Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 4:36:55 μμ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 19:12

Σπάνιο γαρύφαλλο της Ελληνικής χλωρίδας σε περιοχές του Κιλκίς

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης - Γεωπόνος.

Δίανθος ο Άνυδρος ( Dianthus aridus Griseb. ex Janka).

 

Η επιστημονική κοινότητα για την ονομασία του γένους Dianthus χρησιμοποίησε την αρχαιοελληνική του ταυτότητα. Ο πατέρας την βοτανικής Θεόφραστος το ονομάζει Διόσανθο και αναφέρει γι αυτόν πώς είναι από τους λίγους καλλιεργούμενους θάμνους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή στεφανιών(Θεόφραστος-Περί φυτών ιστορίας Ζ΄8,3), κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα. 

Στην Ελλάδα σήμερα αναπτύσσονται περισσότερα από 40 είδη άγριων γαρύφαλλων και άλλα τόσα υποείδη. Αρκετά από αυτά χαρακτηρίζονται ως σπάνια για την Ελληνική χλωρίδα και θα τα συναντήσουμε μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού(ενδημικά).

Ο Άνυδρος Διόσανθος για πρώτη φορά καταγράφηκε στην χώρα μας  το 2008 σε περιοχές του Έβρου κοντά στα σύνορα από τον Βασίλη Χριστόδουλου και δημοσιεύθηκε ως νέο είδος για την Ελληνική χλωρίδα το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό PHYTOLOGIA BALCANICA(24(2): 263–292,Sofia, 2018). Πρόκειται για γαρύφαλλο με Βαλκανική εξάπλωση κυρίως σε τοποθεσίες της Βουλγαρίας. Το φυτό αναπτύσσεται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία.

Μέχρι σήμερα η καταγραφές στην Ελλάδα αποτυπώνονται στο χάρτη 1, από την βάση δεδομένων Flora Hellenica database. Με την βοήθεια του καθηγητή Arne Strid που αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής χλωρίδας, έγινε η νέα καταχώρηση στον χάρτη από την περιοχή των αποξηραμένων λιμνών Αρτσάν- Αματόβου στο Κιλκίς. Θα το συναντήσουμε από τον Αύγουστο και μέχρι τον Οκτώβριο σε φωτεινές τοποθεσίες με χαμηλή βλάστηση καθώς και στα περιθώρια αγροτικών δρόμων στις περιοχές από το Παλιό Γυναικόκαστρο και μέχρι το Νέο Αγιονέρι και από το Μαυρονέρι μέχρι τον Άσπρο.

Το Κιλκίς αποτελεί την δεύτερη Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας στην οποία καταγράφεται αυτό το σπάνιο είδος.