Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 1:43:13 πμ
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 09:38

Allium της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ: Νέο είδος για την επιστήμη με το όνομα της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ στην παγκόσμια χλωρίδα

Στις 7/7/2022 ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa το νέο είδος για την επιστήμη με πρώτες καταγραφές στην Γουμένισσα, την Πηγή και το Παλατιανό του Κιλκίς. Επιστημονική ονομασία: Allium goumenissanum Ioannidis & Tzanoud. Sp. Nova.

 

Πρόκειται για ένα αρκετά ψηλό κρεμμύδι που ανθίζει το φθινόπωρο.

Η πρώτη μου συνάντηση με το φυτό στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 στην θέση Δύο Ποτάμια κοντά στο οινοποιείο του Τιτου Ευτυχίδη. Τότε πήγαινα να συναντήσω τον φίλο Οινοποιό Τίτο, που χάσαμε δυστυχώς το 2017. Από την περίοδο αυτή προσπαθούσα να αναγνωρίσω το είδος και δεν τα κατάφερνα. Το 2017 η γνωριμία μου με τον Τζανουδάκη τον Δημήτρη ειδικό στο γένος Allium, έδωσε την λύση. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε αρκετή καθυστέρηση στην ανακοίνωση από το περιοδικό και φτάσαμε στο σημείο να δημοσιευτούν μαζί με το Verbascum της Δοϊράνης αν και είχε κατατεθεί πολύ νωρίτερα η δημοσίευση.

Το φυτό το συνάντησα και στην καταπληκτική θέση Κοτζά Ντερέ στην Πηγή της Παιονίας τον Αύγουστο του 2021 και στο Παλατιανό τον ίδιο μήνα. Πολύ πιθανό να υπάρχει και αλλού στην Ελλάδα αλλά πλέον θα αναφέρεται ως Allium της Γουμένισσας.

Εκτός από την ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (Ποιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) τώρα η Γουμένισσα θα έχει και το κρεμμυδάκι της, να την διαφημίζει στον κόσμο.

Με την ανακοίνωση αυτή κλείνει ένας κύκλος καταγραφών από την χλωρίδα του Κιλκίς, με είδη που περιμέναμε να ανακοινωθούν.

Η συνέχεια θα δώσει σίγουρα και άλλα σημαντικά για τον τόπο είδη, αν και η ενεργειακή κρίση με τις βενζίνες στα ύψη έχει μειώσει αισθητά τις εξορμήσεις.

Ιωαννίδης Βασίλης