Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 8:27:30 πμ
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 04:09

Αργοσβήνει το ΤΕΙ Κιλκίς S.O.S. για νέο τμήμα

 Οι προσφερόμενες θέσεις στο τμήμα σχεδίασης και παραγωγής ενδυμάτων του ΤΕΙ Κιλκίς ήταν 150 φέτος. Δυστυχώς όμως η κάλυψη περιορίστηκε στο 25,3%. Τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων επιφύλαξαν μια ακόμα ψυχρολουσία στο Κιλκίς. Στο μοναδικό τμήμα ΤΕΙ εισέρχονται φέτος μόνο 38 φοιτητές (16 από τα γενικά λύκεια, 20 από το 10% και 2 από τα ΤΕΕ)! Οι τρεις από τις τέσσερις προσφερόμενες θέσεις έμειναν κενές ως αποτέλεσμα τόσο της μειωμένης ζήτησης όσο και του νέου συστήματος που ίσχυσε την τελευταία τριετία.
Η εξέλιξη αυτή ναρκοθετεί όχι μόνο το μέλλον, αλλά την ίδια την τωρινή λειτουργία του τμήματος καθώς δεν είναι βέβαιο πόσοι από τους 38 επιτυχόντες θα προσέλθουν να εγγραφούν. Η επιδείνωση της λειτουργίας καθίσταται φανερή όταν συνεκτιμηθούν και τα περσινά στοιχεία εισαγωγής και φοίτησης. Πέρυσι λοιπόν εισήχθησαν 68 φοιτητές στο τμήμα, αλλά γράφτηκαν μόνο οι 40.
Φέτος από τους 38 πόσοι θα προσέλθουν είναι το αγωνιώδες ερώτημα καθώς η ελαχιστοποίηση του αριθμού των φοιτητών δημιουργεί προβλήματα ακόμα και στην πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού. Οι αιτούμενες θέσεις δεν εγκρίνονται.

Άγνωστο
Είναι ωστόσο απορίας άξιο πως ένα τμήμα μοναδικό ως προς το αντικείμενό του παραμένει με χαμηλή ζήτηση, όταν και τα στοιχεία απασχόλησης των αποφοίτων του δεν είναι απογοητευτικά. Η διευθύντρια  του τμήματος κ. Φερεσίδου εκτιμά ότι πέραν των γενικών κατευθύνσεων πολιτικής, που επηρεάζουν τον αριθμό των επιτυχόντων, είναι δυνατή η αύξηση της ζήτησης του τμήματος. «Μπορούμε ως τοπική κοινωνία να διαφημίσουμε το τμήμα για να το γνωρίσουν τα παιδιά και οι γονείς. Να πληροφορηθούν τις προοπτικές που προσφέρει» τονίζει η κ. Φερεσίδου και επικαλείται το παράδειγμα της Κατερίνης, η οποία δια των τοπικών της φορέων διαφήμισε και έκανε πασίγνωστο στο πανελλήνιο το τμήμα ΤΕΙ (logistic) που λειτουργεί εκεί.

Πότε θα διεκδικήσουμε
νέα τμήματα;
Πριν δυο μήνες επισημάναμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ότι η ταχεία κατασκευή του κτηρίου του ΤΕΙ Κιλκίς επιτάσσει την κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη διεκδίκηση ενός ή και δυο ακόμα τμημάτων.
Πέραν του επιχειρήματος της κτηριακής επάρκειας όμως, η επιτάχυνση των διαδικασιών επιβάλλεται και ως πράξη διάσωσης πλέον του παραρτήματος ΤΕΙ στο Κιλκίς καθώς η τύχη του μοναδικού εν λειτουργία τμήματος είναι τουλάχιστον αβέβαιη μετά την κατ’ έτος μείωση της ζήτησης και του αριθμού των φοιτητών.
Πέραν των τμημάτων που διεκδίκησε χωρίς επιτυχία το Κιλκίς  (Τμήμα Διοίκησης - Πληροφορικής, Τμήμα Μηχανολογίας) η διεύθυνση του τμήματος προχώρησε στη μελέτη για τη σύνταξη φακέλου διεκδίκησης δεύτερου τμήματος με ελκυστικό περιεχόμενο σπουδών.
Όπως αποκάλυψε η κ. Φερεσίδου  σε συνεργασία και με την ενθάρρυνση του νέου προέδρου του μητρικού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλου Καρακολτσίδη, επεξεργάζεται ήδη τη μελέτη και το πρόγραμμα σπουδών  τμήματος Επικοινωνιών και Φωτονικής.
Πρόκειται για τμήμα που είναι βέβαιο ότι έχει ζήτηση, εντάσσεται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας και η όλη διαδικασία γίνεται με τη συνεργασία και βοήθεια ξένων πανεπιστημίων που διαθέτουν ανάλογα τμήματα.
Η κ. Φερεσίδου αποκάλυψε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης το νέο τμήμα  θα εγκριθεί και θα προωθηθεί από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προς τούτο πολύτιμη θεωρείται η βοήθεια του εκ των αντιπροέδρων και πιθανού υπευθύνου του παραρτήματος Φιλ. Καρυπίδη, γεωπόνου καταγόμενου από το ν. Κιλκίς.
Πέραν των υπηρεσιακών διαδικασιών όμως είναι καιρός τόσο ο Νομάρχης Ευάγ. Μπαλάσκας όσο και οι πολιτικοί παράγοντες του νομού κατά το κοινώς λεγόμενον να «τρέξουν». Όταν η ίδρυση νέων τμημάτων - κακώς μεν, αλλά έτσι γίνεται- υπακούει και σε ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων, ενίσχυση τοπικών οικονομιών κ.ο.κ) είναι πράξη αφροσύνης η όποια διεκδίκηση να εξαντλείται σε επίπεδο προφορικών δηλώσεων για τοπική κατανάλωση. Η συνεργασία των πολιτικών (βουλευτές)και των φορέων της αυτοδιοίκησης (νομάρχης, δήμαρχος) είναι εκ των ων ουκ άνευ για να τελεσφορήσει η προσπάθεια διεκδίκησης νέων τμημάτων.
Διαφορετικά …