Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 9:07:54 μμ
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 20:14

Όταν χειροκροτούσα τους Βασιλιάδες

Γράφει ο φίλος Θανάσης Βαφειάδης στο εξαιρετικό σημερινό αφιέρωμά του, μεταξύ άλλων για το ταξίδι του τότε Βασιλιά Παύλου και του Διαδόχου του θρόνου Κωνσταντίνου, στο Κιλκίς (Κρηστώνη) το 1962
Και μου έδωσε το έναυσμα να θυμηθώ πως λίγα χρόνια αργότερα, ως Βασιλιάς πλέον ο μεταστάς από τριών ημερών Κωνσταντίνος, επισκέφθηκε και πάλι το Κιλκίς, πρώτο σταθμό πολυήμερης περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.


Ήρθε στο Κιλκίς στις 8 Μαίου 1966 μαζί με την τότε Βασίλισσα Άννα Μαρία και το θυμάμαι καθώς ως μαθητής της πέμπτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ελευθεροχωρίου, «επιστρατευτήκαμε» μαζί με όλα τα γειτονικά σχολεία να υποδεχθούμε τον τότε Βασιλιά στο Σταυροχώρι, όπου πρέπει να έγινε κάποια στρατιωτική άσκηση και ακολούθησε παρέλαση.
Θυμάμαι λοιπόν τον εαυτό του, 11χρονο τότε, μαζί με παραταγμένους μαθητές σχολείων αμέσως μετά τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού να υποδεχόμαστε με χειροκροτήματα το βασιλικό ζεύγος, που ήρθε με ένα ανοιχτό αμερικάνικο αυτοκίνητο (μάλλον Κάντιλακ).
Ήταν στη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου μετά την Αποστασία και ένα χρόνο πριν το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών (έμμεσο γέννημα της αποστασίας). Η χώρα είχε εισέλθει στην περίοδο της ανωμαλίας που κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου.
Αλλά εμείς είμασταν τότε παιδιά.

Και χειροκροτούσαμε....
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης