espa pkm

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2026, 2:11:14 μμ

Σχόλια

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:18

Η αλήθεια των αριθμών

Συντάκτης:
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Αλλά συνήθως την περιγράφουν με ακρίβεια. Ξέρετε ποια είναι η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα με τη Γερμανία.
Ιδού ένα συγκριτικό στοιχείο.
Η Γερμανία είναι εφτά φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Και το σύνολο των εξαγωγών της, που πλησιάζει το ένα τρις ευρώ, είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο των εξαγωγών της Ελλάδας.
Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα της οικονομίας. Αλλά η συζήτηση γίνεται περί …όνου σκιάς.
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:18

Χαλκωματάδες

Συντάκτης:
Τελικά κάποιοι από τους μουστερήδες που ειδικεύονται στην καταστροφή (και στο νομό μας) μετασχηματιστών της ΔΕΗ, με σκοπό να πουλήσουν τον χαλκό (σε σύρμα) που κλέβουν πιάστηκαν στα σύνορα. Δυο Βούλγαροι συνελήφθησαν στον Προμαχώνα, αναφέρει η είδηση, κατάφορτοι με σύρμα χαλκού.
Έχει η διεθνής άνοδος των τιμών του χαλκού, τις επιπτώσεις της και στην εγκληματικότητα.
Και μια περί διεθνών τιμών ο λόγος. Πήραν την ανιούσα οι διεθνείς τιμές των δημητριακών. Στα υψηλότερα των τελευταίων 29 μηνών βρέθηκε η τιμή του σίτου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Οι μόνοι πάντως που δεν έχουν λόγο να χαίρονται είναι οι αγρότες- σιτοπαραγωγοί  του Κιλκίς. Γι’ αυτούς …πέρα βρέχει το χρήμα. Ή μάλλον: βρέξει χιονίζει, οι αγρότες μας πάμφθηνα θα πουλήσουν.
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:17

Αύριο με το νι και με το σίγμα

Συντάκτης:
Χθες, αργά το απόγευμα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς. Οι πληροφορίες μας επέμεναν ότι όσα θα αποκαλύπτονταν θα προκαλούσαν πάταγο. Κυρίως σε οικονομικά και σε θέματα διαχείρισης.
Λόγω ώρας έκδοσης (νωρίς το απόγευμα τυπώνουμε) δεν ήταν δυνατό να έχουμε ρεπορτάζ στο σημερινό μας φύλλο. Στο αυριανό όμως θα τα μάθετε με το νι και με το σίγμα.
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 19:17

Τα είπε ο Γιώργος…

Συντάκτης:
Προφητικός αποδείχτηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς στην προ δεκαημέρου ομιλία του στους πολυάριθμους φίλους του με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του γραφείου του.
Ο κ. Γεωργαντάς είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κατάσταση της οικονομίας την οποία χαρακτήριζε ιδιαίτερα κρίσιμη αφού όσες συνταγές κι αν εφαρμοστούν θα αποδειχθούν ατελέσφορες αν απουσιάζει το αναπτυξιακό στοιχείο.
Ελάχιστες μέρες αργότερα όλος ο δημόσιος διάλογος επικεντρώθηκε ακριβώς στην αναπτυξιακή διάσταση της προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Με επιμέρους προτάσεις όπως η αξιοποίηση – ανάδειξη και της περιουσίας του δημοσίου. Προτάσεις άλλωστε που κατά καιρούς έχει  φέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς χωρίς να συγκινήσουν τότε κανένα από την κυβέρνηση.
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 18:41

Πώληση από τα αγροκτήματα

Συντάκτης:
Μια από τις προτάσεις που κατέθεσε εγγράφως στον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Κιλκίς Γιώργος Λασκάκης αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Οι αγρότες μας ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους (φυτικής και ζωικής παραγωγής) απευθείας σε πελάτες τους από τα αγροκτήματά τους, τηρώντας βέβαια και όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις που ισχύουν σε κάθε άλλη μορφή πώλησης.
Είναι μια μορφή αγροτικής επιχειρηματικότητας πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη, όπου τα αγροκτήματα είναι ολοκληρωμένες μονάδες που παρέχουν, πέρα από την επιτόπια πώληση, ακόμα και αναψυχή – διαμονή των πελατών τους.
Είχαμε έγκαιρα αποκαλύψει το γεγονός πως το Διαμετακομιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας έκανε «φτερά» για Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου Θεσσαλονίκης, με το άμεσο ενδιαφέρον του ΟΣΕ.
Σας ενημερώνουμε τώρα, λοιπόν, πως η Κινεζική Cosco, που έβαλε «πόδι» στο Λιμάνι του Πειραιά, βλέπει με καλό μάτι το Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη.
Μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αρχικές μελέτες θα είναι το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ, στο πρώην στρατοπέδο Γκόνου. Στην επικαιροποιημένη μελέτη, που έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, προβλέπεται ότι το εμπορευματικό κέντρο, έκτασης 672 στρμ., θα έχει μικρότερους αποθηκευτικούς χώρους για εμπορεύματα, ενώ θα παραμείνει ελεύθερη έκταση για τη φιλοξενία εγκαταστάσεων μεγάλων εμπορικών εταιρειών, π.χ. τύπου ΙΚΕΑ.
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 18:40

Περιοδείες Κιλτίδη

Συντάκτης:
Μάλλον έχει βρει το μπελά του ο βουλευτής Κιλκίς με την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το περασμένο Σάββατο μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πιερία κι έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η πανελλαδική αναγνωρισιμότητά του τον υποχρεώνει να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.
Αφήστε που πιέζεται να μεταπηδήσει πολιτικά στη Θεσσαλονίκη και να θέσει υποψηφιότητα στη συμπρωτεύουσα, όπου βεβαίως οι δεσμοί του είναι ισχυρότατοι. Ο ίδιος αντιστέκεται σ’ αυτήν την προοπτική, αφού δεν θέλει να αφήσει το νομό Κιλκίς και τους πολιτικούς του φίλους, αν και οι πολιτική του δράση στη Θεσσαλονίκη δεν τον απομακρύνει και ιδιαίτερα από το γενέθλιο τόπο του.
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 17:13

Αισιοδοξία

Συντάκτης:
arkoudasΌταν το διακύβευμα είναι η προκοπή του τόπου σου, της ιδιαίτερης πατρίδας σου τότε διπλασιάζονται οι ικανότητες, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα κάθε στελέχους που καλείται να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή.
Και στη Γουμένισσα ο διοικητής Μιχάλης Αρκούδας και οι συνεργάτες του εργάζονται νυχθημερόν όχι μόνο να διατηρήσουν το Νοσοκομείο ως έχει αλλά και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του.
Ποιο το αποτέλεσμα; Η αναβάθμιση είναι ήδη ορατή και μάρτυρες οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ συνάμα ο Μιχάλης Αρκούδας διαδηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του Νοσοκομείου ενόψει των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων κ.ο.κ που τόσο θόρυβο ξεσήκωσαν και τόσες αντιδράσεις προκάλεσαν.
Να σημειώσουμε μάλιστα ότι η αισιοδοξία του Μιχάλη Αρκούδα στηρίζεται στα μηνύματα που λαμβάνει από τα καθ’ ύλην αρμόδια κέντρα εξουσίας.
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 17:12

Τα 30 παλικάρια της Ντόρας

Συντάκτης:
Πως λένε το καλό πράμα αργεί… Ε το ίδιο ισχύει και το πολύ πράμα αργεί. Ονοσούπω σκάνε μύτη τα μέλη της προσωρινής νομαρχιακής επιτροπής ή οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου ή όπως αλλιώς θα λέγονται οι άνθρωποι της Ντόρας Μπακογιάννη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο ν. Κιλκίς.
Και μάλιστα θα είναι ουκ ολίγοι. Δέκα λιγότεροι από τα …40 παλικάρια της Λιβαδιάς. Ακριβώς 30 στελέχη, αν δεν αυγατίσουν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα που θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους.
Αντε να δούμε, τι θα δούμε…
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 17:12

Περί λαϊκισμού

Συντάκτης:
Επειδή ο λαϊκισμός έκανε παρέλαση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας, στην τελευταία του συνεδρίαση για το θέμα των συγχωνεύσεων δημοτικών σχολείων και επειδή ακούστηκαν από πρωτοφανή έως ανατριχιαστικά επιχειρήματα, ως αντίλογο θα επικαλεστώ όσα ίσχυσαν στο μικρό μου χωριό, το Ελευθεροχώρι, του οποίου το δημοτικό σχολείο ήταν ένα από τα πρώτα που έκλεισαν.
Στο χωριό μου λοιπόν καμιά φυλακή δεν έκλεισε όταν άνοιξε το σχολείο. Ούτε ξανάνοιξε καμιά φυλακή όταν έκλεισε το σχολείο. Αυτά ως απάντηση στο «επιχείρημα» που μάλιστα διαβάστηκε από σχετικό έγγραφο της ΕΛΜΕ Κιλκίς, .
Ευκαιρίας δοθείσης μάλιστα να συστήσουμε σε όσους επικαλούνται την περίφημη ρήση, ότι είναι εντελώς αδόκιμη έως ανιστόρητη η επίκλησή της σε περιπτώσεις όπου το θέμα είναι οι συγχωνεύσεις σχολείων.  
Επανέρχομαι λοιπόν στο κλεινόν Ελευθεροχώρι.
Οι Ελευθεροχωρίτες  ξενιτεύτηκαν στη Γερμανία όταν το ,σχολείο είχε 40 μαθητές(!) αλλά η φοβερή ζωντάνια του δεν βοήθησε κανέναν να ζήσει στον τόπο του, αφού δουλιές δεν υπήρχαν. Βοηθούσης και της εσωτερικής μετανάστευσης τα παιδιά λιγόστεψαν ώστε κανένα ανοιχτό σχολείο δεν ήταν ικανό να δώσει ανάσα ζωής.
Έτσι λοιπόν έκλεισε και τα παιδιά πάνε έκτοτε στο Χέρσο χωρίς ποτέ να σημειωθεί το παραμικρό πρόβλημα είτε με τις μετακινήσεις τους, είτε με την ασφάλειά τους.
Το χωριό εδώ και λίγα χρόνια ξανάνιωσε διότι η διπλανή βιομηχανική περιοχή Κιλκίς προσέφερε θέσεις εργασίας ώστε να εργάζονται και να ζουν (κάποιοι) νέοι άνθρωποι.
Και θα γνωρίσει μέρες δόξας αν η ανάπτυξη επιταχυνθεί, αν λειτουργήσουν νέες βιομηχανίες, αν ξανανιώσει η αγροτοκτηνοτροφία…
Κι όλα αυτά λέγονται με επίγνωση ότι στο μονοθέσιο σχολείο Ελευθεροχωρίου των 50 σπιτιών έχουν μάθει τα πρώτα τους γράμματα επιστήμονες,  ών ουκ έστιν αριθμός
ΥΓ: Ήταν προσφιλές επιχείρημα κάποτε πως με το κλείσιμο των σχολείων παύει να κυματίζει και η σημαία στο σχολείο.  Παρότι δεν έγινε καμιά επίκληση στο συμβούλιο, οφείλω εκ του περισσού ίσως να επισημάνω ότι ουδείς κάτοικος νοιώθει λιγότερο Έλληνας, ή απειλούμενος επειδή έπαυσε να κυματίζει η γαλανόλευκη στον ιστό του σχολείου μας.
Στο κάτω της γραφής στα σπίτια μας μπορούν να κυματίζουν όσες σημαίες επιθυμούμε.

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης