Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020, 6:53:48 πμ
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 22:24

Άρθρο-παρέμβαση των ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Ο αστυνομικός είναι πάντα η ασπίδα του πολίτη απέναντι στην αυθαιρεσία και το έγκλημα

Συντάκτης:

Η σκηνή που θα περιγράψουμε αποδίδει ίσως την πλέον επώδυνη συνέπεια από την αποκάλυψη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, λαθρεμπορίας τσιγάρων και πλαστογραφίας δημοσίων εγγράφων: Διαδραματίζεται στο Κιλκίς τρεις ημέρες μετά το θόρυβο από την σύλληψη των 17. Άνδρας της Τροχαίας στο κέντρο της πόλης εντοπίζει μια παράβαση και ετοιμάζεται να «γράψει» τον παραβάτη οδηγό, ο οποίος πέρασε με «κόκκινο».


Δίπλα εξεγείρονται κάποιοι …ευαίσθητοι πολίτες. Και αποδοκιμάζουν το όργανο της τάξης με σαφείς «μπηχτές» από το πρόσφατο κύμα συλλήψεων, όπου εμπλέκονται και τρεις αστυνομικοί.
Το υποδόρειο μήνυμα των αποδοκιμασιών σαφές: Αφήστε και σας ξέρουμε κι εσάς… που θέλετε τάχα να εφαρμόσετε το νόμο. Κοιτάξτε να τον εφαρμόζετε εσείς οι ίδιοι.
Είναι η πλέον επώδυνη, αλλά συνάμα και η πλέον άδικη συνέπεια της σύλληψης (και) των τριών αστυνομικών. Με τη μέθοδο της γενίκευσης -μήτρας του φασισμού- η απλοϊκή σκέψη γέννησε το τέρας: Η αστυνομία, ο αστυνομικός αποτελεί εστία διαφθοράς!
Έτσι δυσφημείται η κατ’ εξοχήν λειτουργία της δημοκρατίας, εκείνη που εξασφαλίζει την εφαρμογή του νόμου και λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα έναντι της ανομίας, ασπίδα κυρίως των αδύναμων.
Σε μια υπηρεσία στην οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, αρκεί να εμφανιστούν τρεις, πέντε δέκα επίορκοι για να γίνει το κακό. Στην απλοϊκή σκέψη το μερικό, η εξαίρεση, γενικεύονται και αναγορεύονται σε σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης τάξης ανθρώπων, μιας πολυάνθρωπης υπηρεσίας.
Οι άνθρωποι που επιτελούν το δυσκολότερο και πλέον επικίνδυνο επάγγελμα -συστατική λειτουργία της δημοκρατίας είναι, αλλά ας περιοριστούμε στο επάγγελμα- αυτοί που διακινδυνεύουν κάθε ημέρα την υγεία και την ίδια τους τη ζωή, ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με το έγκλημα, αυτοί που θα βρεθούν ΠΡΩΤΟΙ δίπλα στον πολίτη, όταν κινδυνεύει, νέα παιδιά και οικογενειάρχες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αυτοί που στην πανδημία του κορονοϊού βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, αυτοί που θα στήσουν ενέδρες σε απομονωμένες περιοχές για φυτείες χασίς ή θα κυνηγήσουν εμπόρους ναρκωτικών, κινδυνεύοντας να βρεθούν απέναντι σε αδίστακτους κακοποιούς. Κι όμως, αυτόματα όλοι αυτοί «βαφτίζονται» στην απαίδευτη και απλοϊκή σκέψη ανώριμων πολιτών ως ύποπτοι, εξοβελιστέοι, ως «εστία και φυσικά υποκείμενα διαφθοράς».
Επώδυνο συμπέρασμα, άδικο συμπέρασμα, αλλά, προ πάντων, επικίνδυνο συμπέρασμα. Υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία, υπονομεύει τα συμφέροντα των πολιτών, κυρίως των αδύναμων. Το ξέρουμε καλά άλλωστε: Οι ισχυροί, οι πλούσιοι έχουν τον τρόπο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε οποιαδήποτε εποχή και ιδιωτικούς στρατούς να συγκροτούν για την προστασία τους και το δίκιο τους να το εξασφαλίζουν. Οι πολλοί, οι αδύναμοι κυρίως είναι που χρειάζονται ως προστατευτική σκέπη τη λειτουργία της αστυνομίας.
Γι’ αυτό και προέχει η ταχεία δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Γνωστού όντος ότι ο τελικός -και μοναδικός- λόγος ανήκει στη Δικαιοσύνη. ΟΙ δικαστές δικάζουν κι όχι κάθε ανεύθυνος εντυπωσιοθήρας.
Να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη ευθύνες και ποινές όπου και σε όποιους παραβίασαν το νόμο. Για να λειτουργήσει λυτρωτικά και παιδευτικά η δικαστική απόφαση.
Είναι ο Χ αστυνομικός (αν βρεθεί ένοχος) που διέπραξε το αδίκημα και τιμωρείται. Δεν είναι ο ΚΑΘΕ αστυνομικός, δεν είναι η Αστυνομία. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι η ίδια η Αστυνομία που ξεσκέπασε την υπόθεση κι έφερε τους εμπλεκόμενους ενώπιον της Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Φωτογραφία: Σε ειδική τελετή στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς τιμήθηκε με το μετάλλιο του “Αστυνομικού Σταυρού” ο αστυνομικός Θανάσης Γρηγοριάδης, ο οποίος μαζί με συνάδελφο του επέδειξαν εξαίρετη δραστηριότητα εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Δεκέμβριος 2017