Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 8:53:54 μμ
etpa
Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 10:29

Ζωοδόχος Πηγή Δογάνης - Εύζωνοι του δήμου Παιονίας

Συντάκτης:

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Γιορτή της Παναγίας, πηγή ζωής, εξωκλήσια με νερομάνα, πηγή νερού (Αγίασμα).

Γεμάτη η πατρίδα μας από τέτοια ¨Αγιάσματα¨ και αντίστοιχα εξωκλήσια στο όνομα της ¨Ζωοδόχου Πηγής¨. Εδώ στο τόπο μας έχουμε στην Πλατανιά, στους Ευζώνους, στον Δογάνη κ.α. Τα οποία εορτάζουν πάντοτε την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή αφού σχετίζεται με το Πάσχα.

 

Ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή 25 Απριλίου 1941 έχουμε την επίθεση ενόπλων Βουλγάρων εναντίων της κοινότητος των Ευζώνων και την ολοήμερη μάχη κατα την οποία σκοτώθηκαν δύο Ευζωνίτες οι Σίμος Ιωαννίδης και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης καθώς και τον θάνατο του Μιλτιάδη Κουρτίδη (Ποντοηράκλεια) απο τις κακουχίες που υπέστη κατα την κράτηση και τους βασανισμούς του στη Γευγελή.

Την ώρα που στο Δογάνη στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής κάθε χρόνο τελείται λειτουργία και Αγιασμός και μοιράζονται κόκκινα αυγά, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του Αξιού, στην κεντρική πλατεία των Ευζώνων τελείται μνημόσυνο για τους νεκρούς της Mάχης των Ευζώνων.

Ένας εκ των δύο Ευζωνιτών νεκρών ήτανε ο πολύτεκνος (5 παιδιά) Αλεξανδρος Γρηγοριάδης, το τρίτο από τα πέντε του παιδιά ήτανε δάσκαλος που επί 11 χρόνια δίδασκε γράμματα στα παιδιά της Δογάνης. Είναι ο εικονιζόμενος στην φωτογραφία Χαράλαμπος Γρηγοριάδης 

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους ολίγους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού που φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Δογάνης και των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και τέλος στον εφημέριο του Ι.Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Χαμηλού και Αγίου Δημητρίου Δογάνης Παπά-Ηλία Ανδρεάδη καθώς και την Κυρία Ελένη (Πλάγια) χρέη ψάλτη και την πρόεδρο της κοινότητος Ειδομένης κα Ξανθούλα Σουπλή που και φέτος ετέλεσαν τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Φωτογραφίες:

  • Όταν τα παιδιά ήταν ευλογία και τα χωριά έσφιζαν από ζωή παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες.

Κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη