Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 1:39:45 πμ
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 11:35

Από δυο έως τέσσερις ΟΤΑ

Η κρίσιμη ώρα για να ανακοινώσει η κυβέρνηση την πρότασή της επί της χωροταξίας των συνενωμένων δήμων του «Καλλικράτη» έφτασε. Εντός των αμέσως προσεχών ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα κοινοποιήσει στην ΚΕΔΚΕ την πρόταση που επεξεργάστηκε η επιτροπή «σοφών» του υπουργείου, όπως εξάλλου ζήτησε η κεντρική ένωση δήμων και κοινοτήτων Ελλάδος στο ψήφισμα που ενέκρινε στο συνέδριό της στην Αθήνα.


Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά μεγαλύτερη είναι η αγωνία πολλών εκ των αυτοδιοικητικών στελεχών καθώς ο αριθμός και η σύνθεση των νέων δήμων θα κρίνει εν πολλοίς και το πολιτικό μέλλον πολλών εξ αυτών.
Η πρόταση για το ν. Κιλκίς κατά πάσα πιθανότητα θα είναι για τρεις δήμους. Όπως και η αντίστοιχη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο που δεν θα συμπεριληφθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων,  το «έγκλημα» του δήμου με Χέρσο, Κρούσια, Δοϊράνη και Μουριές. Η ηγεσία του υπουργείου έχει ενημερωθεί σχετικά και με δεδομένη την απροθυμία πολλών να συνενωθούν με το δύσκολο δήμο Κρουσίων δεν αποκλείεται τελικά ο τρίτος δήμος, εντασσόμενος στο κριτήριο της «ορεινότητας» να είναι ο δήμος Κρουσίων, ως έχει.
Κατά τα άλλα Παιονία και Πολύκαστρο κατά πάσα πιθανότητα θα συγκροτήσουν ένα δήμο καθώς αυτή είναι η βούληση των τριών εκ των τεσσάρων νυν δήμων, ενώ ο υπόλοιπος νομός θα συγκροτήσει το μεγάλο δήμο Κιλκίς.
Ωστόσο το υπουργείο, όπως θα πράξει σε όλους του νομούς, πέραν της πρότασής του, θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων να παρουσιάσουν δική τους πρόταση που θα αποκλίνει από την υπουργική κατά ένα δήμο, συν και πλην. Δηλαδή για το ν. Κιλκίς θα αφήνει το περιθώριο να συμφωνηθεί η νέα γεωγραφία από δύο έως τέσσερις δήμους.
Αν ήταν εύκολη η χωροταξία των τεσσάρων δήμων θα είχε ήδη υιοθετηθεί, αλλά όσο εύκολο είναι να καθοριστούν τα όρια για δυο δήμους (Παιονία και Πολύκαστρο ο ένας δήμος, Κιλκίς με τους εφτά δήμους ο άλλος) τόσο δυσχερές είναι το έργο της χάραξης των συνόρων σε νομό τεσσάρων δήμων.
Τα διάφορα σενάρια με τέσσερις έχουμε καταγράψει σε προγενέστερα ρεπορτάζ και παρέλκει η επανάληψή του, δοθέντος ότι εντός των ημερών θα γίνουν όλα γνωστά.
Πολιτικά όμως έχει ενδιαφέρον πως στον χώρο του τοπικού ΠΑΣΟΚ η θέση για δυο δήμους είναι ισχυρή. Ο αντίλογος σε μια παρόμοια λύση είναι πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει έστω και σε έναν εκ των δυο δήμων στις προσεχείς εκλογές το κυβερνών κόμμα. Σημειώνουμε προς επίρρωση των ανωτέρω ότι υπέρ των δυο δήμων τάχθηκε και η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας και ένα εκ των επιχειρημάτων που προβλήθηκε ήταν πως «θα κερδίσουμε και τους δυο δήμους στις εκλογές». Και σε ένα νομό όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε στους δυο μεγαλύτερους δήμους (Κιλκίς και Πολύκαστρο) θα αποτελούσε κίνηση υψηλού κινδύνου η απώλεια των πάντων με τη νέα γεωγραφία.

Κιλτίδης: Έξι οι δήμοι
Κι ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης και Θ. Παραστατίδης αποφεύγουν να λάβουν επίσημη θέση, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κιλτίδης πρόσφατα συντάχθηκε με τη θέση περί έξι δήμων. Τους προσδιόρισε μάλιστα ως εξής: 
1. Δήμος Κρουσίων ως έχει.
2. Δήμος Πικρολίμνης και Γαλλικού
3. Δήμος Χέρσου, Δοϊράνης και Μουριών
4. Δήμος Κιλκίς ως έχει
5. Δήμος Πολυκάστρου ως έχει
6. Δήμος Γουμένισσας, Ευρωπού και Αξιούπολης