Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 3:45:23 μμ
etpa
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:33

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΥΖΙΩΝ Επάξια εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ

Συντάκτης:


Για μια ακόμα φορά o Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυζίων εκπροσώπησε με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής μας μουσικοχορευτικής παράδοσης, το οποίο περιλάμβανε μακεδονικούς χορούς από την περιοχή της Γουμένισσας, όχι μόνο το Δήμο Αξιούπολης, αλλά και το νομό Κιλκίς σε ένα Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ.
Χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. ένωσαν πολιτισμούς και παραδόσεις, στο τετραήμερο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πλούσιας φυσικής ομορφιάς περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων. Το φεστιβάλ διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής για την απόδοση φόρου τιμής στον αείμνηστο καλλιτέχνη Ν. Ράρα.

ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΛΚΛΟΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές, πρωτότυποι χοροί και παραδοσιακές μουσικές από διάφορα μέρη συνέθεσαν ένα πολύχρωμο σκηνικό, που εντυπωσίασε συμμετέχοντες και επισκέπτες και δίκαια αποθανατίστηκε με φωτογραφικές μηχανές και κάμερες από όλους όσους βρίσκονταν στην πλατεία του Δημαρχείου.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με παρέλαση όλων των συγκροτημάτων και στη συνέχεια Έλληνες και ξένοι χορευτές σχηματίσαμε ένα μεγάλο κύκλο στον αυλόγυρο της εκκλησίας όπου χορέψαμε υπό την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Ακολούθησαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες, η ανταλλαγή αναμνηστικών με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, η παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων και ο στολισμός με αναμνηστικά του «δέντρου της φιλίας», όπως ονόμασαν ένα νεαρό δενδρύλλιο ελιάς που στόλιζε την εξέδρα των εκδηλώσεων.
Αυτές οι διοργανώσεις είναι κάτι πάρα πολύ θετικό γιατί φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες που βοηθάνε στην κατανόηση και το σεβασμό της διαφορετικής κουλτούρας και του πολιτισμού άλλων λαών. Η φιλοξενία και η συμπεριφορά των διοργανωτών ήταν τόσο φιλική που νιώθαμε σαν στο σπίτι μας. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε θερμά.
Η επόμενη μέρα αφιερώθηκε στην επίσκεψη και ξενάγηση σε όλα τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Φορώντας τα μπλουζάκια και τα καπέλα του συλλόγου, ευγενική προσφορά του Νίκου Μπεναβίδη, επισκεφθήκαμε το Σπήλαιο του Περάματος, το νησάκι στη λίμνη όπου βρίσκεται το κρησφύγετο του Αλή Πασά, το Δημοτικό Μουσείο, την αγορά και απολαύσαμε τοπικές γεύσεις στο Μώλο. Τέλος επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Π. Βρέλλη, του πανάξιου Ηπειρώτη γλύπτη, ο οποίος με το κερί και την τέχνη του διδάσκει με το δικό τρόπο αξίες, ιστορία και ιδανικά.
Έτσι, τελείωσε το δημιουργικό αυτό διήμερο 10 & 11 Ιουλίου, στο οποίο  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυζίων συνδύασε το τερπνό μετά του ωφελίμου.