Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021, 8:24:25 πμ
etpa
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 20:11

Περί "χωματερής" στη Δοϊράνη

Συντάκτης:

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς, Δημήτρης Τσαντάκης, απάντησε σε σχόλιό μας:
«Η τοποθέτησή μου και το νόημά αυτής, στη διάρκεια της συνεδρίασης (μέσω τηλεδιάσκεψης) του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, την 14η Ιουνίου, για το θέμα της Δοϊράνης, παρερμηνεύτηκε σε σχόλιο της εφημερίδας σας, που δημοσιεύθηκε στην “Πρωινή” της 25ης Ιουνίου. Το σχόλιό σας δεν ανταποκρίνεται και αλλοιώνει το νόημα των όσων είπα στη διάρκεια της συνεδρίασης.


Μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η στοχοποίησή μου και συγκεκριμένου θεσμικού φορέα από την παρερμηνεία των λεγομένων μου από εσάς που θεωρώ αντικειμενικούς και ακριβείς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έκανα καταγγελία ονομαστική που να αφορά ή να έχει στο επίκεντρό της τα έργα που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα ή ο Δήμος Κιλκίς και για τα οποία από το 2011 εργάστηκα κι εγώ. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι εντάξαμε πολλά έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα που άλλα υλοποιήθηκαν και άλλα υλοποιούνται σήμερα για να βελτιωθεί η εικόνα της παραλίμνιας περιοχής. Αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι αν δίπλα υπάρχει κάποια δυσάρεστη κατάσταση, αυτήν δεν θα μεριμνούμε να την εξυγιάνουμε.
Και το μόνο βέβαιο επίσης είναι ότι τη συγκεκριμένη χωματερή ή όπως αλλιώς θέλετε χαρακτηρίστε την, τη γνώριζε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής κος Παπακώστας, όπως εξάλλου παραδέχτηκε στο Δ.Σ.
Στην τοποθέτησή μου δε, η χωματερή η οποία δημιουργήθηκε και δεν καθαρίστηκε, δε συνδυάζεται με το έργο ανάπλασης της ΠΕ Κιλκίς ή του Δήμου, αλλά με αυτή της ύπαρξή της -που ενδεχόμενα να έχει παλαιότητα. Ταυτόχρονα αναφέρθηκα στη διερεύνηση για πιθανή ύπαρξη και άλλων χωματερών σε διάφορα σημεία του Δήμου και σε τρόπους αντιμετώπισης αυτών με ευθύνη του Δήμου Κιλκίς.
Με προσεκτική παρακολούθηση της συνεδρίασης και των μαγνητοφωνημένων αρχείων θα διαπιστώσετε τα παραπάνω».
Δημήτρης Τσαντάκης

 

Απάντηση

Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ζητήσαμε να απαντήσει στο ερώτημα, αν υπάρχει ή όχι χωματερή στην παραλία της Δοϊράνης και τελικά από τον κ. Τσαντάκη μας ήρθε η απάντηση.
Άκουσα, λοιπόν, και πάλι το διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς για το θέμα της «χωματερής» στην παραλία της Δοϊράνης και λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τον αγαπητό μου φίλο, αλλά δεν υπήρξε καμία παρερμηνεία. Ο διάλογος δεν αφορούσε γενικώς τις χωματερές, αλλά τη συγκεκριμένη «χωματερή που δημιουργήθηκε δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές» στην παραλία της Δοϊράνης και τέθηκε ως ΕΡΩΤΗΜΑ από τον κ. Τσαντάκη και την κα Λένα Αναστασιάδου, για το τι γνωρίζει ο δήμος και ο εντεταλμένος σύμβουλος Κώστας Παπακώστας. Μάλιστα, ο κ. Τσαντάκης μίλησε για «εγκληματική πράξη από όποιον το έχει προκαλέσει».
Ο κ. Παπακώστας, λοιπόν, όχι μόνο δεν παραδέχτηκε αλλά τόνισε και ξανατόνισε, πως δεν υπάρχει καμία χωματερή στην παραλία και το μόνο που έχει συμβεί είναι πως σε κάποιο -μη εμφανές- σημείο ο εργολάβος που καθάρισε τη λίμνη εναπόθεσε καλάμια και κλαδιά που έβγαλε μέσα από τη λίμνη. Και το έργο αυτό είναι της Π.Ε. Κιλκίς.
Απεχθάνομαι τη στοχοποίηση ανθρώπων ή φορέων. Το μόνο που ζητήσαμε με το σχόλιό μας ήταν μια απάντηση από την Περιφέρεια, για το αν υπάρχει ή όχι χωματερή στην παραλία. Η σιωπή της Π.Ε. Κιλκίς ναρκοθετεί το ίδιο της το έργο. Επειδή, όμως, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ τέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, μπορώ να τους διαβεβαιώσω πως από τις συχνές μου επισκέψεις στο χώρο αυτό, δεν έχω βρει καμία «χωματερή».
Και για να το γενικεύσω (κάτι που δεν αφορά τον κ. Τσαντάκη), είναι τραγικό μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης να γίνονται σήμερα έργα ανάπλασης της παραλίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Κιλκίς (με ένταξή τους από τη δημοτική αρχή Δ. Σισμανίδη) ύψους ενός εκατομμυρίου, και η εικόνα που προβάλλεται από ορισμένους προς τα έξω να είναι τα καλάμια και οι ρίζες των δένδρων που βγήκαν από τον καθαρισμό της λίμνης και για «χωματερές» που δυσφημούν τη Δοϊράνη! Εμείς ζητάμε από τον κόσμο να επισκεφθεί τη Δοϊράνη, να απολαύσει το περιβάλλον της, να περπατήσει στην παραλία και κάτω από τα πλατάνια της, να πιεί τον καφέ του και να φάει το γριβάδι του. Δεν θα πέσει πάνω σε καμιά «χωματερή». Κι επειδή είναι εμφανής -πριν και μετά το δημοτικό συμβούλιο- η στοχοποίηση του εντεταλμένου συμβούλου, Κώστα Παπακώστα, επισημαίνω πως οι κάτοικοι της Δ.Ε. Δοϊράνης αναγνωρίζουν το έργο που γίνεται από τον δημοτικό σύμβουλο, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, γι’ αυτό και τον επιβραβεύουν πάντα με την εκλογή του. Εξ άλλου, ο κ. Παπακώστας επέλεξε να στήσει το σπιτικό του στη μικρή Δοϊράνη και είναι αστείο κάποιοι να αμφισβητούν την αγάπη, το διαρκές ενδιαφέρον και τον αγώνα του για τον τόπο αυτό.
Προσωπικά είμαι περήφανος που συμπορευθήκαμε με τον Κ. Παπακώστα στην κοινότητα Δροσάτου και στο Δήμο Δοϊράνης, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του αείμνηστου προέδρου και δημάρχου Θεόφιλου Περτσινίδη, με ένα έργο που θα το ζήλευαν και μεγάλοι δήμοι της χώρας. Για να θυμίσω, πως ακόμη κι όταν κατασκευάζαμε το Μουσείο Λίμνης στην παραλία της Δοϊράνης, κάποιοι δήθεν «υπερασπιστές» της μας χλεύαζαν…
Κώστας Τερζενίδης