερή επέτειος μας επιστρέφει στο παρελθόν και στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ημέρα Μνήμης και Πένθους η 19η Μαϊου, γραμμένη με άφθονο αίμα, δάκρυα και προσφυγιά για τον Ελληνισμό του Πόντου. Οι άγριες σφαγές, οι βίαιες εκτοπίσεις, οι πορείες θανάτου προς τη συριακή έρημο, η κατάρρευση ολόκληρων πόλεων και χωριών από το ματωμένο μαχαίρι των Νεότουρκων με συνεχιστές τους Κεμαλικούς, συνθέτουν παραστατικά την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

19η Μαΐου. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

353.000 ανθρώπινες ψυχές θυσιάστηκαν.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές παραμέτρους του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού “τοπίου” μίας σημαντικής πόλης της αρχαίας Κρηστωνίας, την Πόλιν των Μορρυλίων, είχαν υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, στη διάρκεια ενημέρωσης, η οποία έγινε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Γεωργία Στρατούλη, στο αίθριο του Διοικητηρίου, όπου φιλοξενείται από τον Μάρτιο του 2020 η ψηφιακή μορφή της περιοδικής/περιοδεύουσας έκθεσης “ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ”.