Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:39:12 πμ
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 14:38

Αρχή Διαφάνειας: Όλα καλώς καμωμένα στη μονάδα covid του Νοσοκομείου Κιλκίς

Χωρίς να αφήνει περιθώρια για «περαιτέρω ενέργειες» εκδόθηκε, όπως είχαμε γράψει, το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας επί των καταγγελιών αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας covid στην περίοδο του δεύτερου κύματος.

Το πόρισμα το οποίο βασίστηκε σε 15 μαρτυρίες που έλαβαν τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας τον περασμένο Ιανουάριο όταν και επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Κιλκίς, αποφαίνεται, όπως αποκαλύπτει το eidisis.gr, σε μια σειρά θεμάτων που ανέκυψαν μετά τις καταγγελίες συνδικαλιστών και του κ. Κώστα Κιλτίδη και οι οποίες είχαν επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές ενστάσεις.

 

Την τροφοδοσία της μονάδας covid με οξυγόνο και από φιάλες.

Την χωροθέτηση της μονάδας στην Ορθοπεδική όταν θα μπορούσε να επιλεγεί π.χ. η Ψυχιατρική κυρίως για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Την επάρκεια αναλώσιμων υλικών προστασίας ασθενών και προσωπικού.

Τη μη προστασία εργαζομένων ευπαθών ομάδων με κορύφωση το θάνατο εργαζόμενης. 

Το πόρισμα κοινοποιήθηκε στη διοίκηση του ιδρύματος και μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Ιουνίου (ώρα 14.οο) ο κ. Γιάννης Ανδρίτσος  συγκάλεσε τα στελέχη του νοσοκομείου για να τα ενημερώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας με όση επιφυλακτικότητα είναι επιβεβλημένη -- επιμένουμε ότι απαιτείται η άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος- οι απαντήσεις σε αυτά και όσα άλλα ερωτήματα προέκυψαν είτε ως παρατηρήσεις είτε ως προϊόν καταγγελιών έχουν ως εξής:

Το οξυγόνο δεν έλλειψε ποτέ από του ασθενείς της μονάδας. Υπήρξε επάρκεια ως αποτέλεσμα της έγκαιρης προμήθειας και φιαλών οξυγόνου. Η λύση των φιαλών έγινε εξ ανάγκης καθόσον η εγκατεστημένη-εντοιχισμένη  υποδομή σε οξυγόνο της Ορθοπεδικής αφορούσε σε 25 κλίνες όταν ο αριθμός των ασθενών στην κορύφωση του δεύτερου κύματος (Νοέμβριο 2020) έφτασε τους 55.

Χρήση οξυγόνου από φιάλες έγινε και από άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η τροφοδοσία με υλικά προστασίας του προσωπικού έγινε με βάση τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο και δεν καταγράφηκαν ελλείψεις

Η επιλογή της Ψυχιατρικής δεν θα αποτελούσε ορθή λύση καθόσον και οι κλίνες (25) δεν θα επαρκούσαν και δεν υφίσταται εκεί εντοιχισμένο δίκτυο παροχής οξυγόνου σε κάθε κλίνη ενώ λόγω της απόστασης από τον χώρο του αξονικού τομογράφου η μετακίνηση ασθενών θα εγκυμονούσε αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού.

Η προστασία των εργαζομένων, ευπαθών ομάδων, έγινε με εξέταση των αιτήσεών τους για να απέχουν από την εργασία στη μονάδα. Η επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς εξέτασε 32 αιτήσεις και ενέκρινε τις 26 εξ αυτών. Η απόφασή της μάλιστα δεν υπόκειτο στην έγκριση του διοικητή. Μεταξύ των 32 εργαζομένων που αιτήθηκαν την εξαίρεσή τους, δεν υπήρχε αίτηση εκ μέρους της εργαζόμενης στο ίδρυμα, η οποία έχασε τη ζωή της την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι για σε όλα τα παραπάνω το πόρισμα συμπαραθέτει κατά περίπτωση και τις αποκλίνουσες μαρτυρίες που αναφέρονται σε προβληματική μεταφορά ασθενών με ασανσέρ, σε έλλειψη υλικών προστασίας, σε πτώση φιάλης οξυγόνου κ.ο.κ.  χωρίς όμως να αποδίδει ιδιαίτερο βάρος, συνεκτιμώντας και τις μαρτυρίες συνολικά όλων όσων προσήλθαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των στελεχών της Αρχής Διαφάνειας.

Η σημαντικότερη παρατήρηση η οποία περιέχεται στο πόρισμα και δικαιώνει τις σχετικές επικρίσεις που διατυπώθηκαν ως προς την λειτουργία της μονάδας αφορούν στη μη μονιμότητα του προσωπικού της μονάδας. Αντίθετα με ό,τι ίσχυσε στα άλλα νοσοκομεία, στο Κιλκίς το προσωπικό στη μονάδα covid εναλλάσσονταν κάθε 15θήμερο. Ήταν πρόταση του σωματείου εργαζομένων για να μην καταπονούνται συνεχώς οι ίδιοι εργαζόμενοι. Μάλιστα η επάνοδος τους γινόταν ύστερα από πενθήμερη παραμονή στο σπίτι και έλεγχο covid κάθε εργαζομένου.

Σημειώνουμε ότι  επιλογή αυτή της εναλλαγής προσωπικού κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος εφαρμόστηκε στην μονάδα covid 1 (ορθοπεδική) κι όχι και στη μονάδα 2 (νέα χειρουργεία). Μάλιστα εγκαταλείφθηκε πλήρως στην περίοδο του τρίτου κύματος όταν το προσωπικό  και στις δυο μονάδες covid ήταν μόνιμο.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι βασικές απαντήσεις που δίνει το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας σε όσα προσάφθηκαν στη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος.

Επανερχόμαστε στην εισαγωγή του θέματος. Το πόρισμα δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω ενέργειες, όπως θα έπραττε αν διαπίστωνε πράξεις ή παραλείψεις χρήζουσες περαιτέρω έρευνας ή πολύ περισσότερο πειθαρχικής - ποινικής  διερεύνησης.

Υποθέτουμε ότι όσοι πρωτοστάτησαν τότε σε επικρίσεις ή καταγγελίες αναφορικά με τη λειτουργία της μονάδας covid θα έχουν ισχυρό αντίλογο στο εν λόγω πόρισμα.

Εδώ θα είμαστε να φιλοξενήσουμε κάθε άποψη.