Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 6:22:48 μμ
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 04:59

Σύλλογος παλιννοστούντων του Δήμου Γαλλικού

Ο νεοσύστατος σύλλογος παλιννοστούντων Δήμου Γαλλικού «Αετός του Πόντου», πραγματοποίησε, με μεγάλη επιτυχία, την πρώτη του δραστηριότητα. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 και αριθμεί ήδη 300 μέλη. Αν και νεοσύστατος, έχει δραστηριοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω των νέων σε ηλικία μελών του, που τους χαρακτηρίζει  έντονος  ζήλος και μεράκι.


Ενδεικτικά οι σκοποί του συλλόγου, μεταξύ άλλων είναι:
1. Η διερεύνηση και καταγραφή των παλιννοστούντων που είναι εγκατεστημένοι στο Δ. Γαλλικού και όχι μόνο.
2. Η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Παλιννοστούντων που είναι εγκατεστημένοι στο νομό Κιλκίς.
3. Η συμπαράσταση του σωματείου με κάθε τρόπο στους παλιννοστούντες.
4. Η καταγραφή των εθίμων της ποντιακής κουλτούρας και η περισυλλογή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού.
5. Η δημιουργία χορευτικών τμημάτων κάθε ηλικίας στα οποία θα διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, από τον Πόντο.
Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στο κέντρο «Αλέξανδρος» στην Ν. Σάντα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ετήσιος χορός του συλλόγου. Ο σύλλογος είχε την χαρά να δει πολλά από τα μέλη του, αλλά και φίλους του συλλόγου να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και να κατακλύζουν το χώρο, διασκεδάζοντας μέχρι τις πρωινές ώρες με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σίμος Πουμπουρίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Γαλλικού για την ηθική και υλική υποστήριξη του και  αναφέρθηκε στο στόχο του συλλόγου, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διατήρηση και τη μετάδοση της ποντιακής γλώσσας, των χορών, των ηθών και των εθίμων, τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες.
Ο Δήμαρχος, Θεοδωρίδης Γεώργιος,  από την πλευρά του απάντησε: «Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ισχυροποίηση της εθνικής μας ταυτότητας. Στήριξα και θα εξακολουθώ να στηρίζω κάθε προσπάθεια, κάθε τοπικού συλλόγου, γιατί ένας σύλλογος αποτελεί μια συγκροτημένη έκφραση της φωνής των κατοίκων.»
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Νομάρχης Ν. Κιλκίς, Μπαλάσκας Ε., ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Κιλκίς κ. Παραστατιδης Θ., ο Αντιδήμαρχος Γαλλικού, κ. Σβέρκος Κ., ο πρόεδρος ΑΜΕΑ, κ. Αβραμίδης Ν., οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζώτος Χ., Χωλίδης Ν., Σιδηρόπουλος Χ. και ο Πρόεδρος Τ.Σ. Ν. Σάντας, κ. Σιούτης Κ.