Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 1:38:52 πμ
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 07:11

Αδικαιολόγητες και θα σας το αποδείξω

Επιμένει στην καταγγελία του για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ο πρών Δήμαρχος Γαλλικού Στ. Μάλγαρης.
Ιδού τι αναφέρει:
“Αυξήσατε την αποκομιδή απορριμμάτων από 90.000 ευρώ που ήταν το 2006 σε 120.000 ευρώ με το πρόσχημα ότι θα αλλάζατε την καθαριότητα στο καλύτερο και το μόνο που πετύχατε είναι ο εργολάβος καθαριότητας να περνάει μια φορά την εβδομάδα από τα χωριά γιατί τα γεμίσατε με υπεράριθμους κάδους.
Παραλάβατε το 2007 από το διαδημοτικό ΘΗΣΕΑ 120 κάδους 750 λίτρων και 100 κάδους 200 λίτρων και δώδεκα σκάφες από ενέργειες που έχουν γίνει το 2006 (εσείς κάνατε μόνο την παραλαβή) και αγοράζετε το 2008 κάδους 14.00 ευρώ. Η αρχική προμήθεια επαρκούσε για 4 χρόνια αν δεν τους διασκορπίζατε στα χωριά χωρίς λόγο και γινόταν η αποκομιδή δύο φορές την εβδομάδα.
Περικοπές δαπανών από τα καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά στο 50% το 2008 πληρώνει ο δήμος 20.000 ευρώ.
Με όλα τα παραπάνω η ωφέλεια του δήμου ήταν 50.000 ευρώ. Για το ότι δεν έγινε καμία αύξηση σε φόρους από το 1999 έχω να πω ότι ο πρώην δήμαρχος κ. Ρουσσόπουλος και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και εσείς τον είχε στο μέγιστο επιτρεπτό όριο και τώρα έρχεστε και τον αυξάνετε κατά 42%. Γιατί το επιπτρέπει η νομοθεσία με την προϋπόθεση ότι η αύξηση θα πάει σε συντηρήσεις σχολείων.
Γιατί την συντήρηση να την πληρώσουν οι δημότες ενώ είναι υποχρέωση του κράτους; Τι κάνατε να έρθουν έξτρα χρήματα για την συντήρηση σχολείων; Δείτε τι χρήματα έχουν έρθει την περίοδο 2003-2006 και διεκδικήστε από την πολιτεία.
Και για την αβάσιμη κατηγορία που μου απευθύνετε ότι μείωσα τα τέλη των εργοστασίων το 2004 έχω να σας πω τα παρακάτω.
Δείτε το τι έσοδα είχε ο Δήμος πριν και τι μετά και θα δείτε ότι είχε αύξηση κατά 20.000 ευρώ παραπάνω από αυτά που εισέπρατε ενώ έγινε μείωση στην τιμή του τετραγωνικού μέτρου αυτού δεν έγινε τυχαία αλλά με δουλειά και αποφάσεις.
Και ορίστε τί έγινε.
Στο δήμο μας δεν είσαν όλες οι βιομηχανίες δηλωμένα τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα (κατά κύριο λόγο δεν είχαν δηλωθεί οι επεκτάσεις) ενώ τα νέα εργοστάσια υποχρεωτικά είχαν δηλώσει τα πραγματικά.
Βλέποντας την κατάσταση αυτή η διοίκηση το 2004 πήρε την απόφαση με όποιο πολιτικό κόστος να κινήσει διαδικασίες για να δηλωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά από τις βιομηχανίες και αυτό έγινε.
Γιατί υπήρχαν δύο μέτρα και δύο σταθμά (δηλαδή αυτούς που πλήρωναν τα πραγματικά και αυτούς που πλήρωναν πολύ λιγότερα από το ότι έπρεπε). δεν έπρεπε να σταματήσει αυτή η αδικία σε κάποιες βιομηχανίες;
Ο δήμος και το προσωπικό του εργάστηκε και το αποτέλεσμα ήταν ο δήμος να έχει την πραγματική κατάσταση των τετραγωνικών, να τους έχει όλους ίσους απέναντι στο δήμο και στις υπηρεσίες που τους παρέχει.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να μειωθεί το τέλος καθαριότητας προς τις βιομηχανίες γιατί είχαν δηλώσει πολύ περισσότερα χρήματα κατά 20.000 ευρώ (π.χ. αν το 2003 είχαμε εισπράξει από τις βιομηχανίες 200.000 ευρώ το 2005 με την μείωση εισπράξαμε 220.000 ευρώ).
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις οικίες και καταστήματα με το 10% των δημοτών μας (νέα σπίτια καταστήματα) να έχουν δηλωμένα τα πραγματικά τετραγωνικά και το 90% πλασματικά. Εμείς θα εφαρμόζαμε τα παραπάνω και σε αυτές τις κατηγορίες. Και πιστεύω ότι δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση, ενδεχομένως και μείωση.
Το μεγαλύτερο όμως όφελος θα ήταν ότι θα πλήρωναν όλοι οι δημότες σύμφωνα με αυτά έπρεπε.