Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:47:36 μμ
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 07:24

Άνοιξε το διάλογο για ΕΣΠΑ η Νομαρχία

Ουσιαστική αποδείχθηκε η ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, μετά την πρωτοβουλία του νομάρχη Βαγγέλη Μπαλάσκα, να συζητηθούν οι προτεραιότητες του νομού για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, με την παρουσία των βουλευτών, των δημάρχων και εκπροσώπων φορέων του νομού.
Στην εισήγησή του ο κ. Μπαλάσκας τόνισε την πολύ επιτυχημένη πορεία της Νομαρχίας στο Γ’ ΚΠΣ, στο επίπεδο της ένταξης και της απορρόφησης κονδυλίων, πρώτος νομός σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ευχαριστώντας γι’ αυτήν την πορεία, τα στελέχη των υπηρεσιών του, τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, με επικεφαλής τον Κ. Μεταλλίδη, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Κ. Τεκίρδαλης, καθώς και την Αναπτυξιακή Κιλκίς Α.Ε.
«Ήδη, τόνισε, από την έναρξη της Δ΄ Διαχειριστικής Περιόδου και εντός των ετών 2007-2008, η Ν.Α. Κιλκίς έχει συντάξει ολοκληρωμένες προτάσεις αναπτυξιακών έργων στα τομεακά προγράμματα τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο των σχετικών Υπουργείων. Παράλληλα έχουμε καταθέσει και προωθήσει προτάσεις έργων τα οποία έχουν εγκριθεί και πρόκειται να κατασκευαστούν από την ΠΚΜ και από Υπουργεία λόγω της υπαγωγής σε αυτά των σχετικών αρμοδιοτήτων.
Τούτο βέβαια δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας μας καθώς το ΕΣΠΑ αποτελεί μια δυναμική και ευέλικτη διαδικασία που δεν θέτει δεσμευτικά χρηματικά όρια για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις  και παρέχει τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων καθ όλη τη χρονική διάρκεια της ισχύος του μέχρι το 2013».
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τη Νομαρχία αφορούν τα μεγάλα έργα οδοποιίας, τη σχολική στέγη, το ΥΜΑΘ, τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνολικό προϋπολογισμό 26.470.000 ευρώ. Αναλυτικά τις προτάσεις θα τις παρουσιάσουμε σε ξεχωριστό αφιέρωμα.
Ο κ. Μπαλάσκας ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση όλων των φορέων.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Γιώργος Συμπιλίδης ζήτησε να γίνει ιεράρχηση των έργων, με προτεραιότητα στη νοσηλευτική πτέρυγα του νοσοκομείου Κιλκίς και στους οδικούς άξονες, στον έλεγχο των αποθεμάτων νερού, στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στο εμπορευματικό αεροδρόμιο του Πολυκάστρου.
Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης τόνισε πως υπήρξε καθυστέρηση πανελλαδικά στο ΕΣΠΑ, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός πως στα θέματα υγείας και πολιτισμού δεν υπάρχει ξεχωριστό πλαίσιο, ενώ και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι εκτός στόχου 1.
Ζήτησε να δοθεί βάρος στην αγροτική οικονομία, στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ πρότεινε και τη διεκδίκηση Ζώνης Καινοτομίας.
Ο κ. Κώστας Χαλίτσιος τόνισε, πως «από το ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι δεν θα κερδίσουν τίποτα όσον αφορά στη βελτίωση της ζωής τους, από τον πακτωλό των χρημάτων με τα Πλαίσια Στήριξης, ούτε οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι μικρές επιχειρήσεις. Το μόνο που «κέρδισαν» ήταν η λιτότητα, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, οι αγρότες το ξεκλήρισμα από τη γη τους, το ελλειμματικό ισοζύγιο, τα διατροφικά σκάνδαλα, τα «καρτέλ» και την ακρίβεια… Τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν μόνο με μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου δεν θα πρυτανεύει το κριτήριο της κερδοφορίας, αλλά η επίλυση των κοινωνικών αναγκών».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη και του βουλευτή Κιλκίς Σάββα Τσιτουρίδη. Ο πρώτος αναφέρθηκε στις δικές του πρωτοβουλίες και την ένταξη πολλών έργων στο πρόγραμμα του Υπουργείου του –θα τις παρουσιάσουμε αναλυτικά- ενώ ο δεύτερος ζήτησε από τους φορείς να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους, να τους ιεραρχήσουν και να αναζητηθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα και από τα Τομεακά των Υπουργείων.
Από τους δημάρχους τοποθετήθηκαν, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκης, Ευρωπού Ευθ. Κουρτζανίδης, Μουριών Σ. Αργυρόπουλος, Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης, Χέρσου Χ. Ανθρακίδης, Γουμένισσας Σ. Παπαπαναγιώτου, Κρουσσών Ν. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Παν. Κεμεντσεντσίδης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Κ. Μεταλλίδης, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίων, ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ. Π. Πασσαλίδης, ο πρόεδρος των Δημοτικών Σφαγείων Κιλκίς Σ. Μακρίδης, ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Βεκηδημητριάδης.