Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 4:56:34 πμ
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 22:18

Το Κουρμπάνι είναι θεσμός με ιστορία, παρόν και μέλλον

kourmpani


Όπως κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια για να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως θεσμό, της 1η Φεβρουαρίου, το σημείο συνάντησης για τη Γουμένισσα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα. Είναι η ημέρα γιορτής του Αγίου, η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στ’ αμπέλια γιατί χωρίς την ευλογία του δεν γίνεται καμία αγροτική εργασία που έχει να κάνει με το σταφύλι και το κρασί. Είναι η ημέρα που λαμβάνει χώρα το έθιμο του "ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΟΥ". Την αναβίωση του εθίμου αναλαμβάνει ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Τρύφων".
Στη Γουμένισσα έναν τόπο όπου η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η αμπελουργία αποδίδεται ξεχωριστή τιμή στον Άγιο Τρύφωνα, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως προστάτης των αμπελουργών. Αυτό μαρτυρεί και η τοιχογραφία στην Παναγία της Γουμένισσας όπου εικονίζεται ο Άγιος κρατώντας ένα κλαδευτήρι.
Η προετοιμασία κρατάει αρκετό καιρό ώστε να παρουσιαστεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Την παραμονή τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ ανήμερα τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αγιασμός, τον οποίο παίρνουν οι πιστοί και ραντίζουν τα αμπέλια τους για καλή σοδειά.
Το μοσχάρι θυσιάζεται την ημέρα της γιορτής και το κρέας του βράζεται σε μεγάλα καζάνια σε παρακείμενους προς το εκκλησάκι βοηθητικούς χώρους, που έχουν οικοδομηθεί για το σκοπό αυτό.
Στη συνέχεια το παρασκεύασμα διαμοιράζεται σ’ όλους τους προσκυνητές. Η μοσχαροκεφαλή δημοπρατείται με σκοπό την ενίσχυση του συλλόγου, ενώ γίνεται λαχειοφόρος αγορά με δώρα τα εργαλεία του αμπελουργού (πριόνι χειρός, ψαλίδι, σβανάς) και ένα χαλί. Την εκδήλωση συνόδευσαν τα Χάλκινα της Γουμένισσας.
Τόσο οι κάτοικοι της Γουμένισσας αλλά και πολλοί επισκέπτες και εκδρομείς έδωσαν και φέτος το παρόν τους στην εκδήλωση. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι , με τη δουλεία του Δ.Σ. και των μελών του, ο Σύλλογος αυτός έχει ανατρέψει το σύνηθες λεγόμενο "κάθε πέρσι και καλύτερα". Πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν για να προσκυνήσουν το στολισμένο εικόνισμα του Αγίου, να φάνε σταφύλια από τον προηγούμενο χρόνο, να γευτούν το κουρμπάνι και το υπέροχο μπρούσκο Γουμενισσιώτικο κρασί.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Τάτσης Αστέριος καλωσόρισε τους προσκαλεσμένους και τους επισκέπτες, τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους χορηγούς και σε όλους τους αφανείς ήρωες, αυτούς που με την αφιλοκερδή προσφορά της εργασίας τους βοήθησαν να ετοιμαστεί και να ολοκληρωθεί η εκδήλωση.
Η γραμματέας κ. Γραμματικού Μαρία- Νεστωρία αναφέρθηκε σ’ ένα σύντομο ιστορικό του εθίμου τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης και διαιώνισης του και παρουσίασε τα χορευτικά τμήματα των φιλοξενούμενων Πολιτιστικών Συλλόγων που ήταν: οι "Παίονες" Γουμένισσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλυρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειδί Ημαθίας "Φίλιππος", το ΚΑΠΗ Κουφαλίων και τα τρία χορευτικά τμήματα του "Αγίου Τρύφωνα".
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρ. Γκουντνούδης, ο δικηγόρoς & πολιτευτής Ν. Δημοκρατίας Γ. Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Παιονίας Θ. Λαπόρδας, ο Αντιδήμαρχος Παιονίας Θ. Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γουμένισσας  Γιάν. Αλίρης, Σύμβουλοι του Δήμου Παιονίας, ο πρώην Δήμαρχος Γουμένισσας Στ. Παπαπαναγιώτου, η πρώην Δήμαρχος Αξιουπόλεως Σ. Συμεωνίδου, ο Επιτελάρχης 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πολυκάστρου Γ. Χατζηγεωργίου, ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού, Διοικητής 525 Τάγματος Πεζικού Γ. Μποσμαλής, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας Χρ. Γκαντίδης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας Μιχ. Αρκούδας, ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας Ν. Καπουτζής,  το Δ.Σ του εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου και ο Πρόεδρος του συλλόγου  Γιάν. Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γουμένισσας Αθ. Τραχανίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος της Ένωσης Αξιουπόλεως Γ. Συωνίδης και πλήθος κόσμου.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους: όλα τα χορευτικά τμήματα, το κτήμα Τάτση, τον Δικηγόρο και Πολυτευτή Γ. Γεωργαντά, τον Τερζενίδη Κων/νο εκδότη της Εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ, την Μ. Παλάνη, Γεωργικά Φάρμακα – Μελέτες Γκουντενούδης Χρήστος – Λαζαρίδου Μαρία, τον Ιερέα Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γρίβας Τάσκο Ιωάννη, τον Παναγιώτου Αλέκου εργοστάσιο ΕΛΒΙΕΞ Πολυκάστρου, τον Χατζηβαρύτη Ευάγγελο, την Συμεωνίδου Σόνια πρώην Δήμαρχο Αξιουπόλεως, τον Συμεωνίδη Νικόλαο Σ/Μ Συμεωνίδη, τον Αδαμόπουλο Γιάννη Νυφικά βαπτιστικά, τον Βασιλειάδη Γεώργιο Χαρτοπλαστική Ν. Κιλκίς, Εστιατόριο Ζάικος Ευάγελος Πολύκαστρο, τους Βαλτάρα Θεόφιλο- Αγγελοστογίαννη Αθανάσιο Καφέ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ Γουμένισσα, τον Ιωακειμίδη Χρήστο καφέ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ Γουμένισσα, τον  Τερζή Δημήτριο, το site goumenissa eu,  την εταιρεία Αφοί Χρισταντωνίου, την εταιρεία Γλαύτσης – Καλαϊτζίδης, τον Θεοδωρίδη Γεώργιο, καθώς και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
1) 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
2) 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
3) 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΓΛΕΝΤΙ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ
4) 6 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.