Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:35:51 μμ
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 11:54

Αντίδραση Επιμελητηρίου για εμπαιγμό με ΤΕΜΠΜΕ

Αμεση συνδιάσκεψη των Επιμελητηρίων της χώρας για τον εμπαιγμό που γίνεται με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και  Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) προτείνει το Επιμελητήριο Κιλκίς.
Σε ενημερωτική επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου, Παύλου Τονικίδη, προς τα μέλη, αναφέρεται:
«Έχει ήδη παρέλθει ένας μήνας από τότε που θα έπρεπε να αρχίσει να «τρέχει» η διαδικασία για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και  Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).


Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά. Οι Τράπεζες εμφανίζονται παντελώς απροετοίμαστες, προβάλλοντας επιχειρήματα για την καθυστέρηση  ακόμη και την έλλειψη εντύπων υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους..
Παράλληλα ολοένα και νέα προσκόμματα τίθενται στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, όπως η απόσυρση της εγγύησης του ΤΕΜΠΜΕ σε περίπτωση που το όριο των επισφαλών δανείων ξεπεράσει το 12% του συνόλου των δανείων. Εν τω μεταξύ ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η έλλειψη εγγύησης του ΤΕΜΠΜΕ για το 20% του ποσού του δανείου.
Έτσι φαίνεται ότι ένα μέτρο που γέννησε πολλές ελπίδες για μια βαθειά ανάσα στην αγορά αποδεικνύεται τελικώς ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ.
Με την παρούσα βέβαια δεν κομίζουμε «γλαύκα εν Αθήνας», αφού τα προβλήματα είναι κοινά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Πιθανόν στο νομό Κιλκίς το πρόβλημα να διακρίνεται ευκρινέστερα αφού η οικονομία του τόπου περιλαμβάνει επιχειρηματικές μονάδες όλων των βαθμίδων με δραστηριότητα εντός και εκτός της χώρας.
Είναι φανερό ότι στα Επιμελητήρια πέφτει και πάλι ο κλήρος, τόσο για την συντονισμένη δράση όσο και για την πίεση που πρέπει να ασκηθεί άμεσα και σε όλα τα επίπεδα. Είναι δε σαφές ότι το πλαίσιο πρέπει να οριοθετηθεί εξ αρχής και άμεσα.
Για αυτό και μια άμεση συνδιάσκεψη των Επιμελητηρίων όλης της χώρας με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το Ταμείο Εγγυοδοσίας, κρίνεται απαραίτητη».