Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 5:36:40 πμ
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 14:51

Απαγωγή - σοκ του Γ. Μυλωνά

 Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η απαγωγή του κ. Γιώργου Μυλωνά, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΑΛΟΥΜΥΛ Μυλωνάς, της μεγάλης εταιρείας που εδρεύει στη ΒιΠε Σταυροχωρίου. Ο Γιώργος Μυλωνάς, με  έντονη παρουσία στην οικονομική ζωή της Βόρειας Ελλάδας καθότι πρόεδρος και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,  αλλά και στα Βαλκάνια όπου μεταξύ άλλων δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του ομίλου που ηγείται, επέστρεφε το βράδυ της Δευτέρας, γύρω στις 10.30, με την σύζυγό του στο σπίτι τους στην οδό Πανοράματος 33 στο Πανόραμα.
Τρεις ένοπλοι κουκουλοφόροι, οι δύο ο με πιστόλια και ο τρίτoς με αυτόματο όπλο, που ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά τους, ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο του βιομηχάνου και με την απειλή των όπλων έβγαλαν έξω τον Γιώργο Μυλωνά και την σύζυγό του. Άφησαν την γυναίκα να φύγει, επιβίβασαν με την βία τον Γ. Μυλωνά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του και εξαφανίστηκαν.
Η είδηση «πάγωσε» την κοινωνία του νομού, με την οποία συνδέεται με πολυποίκιλους δεσμούς ο επιφανής επιχειρηματίας. Η απαγωγή εξελίσσεται  σε θρίλερ ενώ η αστυνομία κάνει έρευνες προς όλες τις πλευρές, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα όσα έχει πει η σύζυγός του, οι τρεις ένοπλοι δράστες μιλούσαν σπαστά ελληνικά . Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τη σύζυγο ενώ, λίγο αργότερα, η Μερσεντές του Γιώργου Μυλωνά εντοπίστηκε περίπου 500 μέτρα μακρύτερα στο πάρκινγκ γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ της περιοχής Θέρμης, μετά από τηλεφώνημα των ίδιων των δραστών στη σύζυγο του επιχειρηματία.
Οι δράστες με τον Γ. Μυλωνά διέφυγαν προς άγνωστο κατεύθυνση, προφανώς με δικό τους αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν όλα τα μ.μ.ε το πρωί της Τρίτης, τις πρώτες πρωινές ώρες έγινε τηλεφώνημα από τους απαγωγείς στην γυναίκα του Γ. Μυλωνά και της υποδείχτηκε το μέρος όπου παράτησαν τη Μερσεντές του απαχθέντος επιχειρηματία, εντός της οποίας οι απαγωγείς άφησαν το ρολόι του και το κινητό του, προφανώς για να μην εντοπιστούν.

Ανθρωποκυνηγητό
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, αποκλείοντας όλες τις εξόδους της πόλεις, Μπλόκα έχουν στηθεί στην εθνική οδό προς την Χαλκιδική, την εθνική οδό προς Αθήνα και την εθνική οδό προς Καβάλα ενώ έκλεισαν και τα σύνορα.
Λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος - η απαγωγή κορυφαίου επιχειρηματία είναι από τα γεγονότα που ταράζουν το πολιτικό επενδυτικό κλίμα σε μια χώρα και είναι βέβαιο ότι θα «παίξει» σε όλα τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα- οργανώθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης λίγο πριν τα μεσάνυχτα από Δευτέρα προς Τρίτη υπό την προεδρεία του υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ Βασίλη Τσιατούρα.
Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Γ. Μυλωνάς μίλησε σε συνέδριο του ΣΒΒΕ, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη και του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκου Αναλυτή, με θέμα την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Μεταξύ άλλων, είπε: «Οραματίζομαι μια κοινωνία του αύριο, καλύτερη από αυτή που ζούμε σήμερα, με κοινωνικές υπεύθυνες επιχειρήσεις και κοινωνικά υπεύθυνους πολίτες».

Ερωτηματικά
Η απαγωγή του επιφανούς επιχειρηματία - ο όμιλος της ΑΛΟΥΜΥΛ επεκτάθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης - προκαλεί, πέραν του αυταπόδεικτου ανθρώπινου ενδιαφέροντος πολλά ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες φύλαξης και προστασίας του.
Η  μονοκατοικία όπου ζούσε και έξω από την οποία συνέβη η απαγωγή φυλάσσεται από εταιρεία σεκιούριτι μόνο με περιπόλους αλλά όχι με μόνιμο φύλακα. Ο κ. Μυλωνάς διαθέτει σωματοφύλακα ένα πρώην αστυνομικό τον οποίο έδιωξε στις 9.30 και πήγε με την σύζυγό του για φαγητό.
Είναι δυνατόν η ασφάλειά του να περιορίζονταν μόνο σε μια ιδιωτική σεκιούριτι και ένας επιχειρηματίας με διεθνή δράση και λάμψη να παραμένει αφύλακτος από τις αρχές του τόπου;
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
 Ο Γιώργος Μυλωνάς γεννήθηκε στις Σέρρες στις 2-3-1959. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Σερρών και είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές Επιχειρησιακής Ερευνας στο London School of Economics (MSc in Operational Research, L.S.E.).
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου. Η οικογένεια Μυλωνά άρχισε την επιχειρηματική της δράση τη δεκαετία του ΄70 από τη Βιομηχανία Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος, έγινε όμως ευρέως γνωστή μέσω της εταιρείας Αλουμύλ, την οποία και ίδρυσε το 1988. Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς η Αλουμύλ άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 να επεκτείνεται και εκτός συνόρων με πρώτους προορισμούς τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία). Προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 η εταιρεία του κ. Γιώργου Μυλωνά άρχισε να κάνει γνωστά τα ελληνικά προφίλ αλουμινίου καθώς και άλλα παρεμφερή προϊόντα και πέρα των Βαλκανίων, και πιο συγκεκριμένα ιδρύοντας θυγατρικές στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Ουγγαρία, Πολωνία και Ουκρανία) αλλά και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Αίγυπτος.
Το μεγάλο εξαγωγικό άλμα όμως της εταιρείας του κ. Μυλωνά πραγματοποιείται το 2005 όταν, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, καταφέρνει να μπει στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κορυφαία στιγμή υπήρξε το 2006 όταν η εταιρεία συμπεριελήφθη στις 500 κορυφαίες επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Γιώργος Μυλωνάς εκλέγεται συνεχώς στην προεδρία του ΣΒΒΕ.

Ανεστάλη
η διαπραγμάτευση
της μετοχής της ΑΛΟΥΜΥΛ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν συμφωνίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συνυπολογίζοντας το σχετικό αίτημα της εταιρίας, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας «ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» από τις 10 Ιουνίου 2008 για λόγους προστασίας των επενδυτών και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΥΛΩΝΑ
προς τα Μ.Μ.Ε.
Παρακαλούμε για λιτή ενημέρωση
Από την οικογένεια του κ. Γεωργίου Μυλωνά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ευχαριστούμε θερμώς τους δημοσιογράφους του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου για το άμεσο και σοβαρό ενδιαφέρον, σχετικώς με την απαγωγή του κ. Γεωργίου Μυλωνά.
Ωστόσο, η διαρκής και εντατική κάλυψη, ασχέτως αγαθών κινήτρων, φαίνεται να δυσχεραίνει την περίσταση.
Παρακαλούμε για λιτή και περιεκτική ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Σας ευχαριστούμε.