Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 10:45:50 μμ
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 08:33

Άξιος, άξιος ο νέος μας επίσκοπος

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, η χειροτονία του εψηφισμένου νέου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ Σιγάλα. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία δεκάδων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, πρεσβυτέρων και πιστών οι οποίοι από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο ναό του Αγίου Διονυσίου.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, Βεροίας κ. Παντελεήμονα, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κοζάνης κ. Παύλου, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου, Ελλασώνας κ. Βασίλειου, Δράμας κ. Παύλου, Λευκάδας κ. Θεοφίλου, Θήρας κ. Επιφανίου, Παροναξίας κ. Καλλινίκου και Τριφυλίας κ. Χρυσοστόμου.
Στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, παρέστησαν οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Γ. Φλωρίδης και Κ. Κιλτίδης, ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης, ο νομάρχης Ευ. Μπαλάσκας και ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης καθώς και οι μαθητές του γυμνασίου Θεσπιών Βοιωτίας, καθώς και αρκετού κόσμου από το Κιλκίς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ τόνισε: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Ιεράρχες Αυτής με τη ψήφος τους, σε επέλεξαν και σε ανέδειξαν και σήμερα λαμβάνεις το τρίτο βαθμό της ιερωσύνης. Γίνεσαι, μητροπολίτης μιας ιστορικής μητροπόλεως, σε έναν ευλογημένο χώρο της αγαπημένης μας Μακεδονίας, την οποία πάντοτε εξετίμησες και αγάπησες».
«Πορεύεσαι τώρα λοιπόν με τις ευχές των Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, των Ιεραρχών που θα σε χειροτονήσουμε σήμερα, τις ευχές των συνεργατών σου και όλου του λαού τον οποίο διακόνησες τόσα χρόνια. Σου ευχόμαστε όλοι μαζί, όπως μέχρι τώρα διακόνησες με συνέπεια με ειλικρίνεια, με διαφάνεια και αλήθεια να συνεχίσεις αυτή την διακονία σου και ακόμη περισσότερο. Γιατί, και η μητρόπολη σου το έχει ανάγκη, αλλά και ιδιαίτερα η κοινωνία μας σήμερα», συνέχισε ο Μακαριώτατος.
Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «πορεύεσαι να διακονήσεις όπως ο Κύριος υπέδειξε σε εμάς, που μας είπε ότι η διακονία μας δεν είναι εξουσία κοσμική αλλά διακονία πνευματική. Για θυμήσου τον διάλογο Του με τους μαθητές και αποστόλους, σε εσάς δεν θα συμβεί ότι γίνεται μέσα στο κόσμο όπου οι άρχοντες προσπαθούν να κατεξουσιάσουν, να επιβληθούν με την δύναμη».
«Αυτός που θέλει να διακονήσει μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, πρέπει να νιώσει ότι είναι ο έσχατος, είναι ο τελευταίος, να διακονήσει με αυτοθυσία το χώρο αυτό και αυτό είναι το γνώρισμα του εργάτου του Ευαγγελίου», τόνισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν των καλεσμένων από τον Μητροπολίτη στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς» όπου οι αρχές του νομού μας ευχήθηκαν στον νέο Μητροπολίτη με θερμά λόγια και ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ιερό κλήρο και τους πιστούς για την παρουσία και την αγάπη τους.

Βιογραφικό Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ:
Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ Σιγάλας εγενήθη εις Ερμούπολιν Σύρου (την καταγωγήν έλκων εξ Αμοργού) το 1953.
Εις την Ερμούπολιν παρηκολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και εισήχθη εις την Θεολογικήν Σχολήν του Α.Π.Θ. απ' όπου απεφοίτησε το 1976 με τον βαθμόν 7,9 (Λίαν Καλώς) και ενεγράφη σε Μεταπτυχιακό τμήμα της αυτής Σχολής.
Το 1977 διωρίσθηκε καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος εις Θήραν από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κυρό Γαβριήλ, χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και διωρίσθηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας από τον Μάρτιο του 1980 ενώ συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητού, στο Γυμνάσιο Αμοργού.
Εις την ως άνω Μητρόπολη παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983 και από 1ης Σεπτεμβρίου 1983 μετετέθη ως ιεροκήρυξ εις την Ιεράν Μητρόπολιν Θηβών και Λεβαδείας και ετοποθετήθη ως καθηγητής εις το Γυμνάσιο της ιστορικής πόλεως των Θεσπιών.
Το 1986 προήχθη εις την θέσιν του Διευθυντού του Γυμνασίου Θεσπιών και το 1992 τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θεσπιών, όπου και υπηρετεί έως σήμερον.
Διηκόνησε πλησίον του νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ως ιεροκήρυξ, κατηχητής επί 25ετίαν και επί εν έτος πλησίον του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, έχων μετ' Αυτού αρίστην συνεργασίαν.
Υπηρέτησε τον λειτουργικόν, ιεροκηρυκτικόν, κατηχητικόν και εκπαιδευτικόν χώρον επί 30 συναπτά έτη, χάριτι Θεού, και προσπαθεί να δίδη την μαρτυρίαν καί πληροφορίαν της διακονίας του.