Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, 8:28:56 μμ
etpa

Πολιτιστικά

Αυτήν την Κυριακή το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας "ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ" μέσα από μια όμορφη εκδήλωσή του.

Διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των ιατρών της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τον κ. Νικόλαο Γιαρήμαγα για τη γενναιόδωρη δωρεά του με είδη εξοπλισμού των γραφείων της κλινικής.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (26-1-2021)

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους και σε όσους άφησε πίσω του στο Ιερό Κοινόβιο με την κοίμησή του ο Γέροντας Χρυσόστομος, Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου.

Το πέρασμα στην αντίπερα όχθη του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας πλημμυρίζει με θλίψη ολόκληρο το νομό Κιλκίς.

Η Ενωση Ποντίων Ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες" ανακοινώνουν την συνέχιση του κύκλου διαδικτυακών εισηγήσεων-σεμιναρίων 2020-21, με τίτλο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ: Ιστορία-Λαογραφία-Παράδοση-Τέχνη-Πολιτισμός.
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 20:16

O ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Συντάκτης:

Ένα χιλιόμετρο νότια από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα (6ος/5ος αι. π.Χ. έως 6ο αι. μ.Χ.), γενέτειρας του Σελεύκου Α' Νικάτορα, του σπουδαιότερου των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και σε διακριτό φυσικό αναβαθμό δυτικά του Αξιού ποταμού, από τον οποίο διερχόταν ο οδικός άξονας Ευρωπού-Πέλλας, δεσπόζει ένας ταφικός τύμβος διαμέτρου 32,0 μ και ύψους 5,0 μ, 'τηλεφανές σήμα' - σύμβολο της οικονομικής, πιθανότατα και της πολιτικής ισχύος επιφανούς μέλους της αριστοκρατικής τάξης της περιοχής κατά τον ύστερο 4ο αι. π.Χ. ή/και τον 3ο αι. π.Χ.

Μάταια έψαχνα την αγαπημένη μας συγχορωδό  Άννα Αθανασιάδου, ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, προκειμένου να της χαρίσει η χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς την «Αννούλα του χιονιά» το υπέροχο αυτό τραγούδι που έγραψε ο συνθέτης Μάριος Τόκας.

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του μακαριστού Αρχιμανδρίτη και Καθηγούμενου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, γέροντα Χρυσόστομου, στο Πεντάλοφο του δήμου Παιονίας. Ένας ιερωμένος που με το πείσμα του ως άνθρωπος και την πνευματικότητα του ως ιερωμένος, «καθήλωνε» τον κάθε πιστό, προβάλλοντας την Ορθοδοξία μας, τον Χρίστο και βέβαια την Ελλάδα μας.

Την Τετάρτη 20/1/2021, και ώρες 6.30-9.00 μμ. πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex events επιμορφωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 19 Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων.