Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 10:14:42 πμ
Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009 04:49

91η επέτειος της διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου

Με μια λαμπρή εκδήλωση ο Δήμος Πολυκάστρου τίμησε στο Διασυμμαχικό μνημείο την 91η επέτειο της Διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου το Σεπτέμβριο του 1918. Πολυμελείς αντιπροσωπείες και από τις πέντε συμμαχικές χώρες λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και καλωσόρισμα του δημάρχου Πολυκάστρου, Δημήτρη Σμυδάκη, ενώ συνεχίστηκε με ομιλίες γύρω από τη σημασία του ιστορικού μετώπου και των νικηφόρων μαχών, με χαιρετισμούς  εκπροσώπων των ξένων αντιπροσωπειών και καταθέσεις στεφάνων.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Σμυδάκης τόνισε:
«Σεβαστοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκλεκτοί καλεσμένοι των ξένων διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών, κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζουμε στο Πολύκαστρο, που ανήκει στο νομό Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στον οικισμό Καραθοδωραίικα, που φιλοξενεί αυτό το Διασυμμαχικό μνημείο συναδέλφωσης των λαών.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στη φιλόξενη Μακεδονική γη, με αφορμή την 91η πανηγυρική επέτειο της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου το Σεπτέμβριο του 1918.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιούμε αυτή την εκδήλωση για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για την διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών.
Με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε σήμερα τις ηρωικές προσπάθειες των Συμμαχικών Δυνάμεων που με τόλμη, αρετή και αυτοθυσία δημιούργησαν μια ασπίδα προστασίας για την περιοχή μας απέναντι στις Κεντρικές Δυνάμεις της Τριπλής Συμμαχία, εμποδίζοντας έτσι την προέλασή τους στην ελληνική ενδοχώρα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τις πολλές και μεγάλες απώλειες, κατέστησαν επιτυχείς διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χρέος μας να θυμόμαστε τους γενναίους ήρωες του Μακεδονικού Μετώπου, Άγγλους, Γάλλους, Σέρβους, Ρώσους και Έλληνες. Ετσι ώστε να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη τους και να τη μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές ως πρότυπο ανδρείας και αυτοθυσίας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ελευθερίας των λαών.
Είναι επιβεβλημένο το καθήκον μνήμης της θυσίας των πεσόντων για την ελευθερία, εφόσον μάλιστα ανταποκρίνεται απόλυτα σε θεμελιώδη απαίτηση των καιρών μας και της κοινής γνώμης να μη σβήσει ποτέ η ανάμνηση αδελφοσύνης ανάμεσα στα κράτη των λαών. Ας ακολουθούμε λοιπόν το λαμπρό και δυναμικό τους παράδειγμα προς τιμή της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης.
Σας ευχαριστούμε πολύ που τιμήσατε την εκδήλωση με την παρουσία σας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε σε όλες τις αντιπροσωπείες ο Δήμος Πολυκάστρου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πολυκάστρου.