Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 12:11:29 πμ
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 05:43

Απλήρωτοι και στο δρόμο οι εργαζόμενοι ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι 27 εργαζόμενοι της ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οχτώ μήνες, έχοντας απέναντί τους τον εμπαιγμό της αδιαφορίας. Σε συνέντευξη τύπου των εργαζομένων της εταιρείας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλίας Αντωνιάδης τόνισε πως τα προβλήματα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2008 και τον περασμένο Ιούλιο οι εργαζόμενοι αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε μήνυση για τα δεδουλευμένα.
Παρά τις υποσχέσεις του εργοστασιάρχη, παρά το ότι πήρε δάνειο από το ΤΕΜΠΕ και ιδιωτική τράπεζα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και βρίσκονται ενωμένοι έξω από το εργοστάσιο καθημερινά, διεκδικώντας το δίκιο τους.
Τα ασφαλιστικά μέτρα βγήκαν υπέρ των εργαζομένων αλλά ο εργοδότης κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 και αναστέλλει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους.
«Οποια κίνηση και να κάνουμε, βρίσκουμε απέναντί μας κάποιο νόμο που λειτουργεί υπέρ του εργοδότη», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης. «Η βιομηχανία είναι βιώσιμη. Κατασκευάζει ηλιακούς αλλά από την αρχή του έτους και φωτοβολταϊκά. Κάποιοι από εμάς είμαστε σ’ αυτό το εργοστάσιο 25 χρόνια και το πονάμε. Δεν αντέχουμε όμως άλλο τον εμπαιγμό της εργοδοσίας».
Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως εκτός από τη στήριξη του ΠΑΜΕ, είχαν και την οικονομική βοήθεια του νομάρχη και δημάρχων για το δικαστικό αγώνα που ξεκίνησαν.

ΠΑΜΕ
Η συνέντευξη τύπου οργανώθηκε σε συνεργασία με τη συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΜΕ, που όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, ήταν η μόνη παράταξη που στάθηκε ουσιαστικά και από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, σε αντίθεση με το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, που αν και ενημερώθηκε ο πρόεδρός του, δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, ούτε εμφανίστηκε στο χώρο του εργοστασίου.
Από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ο κ. Περικλής Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις του νομού που βρήκαν ως πρόσχημα την οικονομική κρίση και κρατούν απλήρωτους τους εργαζόμενους ή άλλαξαν τις συμβάσεις εργασίας με 6ωρα ή 4ωρα εργασίας.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και γεν. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε πως «αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους που εδώ και μήνες μένουν όρθιοι και ακολουθούν το δρόμο του αγώνα, απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας». Κατήγγειλε πως «και στο νομό Κιλκίς οι βιομήχανοι ακολουθούν την ίδια τακτική: Δεν πληρώνω, δεν απολύω, αν θέλεις φεύγεις μόνος σου. Εκαναν τις επεκτάσεις τους με επιδοτήσεις και δικά μας χρήματα, τώρα θέλουν να μας αντικαταστήσουν με εργαζόμενους με stage ανασφάλιστους και πληρωμένους πάλι με δικά μας χρήματα. Πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς. Το ΠΑΜΕ δεν θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα. Θα το βρουν μπροστά τους οι βιομήχανοι και οι κυβερνώντες».
Ο κ. Ζαριανόπουλος ανέφερε πως ενώ συναντήθηκε το ΠΑΜΕ με τον υπουργό κ. Λοβέρδο και του έθεσαν το αίτημα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και των εργαζομένων της ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ με το ποσό των 2000 ευρώ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, δεν έλαβαν ακόμη απάντηση.
«Οσοι βιομήχανοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, θα πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει και είναι δικά μας χρήματα», κατέληξε ο κ. Ζαριανόπουλος, που κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του νομού «να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Δεκεμβρίου με το ΠΑΜΕ, για το εργασιακό και ασφαλιστικό και ας μην συμφωνούν οι χαρτογιακάδες συνδικαλιστές…»