Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:44:02 μμ
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008 08:52

«Αλαλούμ» με το ΕΤΑΚ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Χιλιάδες φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται από τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Πολλοί πολίτες ζητούν από τις εφορίες διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούν σε αίτηση επανεκκαθάρισης, έπειτα από την «γκάφα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έστειλε αρχικά εκκαθαριστικά σημειώματα με ποσά φόρου, ενώ κανονικά έπρεπε να ήταν μηδενικά.


Ενδεικτικά αναφέρεται περίπτωση φορολούμενης, η οποία εκλήθη να πληρώσει ΕΤΑΚ επειδή στο Ε9 είχε δηλώσει μαζί με την πρώτη κατοικία (διαμέρισμα) και τα χιλιοστά του οικοπέδου που αναλογούν στο ακίνητο.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα, περισσότερα λάθη εντοπίζονται σε ελλείψεις που εμφανίζουν τα έντυπα Ε9 που έχουν συμπληρώσει κατά το παρελθόν οι φορολογούμενοι.
Σε αυτή την περίπτωση, έχουν το δικαίωμα μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΕΤΑΚ να προσφύγουν στην Εφορία, να υποβάλουν διορθωμένο το Ε9 και να ζητήσουν να επανεκκαθαριστεί η δήλωση χωρίς την επιβολή προστίμου.
Πρόβλημα έχει προκύψει με τη φορολογική ενημερότητα που ζητάει κάποιος πολίτης, ο οποίος δεν δέχεται να πληρώσει το ποσό του ΕΤΑΚ που του έχει σταλεί, γιατί διαφωνεί με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
Υπάρχουν παραδείγματα όπου κάποιος δεν πήγε μέσα στην προθεσμία που ανέγραφε το εκκαθαριστικό να πληρώσει το ΕΤΑΚ και αυτομάτως θεωρήθηκε ληξιπρόθεσμος οφειλέτης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ρυθμίζει το θέμα χορήγησης φορολογικής ενημερότητας για το διάστημα που θα εξεταστεί το αίτημα επανεκκαθάρισης της δήλωσης ακινήτων.