Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 8:22:53 μμ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:15

Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς - ΟΠΟΝΓΑ Εκδήλωση στα Ελευθέρια για τον Γιάννη Ρίτσο

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με τον ΟΠΟΝΓΑ παρουσίασε ένα όμορφο μουσικό-ποιητικό αφιέρωμα στo πλαίσιο του έτους Γιάννη Ρίτσου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο κατάμεστο, από Κιλκισιώτες, Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.
Η προσεγμένη επιμέλεια κειμένων και η λιτή παρουσίαση τους από τις Τρίγκα Κωνσταντίνο και την Καλφοπούλου Ελισάβετ, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική επιμέλεια προβολής από τον Αλεβιζάκη Χρήστο, μας έκανε κοινωνούς της ζωή του, και η αισθαντική απαγγελία αποσπασμάτων των τόσο όμορφων ποιημάτων του, από τη Σοφία Κεσίδου και τον Θεόφιλο Γουλτίδη μας συγκίνησε πραγματικά όλους.


Η όλη εκδήλωση διανθισμένη από δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Ρίτσου από το Μίκη Θεοδωράκη, σε μουσική εκτέλεση τριών οργάνων και με τη θαυμάσια φωνή του Κώστα Μπύρου μας απογείωσε.
Η σκηνοθετική πινελιά του Δημήτρη Σακατζή, η σκηνογραφική παρέμβαση με τα κάτασπρα περιστέρια της Ειρήνης από μέλη της Εταιρίας, η κατανυκτική μέθεξη των ακροατών, με όλη την συγκινησιακή φόρτιση από την όμορφη παρουσίαση, συνέθεσαν μια ξεχωριστή, πολύ όμορφη και εντυπωσιακή παράσταση , αντάξια του ποιητή της Ρωμιοσύνης.
Ευχαριστούμε την Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών για την προσφορά της.
Μαρία Δελημανώλη – Κατσαρώνα

Με τόλμη
Μια πολύ συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στα πλαίσια των Ελευθερίων στο Συνεδριακό κέντρο Κιλκίς την Τρίτη 3 Ιουνίου ήταν το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή μας Γ. Ρίτσου, από την Πολιτιστική Εταιρία των Εκπαιδευτικών νομού Κιλκίς. Ήθελε «πολλή αρετή και τόλμη» να διοργανωθεί από μια ομάδα λίγων ανθρώπων, εκπαιδευτικών και μη, και να παρουσιαστεί σ΄ ένα πλήθος Κιλκισιωτών πολιτών μια πνευματική εκδήλωση στην έντονα αντιπνευματική εποχή που ζούμε.
Σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του ποιητή παρουσιάστηκαν μ΄ έναν άμεσο τρόπο από τις φιλολόγους Καλφοπούλου Ελισάβετ και Τρίγκα Κωνσταντίνα με παρεμβολή οπτικοακουστικού υλικού απ΄ το Αρχείο Κρήτης και την κινηματογραφική αυτοβιογραφία του ποιητή, το οποίο επιμελήθηκε ο δάσκαλος της πόλης μας Αλεβιζάκης Χρήστος.
Ο εκπαιδευτικός Θεόφιλος Γουλτίδης και η Σοφία Κεσίδου με την απαγγελία ποιημάτων του Γ. Ρίτσου απέδωσαν το λυρισμό, την εσωτερικότητα και την ευαισθησία του έργου του ποιητή μας. Εκείνο όμως που συγκίνησε ακόμα περισσότερο όλο το κοινό και δημιούργησε κατανυκτική ατμόσφαιρα ήταν η εκτέλεση μελοποιημένων ποιημάτων από ορχήστρα νέων ανθρώπων, ακέραιων και επαγγελματιών μουσικών από τη Θεσσαλονίκη. Ο Μπύρος Κώστας απέδωσε τραγούδια όπως τη χιλιοτραγουδημένη   Ρωμιοσύνη, Μέρα Μαγιού με τη συνοδεία κιθάρας από το Βαβαλά Κώστα, πιάνο από τον Ορδουλίδη Νίκο, μπουζούκι από τον Καλαϊτζή Μιχάλη.
Σε τέτοια ευτυχή γεγονότα που διαδραματίζονται στην πόλη μας αξίζει να συμμετέχουμε όλοι μας ως κοινωνοί και μύστες και να τα αγκαλιάζουμε με την παρουσία μας.