Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 10:37:57 πμ
etpa
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 10:43

Τα παιχνίδια του καιρού

Συντάκτης:

Σιγά μην άφηνε ο καιρός να εξελιχθεί ιδανικά η χρονιά στα σιτηρά. Πάνω που αυξήθηκαν οι προσδοκίες από τις καλές τιμές και τις ικανοποιητικές αποδόσεις, ξεκίνησαν οι καθ’ εκάστην μπόρες. Ακόμα και με χαλάζι.
Λες και είναι αμαρτία να θερίσουν μια χρονιά χωρίς απώλειες οι αγρότες.


Και θυμάμαι το αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου με μια του φράση να περιγράφει το δράμα των αγροτών: Ο Θεός έπλασε τον Κόσμο και τον φόρτωσε στις πλάτες του αγρότη.

 

Που οι καλές μέρες του …γκαντέμη
Κι αφού, λόγω …παλαιότητος του συγγραφέα, αναμίξαμε και τα ιστορικά, ιδού μια ακόμη πληροφορία: Η τελευταία μεγάλη (πραγματικά μεγάλη όμως) απόδοση των σιτηρών στο ν. Κιλκίς καταγράφηκε επί ημερών πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (τον οποίο γκαντέμη ανέβαζαν και γκαντέμη κατέβαζαν οι δημοσιογράφοι.
Τότε λοιπόν (κάπου το ‘91 ή το ’92) τα στάρια στο Κιλκίς -ακόμα και στο ξηρικόν του τμήμα, έπιασαν «στήσιμο» 400 κιλά το στρέμμα.

 

Μάστιγα και οι υποκαλλιεργητές
Φέτος οι προδιαγραφές υπήρχαν για ανάλογες αποδόσεις στα καλοδουλεμένα χωράφια. Αλλά οι μπόρες που λέγαμε ψαλιδίζουν τις προσδοκίες.
Αφήστε που ένα σημαντικό τμήμα των εκτάσεων «υποκαλλιεργείται» απλώς για να λάβουν οι δηλωσίες στον ΟΣΔΕ υποκαλλιεργητές τις επιδοτήσεις.
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.