Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 12:45:27 πμ
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 15:13

Τίμησαν τον Κλήδονα

hliolousto-kilkis
Ο Ποντιακός σύλλογος “Προμηθέας” ευχαριστεί όλους τους χωριανούς και φίλους του συλλόγου  που παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή του  στις 7/1/2012 του Αϊ Γιάννη, όπου γιορτάστηκε και αναπαραστάθηκε το πανάρχαιο έθιμο “Ο Κλήδονας”  γνωστό στον Καύκασο και ιδιαίτερα στο Καρς.
Το έθιμο αυτό σχετίζεται  περισσότερο με τα νεαρά κορίτσια και αγόρια ως προς  της «αποκατάστασή τους»Ο Ποντιακός σύλλογος “Προμηθέας” ευχαριστεί όλους τους χωριανούς και φίλους του συλλόγου  που παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή του  στις 7/1/2012 του Αϊ Γιάννη, όπου γιορτάστηκε και αναπαραστάθηκε το πανάρχαιο έθιμο “Ο Κλήδονας”  γνωστό στον Καύκασο και ιδιαίτερα στο Καρς.

Και τα αγόρια με τη σειρά τους την ημέρα του Αϊ Γιάννη άναβαν μεγάλες φωτιές στις γειτονιές και μικροί και μεγάλοι πηδούσαν σταυρωτά πάνω στις φλόγες.
Μετα ακολουθούσε χορός με κεμεντζέ.
Οι άντρες χόρευαν γύρο απ’ τις φωτιές του Αϊ Γιάννη. Ο χορός πήγαινε όλα αριστερά και όχι δεξιά για να σβήσουν πίσω των παλιό τον χρόνο. Ο χορός ήταν η «τριγόνα».
Ο Σύλλογος μας ευχαριστεί θερμά και με πολλή  με αγάπη τους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους στην εξκδήλωση. Ειδικότερα ευχαριστεί τους:   Θεόφιλο Ασλανίδη, Φόρη Απατσίδη, Δημήτρη Δαμιανίδη, τον Ηλία Κιλκισιώτη, Νίκο Κρομλίδη, Δημήτρη Μουρχουτά, Μάρθα Μπαλούρη, Χρήστο Παυλίδη, Βίκυ Παυλίδου, Χρήστο Σαββίδη, Μπάμπη Τσεβελικίδη και Νίκο Ιακωβίδη.