Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 10:59:49 μμ
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 03:21

Το Θηλυκό πρόσωπο της Ποίησης στη Θεσσαλονίκη

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποιήσης. Οι ποιητές - συγγραφείς Κατερίνα Καριζώνη και Τόλης Νικοφόρου θα παρουσιάσουν το ανθολόγιο «Το θηλυκό Πρόσωπο της Ποίησης στη Θεσσαλονίκη». Η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Ζωή Σαμαρά θα συντονίσει την εκδήλωση.

Το ανθολόγιο που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές δημιουργίες 23 ποιητριών της Θεσσαλονίκης (Ζωή Καρέλη, Ρούλα Αλαβέρα, Ελένη Μερκενίδου, Χαρά Χρηστάρα, Ζωή Σαμαρά, Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Κατερίνα Καριζώνη, Μαρία Αρχιμανδρίτου κ.α.) επιμελήθηκε η ποιήτρια και συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη.
Η Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγητρία του Α.Π.Θ., ποιήτρια, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» αναφερόμενη στην Ποίηση, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της κορωνίδς των τεχνών, λέει μεταξύ άλλων.
«Ποίηση δεν είναι μονάχα οι στίχοι. Ποίηση είναι η δημιουργική θέαση της ζωής. Είναι κάθε στιγμή του γίγνεσθαι, ακριβώς επειδή η στιγμή είναι εφήμερη, περνά χάνεται μόλις αντικρίσει τον Ήλιο, όπως η Ευρυδίκη, αντιμέτωπη με το βλέμμα του αγαπημένου, που τον κάλεσε από τον Άδη. Ο ποιητής Ορφέας καλεί το ποίημα από την ανυπαρξία και εκείνο επιστρέφει στο σκοτάδι, κρύβεται εκεί, μέχρι να το ανακαλύψει ο ευαίσθητος αναγνώστης».
Η Κατερίνα Καριζώνη, ποιήτρια συγγραφέας στον πρόλογο του ανθολογίου που επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει αναφέρει μεταξύ άλλων «…Σήμερα η λογοτεχνική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης έχει διαμορφωθεί και εμπλουτιστεί με καινούριες φωνές. Εκείνο που μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι ότι οι νεώτεροι δημιουργοί αν και επιλέγουν συχνά δικούς τους μοναχικούς δρόμους φέρουν αναγκαστικά ως ανεξίτηλη σφραγίδα επάνω τους το λογοτεχνικό παρελθόν της πόλης. Έχοντας πίσω τους τον Πεντζίκη, την Καρέλλη, τον Θέμελη, τον Μπακόλα, τον Βαφόπουλο, τον Καζαντζή, τον Ευάγγελο, τον Ασλάνογλου, τον Ιωάννου Τραιανό, τον Αναγνωστάκη κ.ά. Και ανάμεσα σε σημαντικούς ποιητές και πεζογράφους, που ακόμα δημιουργούν, δεν μπορούν να μην υποστούν τις συνέπειες μιας τόσο υπολογίσιμης παράδοσης…».
…Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το θηλυκό πρόσωπο της Ποίησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης παραμένει σ’ ένα σημαντικό βαθμό στις γραμμές της παράδοσης. Ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αναιρούν τον κανόνα,. Έτσι, ορισμένες ποιητικές φωνές φαίνεται να αναδύονται μέσα από πιο ερμητικές και πολυδαίδαλες εσωτερικές διαδικασίες και συχνά δημιουργούν προσωπεία που απομακρύνονται από τα γνωστά αισθητικά πρότυπα. Ωστόσο υπάρχει κάτι που μένει σ’ όλους κοινό. Εκείνο που κυριαρχεί και διατρέχει τις δημιουργίες όλων είναι το πνεύμα της Θεσσαλονίκης, που οδηγεί σαν ευγενές δαιμόνιο τις ψυχές και τις γραφές. Η αόρατη συνεκτική γύρη της πόλης που ενώνει τις λέξεις και προκαλεί την αίσθηση του οικείου. Αυτή η υγρή ανάσα της πόλης που διαπερνά τον κάθε στίχο και βγαίνει σταθερά, εδώ και χρόνια από τον ίδιο πνεύμονα…».
Ποιήτριες της Θεσσαλονίκης θα διαβάσουν ποιήματα στη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και τα μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ Κική Δόγια - Πλόχουρα, Ιωάννα Ρούσσου, Γιάννης Αθανασιάδης και Γιώργος Ποζίδης.