Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 10:41:38 πμ
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 14:19

Παρουσίαση βιβλίου για τη ζωή στην Κορυφή

Πολύ μικρή αποδείχθηκε η φιλόξενη αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου Κορυφής, για να χωρέσει τους φίλους του γεωπόνου Σάββα Ατματζίδη, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του: ΒΑΣΑΝΙ-ΣΜΕΝΗ – ΗΡΩΙΚΗ ΓΕΝΙΑ, Θρύλοι – Μύθοι – Αλήθειες, που διοργάνω-σαν ο δήμος Δοϊράνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορυφής.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορυφής, σε συνεργασία με το Δήμο Δοϊράνης και την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανανίας Τσιραμπί-δης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Καλιεντζίδης. Για τον Σάββα Ατματζίδη μίλησαν, ο δήμαρχος Δοϊράνης, Γιώργος Καλπακίδης, το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, Συμεών Συμεωνίδης, ενώ ο πρόεδρος του, Βασίλης Μου-ρουζίδης, του απένειμε τιμητική πλακέτα.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης και ο βου-λευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Χέρσου Χρίστος Ανθρακίδης, ο αντινομάρχης Αναστάσιος Αμανατίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δοϊράνης Ελένη Παπαδοπού-λου, ο εκδότης Κώστας Τερζενίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Γ. Μουλλάς.
Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Τσιραμπίδης, μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει το πόνημά του δεν είναι ένα χαρακτηριστικό λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι μια κατάθεση ψυχής, εί-ναι μια βαθιά υποχρέωση στη μνήμη των βασανισμένων γονέων του και κατ’ επέκταση στη μνήμη όλων των προγόνων μας που στερήθηκαν τα πάντα για να μη λείψει από μας τίποτε.
Εκτός των τεσσάρων κεφαλαίων του στην εισαγωγή γίνεται σύντομη αλλά πολύ κατατοπιστική παρουσίαση της ιστορίας των ποντίων και στο εκτενές παράρτημά του περιλαμβάνονται πληροφορίες ουσιαστικές και χρήσιμες στον καθένα από μας, καθώς και επιλεγμένη βιβλιογραφία.
Οι αναφορές του συγγραφέα σε επιπλέον πρόσωπα και γεγονότα που έμμεσα σχετίζονται με το θέμα που πραγματεύεται, ακόμη και το εκτενές λεύκωμα φωτογραφιών καθιστούν αυτό το βιβλίο πολύ ενδια-φέρον για κάθε αναγνώστη. 
Ο πατέρας του, Δημήτρης, καταγόταν από χωριό μεταλλωρύχων το Εσελί-Ματέν της περιοχής Τρίπολης και η μητέρα του Σόνα από το χωριό Γαβάχουλτσα της περιοχής Ορντού (Κοτυώρων)».
Ο κ. Τσιραμπίδης στάθηκε ιδιαίτερα στη μαρτυρική πορεία των οικο-γενειών του πατέρα και της μητέρας του συγγραφέα, από τον Πόντο μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα και την εγκατάστασή τους στην Κο-ρυφή, στον πόλεμο και τον εμφύλιο, στη δύσκολη καθημερινότητα του χωριού.
Ο συγγραφέας περιγράφει το πανηγύρι του χωριού, τις  διατροφικές συνήθειες και γεωργικές ασχολίες, τα παζάρια του Χέρσου και Κιλκίς, τα ήθη και έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια της προ- και μεταπο-λεμικής περιόδου.