Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 2:56:05 πμ
Σάββατο, 09 Μαϊος 2009 04:17

Ανοιχτές Πόρτες 2009 στα οινοποιεία μας

Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), για έκτη συνεχή χρονιά προσκαλούν στα οινοποιεία τους για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, δώρα και πολλές εκπλήξεις, τους φίλους του κρασιού.


Ιδιαίτερα κρασιά, σπάνιες ετικέτες, ξεχασμένες ποικιλίες που αναβιώνουν και πάλι, παλαιές σοδειές, φρέσκα κρασιά του τρύγου 2008 και αμπελοοινικά αποστάγματα είναι στη διάθεση του κοινού για γευσιγνωσία και αγορές σε ειδικές τιμές.
Οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που η ΕΝΟΑΒΕ έχει καθιερώσει στη χώρα μας, με στόχο το κάθε οινοποιείο που συμμετέχει στο οινοτουριστικό δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» να δημιουργήσει ένα γεγονός γύρω από το κρασί που θα φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του. 
Με αφετηρία το πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας των μελών της και θέλοντας να δημιουργήσει ένα εορταστικό γεγονός για το κρασί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η ΕΝΟΑΒΕ, μέσω του δικτύου των 8 διαδρομών των «Δρόμων του Κρασιού» έχει θεσμοθετήσει την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» ώστε με την πάροδο του χρόνου να εμπλουτίζεται και οι Έλληνες και ξένοι καταναλωτές κάθε Μάιο να το περιμένουν και να συμμετέχουν σε αυτό.
Τα οινοποιεία που θα έχουν Ανοιχτές Πόρτες είναι:
Διαδρομή του Κρασιού της Πέλλας-Γουμένισσας
Κτήμα Λίγας (Γιαννιτσά Πέλλας, τηλ. 23820 24421)
Κτήμα Τάτση (Γουμένισσα Κιλκίς, τηλ. 23430 43060)
Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε. - Οινοποιείο Γουμένισσας (Γουμένισσα Κιλκίς, τηλ. 23430 41989)
Οινοποιία Αϊδαρίνη (Γουμένισσα Κιλκίς, τηλ. 23430 41293)
Προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε οινοποιεία:
Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα Κιλκίς (τηλ. 23430 43060)
- Έκθεση γλυπτικής του Σάκη Αραμπατζή
- Παραδοσιακή μακεδονίτικη κουζίνα με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας

Κλήρωση δώρων!
Οι επισκέπτες στα οινοποιεία μπορούν να συμπληρώσουν τα δελτία συμμετοχής για την κλήρωση δώρων που θα γίνει την Παρασκευή 29/05/09 στα γραφεία της ΕΝΟΑΒΕ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.wineroads.gr τη Δευτέρα 01/06/09.
Μπορείτε να προγραμματίσετε από τώρα το σαββατοκύριακο στις 16 & 17 Μαΐου διαλέγοντας για τη διαμονή και διατροφή σας μεταξύ των επιχειρήσεων που προτείνονται, ως μέλη του δικτύου των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».  Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων του δικτύου μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Οινικές Διαδρομές της ιστοσελίδας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα γραφεία της ΕΝΟΑΒΕ:
Τηλ. 2310 281617 & 2310 281632, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.wineroads.gr

Η Διαδρομή του Κρασιού
της Πέλλας - Γουμένισσας  
Η Διαδρομή Πέλλας-Γουμένισσας γεωγραφικά ανήκει στους Νομούς Κιλκίς και Πέλλας και περιλαμβάνει τις αμπελοοινικές περιοχές της Γουμένισσας και των Γιαννιτσών. Τα οινοποιεία που βρίσκονται στη διαδρομή και συμμετέχουν στους Δρόμους του Κρασιού είναι του Χρίστου Αϊδαρίνη, της Μπουτάρη Α.Ε. και της οικογένειας Τάτση στη Γουμένισσα Νομού Κιλκίς, του Θωμά Λίγα στα Γιαννιτσά Νομού Πέλλας.
Στη γραφική κωμόπολη της Γουμένισσας, πρωτεύουσα της επαρχίας Παιονίας, υπάρχει η Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσας. Η ζώνη βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται στις παρυφές του Πάϊκου. Εδώ βρίσκονται τα οινοποιεία του Χρίστου Αϊδαρίνη, της Μπουτάρη Α.Ε. και της οικογένειας Τάτση.
Κατηφορίζοντας στα Γιαννιτσά, ο περιηγητής θα συναντήσει το Κτήμα Λίγα και αμέσως μετά, στα ανατολικά, θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας με τα μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα και το ομώνυμο μουσείο.
Στη Διαδρομή Πέλλας-Γουμένισσας, άλλοι αξιόλογοι επισκέψιμοι χώροι που πλαισιώνουν την περιήγηση στα οινοποιεία και τα υπόλοιπα μέλη των Δρόμων του Κρασιού, είναι:
- Παραδοσιακός ορεινός οικισμός της Καστανερής, στο Πάϊκο
- Κιλκίς (αρχαιολογικό, λαογραφικό μουσείο, μουσείο πολέμου, φυσικής ιστορίας)
- Λαογραφικό μουσείο Γουμένισσας
- Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας
- Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου, Πεντάλοφου Γουμένισσας
- Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, Γρίβας.
Μια πολύ καλή πρόταση για τον επισκέπτη είναι και η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, την 1η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονται δρώμενα σχετικά με το κρασί, μια και ο Άγιος Τρύφωνας είναι ο προστάτης άγιος της αμπελουργίας.