Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 12:07:10 μμ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:54

Στο Πανθρακικό Αντάμωμα ο “Αγ. Τρύφων” Γουμένισσας

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας, συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, για μια ακόμη φορά συμμετείχε σε  μια μεγάλη διοργάνωση, στην Χρυσούπολη Καβάλας, στο 2ο Πανθρακικό Αντάμωμα με το μεγάλο χορευτικό του τμήμα και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Κατερίνας  Κούπανη. Ήταν ένα διήμερο γεμάτο χορό, γλέντι και επαφή επικοινωνίας με άλλους 52 Συλλόγους, αναδεικνύοντας ο καθένας με το δικό του και μοναδικό τρόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου του. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στους χορευτές, στα Δ.Σ. των Συλλόγων, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν αναμεταξύ τους και να δώσουν το νέο ραντεβού και για την επόμενη χρονιά.


Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, κάνοντας παρέλαση και χορεύοντας στους δρόμους της πόλης με τα λάβαρα και τους χορευτές, τους  μουσικούς, έως το κέντρο, όπου όλοι οι σύλλογοι χόρεψαν στους ρυθμούς του Ζωναράδικου, της Μπαϊντούσκας, Συρτό, Δεντρίτσι, Ξέσυρτο και άλλα, αναβίωση του Κλείδωνα από τον τοπικό Σύλλογο Χρυσούπολης. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά θρακιώτικα όργανα και πλούσιο φαγητό για όλους τους συμμετέχοντες.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή, οι χορευτές των συλλόγων, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και κρατώντας τα λάβαρά τους, εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χρυσούπολης. Μετά τη Θεία Λειτουργία επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία τους και μετέβησαν στις όχθες του ποταμού Νέστου, όπου έγινε παρουσίαση όλων των φορεσιών της Δυτικής Θράκης από τον χοροδιδάσκαλο και καθηγητή φυσικής αγωγής Μανώλη Ιωαννίδη, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα σε αυτό το αντάμωμα γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Οι διοργανωτές παρέθεσαν γεύμα στους χορευτές και τους συνοδούς τους με μουσική και χορό, όπως γινόταν παλιά, “που τρέχαν ως και οι γριές κεις μες στ’ απλόχωρο τ’ αλώνι” και τέλος δόθηκαν αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους.
“Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους, γιατί μας δώσανε τη δυνατότητα να βρεθούμε σε ένα αντάμωμα τελείως διαφορετικό απ’ αυτά που έχουμε συμμετάσχει μέχρι σήμερα. Αξίζουν συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή του Ανταμώματος, την ΠΟΘΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων), το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσούπολης, τους ξεναγούς-αρχηγούς, και τέλος τον δήμαρχο Χρυσούπολης, γιατί πραγματικά είναι ένας άριστος οικοδεσπότης σε όλους τους τομείς  και δεν έλειψε τίποτε από κανένα. Η φιλοξενία ήταν φανταστική για ένα διήμερο 2.500 χροευτών-συνοδών”, αναφέρει ο πρόεδρος του “Αγ. Τρύφωνα” Αστέριος Τάτσης.