espa pkm

Τρίτη, 21 Απριλίου 2026, 7:31:53 πμ
Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 11:21

Περί της τύχης της Βιβλιοθήκης Μουλλά

Δεν περιποιεί τιμή στο Κιλκίς ο θόρυβος που ξέσπασε με αφορμή την τύχη της βιβλιοθήκης του αείμνηστου καθηγητή Π. Μουλλά.  Δεν περιποιούν  τιμή ούτε και οι χειρισμοί, ένθεν και ένθεν, περί την τύχη της βιβλιοθήκης.
Ο Δήμος Κιλκίς ως κληρονόμος της βιβλιοθήκης όφειλε να βρει πεδίο συνεννόησης με τους  συγγενείς Μουλλά.  Για να συμφωνηθούν  οι ενέργειες που θα συνέτειναν στην εξεύρεση λύσης σε ένα θέμα που -νισάφι πια- δεν συναγωνίζεται σε δυσκολία την επιχείρηση εξόδου από την οικονομική κρίση.
Και οι συγγενείς Μουλλά όφειλαν να επιδείξουν περισσότερη κατανόηση στις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε ο δήμος.
Η θέση των συγγενών  «Η βιβλιοθήκη στο Δήμο Κιλκίς κι όχι στο Υπουργείο πολιτισμού, δηλαδή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη», δεν πείθει αφού η Δημόσια Βιβλιοθήκη λειτουργεί σε κτήριο του Δήμου, αποτελεί συνέχεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , την οποία ο Δήμος Κιλκίς κατήργησε ακριβώς για να λειτουργήσει ως Δημόσια.
Δεν πείθει επίσης η εμμονή στο κτήριο του  Γυμνασίου, αφού εκεί λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο, οιονεί κληροδότημα κι αυτό του αείμνηστου συλλέκτη Χρ. Κετσετζή.  Και κατά τη διαβεβαίωση του πρώην δημάρχου Αναστάσιου Αμανατίδη, δεν ήταν εφικτή (δεν επαρκεί ο χώρος) η συλλειτουργία και του Λαογραφικού Μουσείου και της βιβλιοθήκης Μουλλά στο κτήριο του Γυμνασίου.
Εκτός κι αν η θέση του πρώην δημάρχου είναι μαχητή – αρκεί κάποιος να το αποδείξει- και θα αποτελούσε μια ωραία καινοτομία η συλλειτουργία  του Λαογραφικού και της Βιβλιοθήκης Μουλλά.
Σε κάθε περίπτωση η κατάληξη αυτής της ιστορίας αποτελεί ήττα για το Δήμο Κιλκίς,  που χάνει τον πολιτιστικό πλούτο μιας θαυμάσιας φιλολογικής βιβλιοθήκης, αλλά και -λυπούμαστε που το λέμε – αδυναμία εκπλήρωσης της βούλησης του αείμνηστου καθηγητή να δωρίσει τη βιβλιοθήκη του στο γενέθλιο τόπο του. Διότι η φιλοξενία της πλέον  στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο φαντάζει περισσότερο ως τιμωρία του Κιλκίς, επειδή η διοίκηση του δήμου δεν  συμφώνησε στις όποιες προτάσεις των συγγενών, παρά ως ισοβαρής  της βούλησης του αείμνηστου καθηγητή επιλογή.
Θ. Π.