Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:19:44 μμ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 12:11

Αυξήσεις μισθών και προσλήψεις στα νοσοκομεία

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς κ. Διαλεχτή Ζωτάκη με την ανακοίνωση που καταχωρίζουμε ενημερώνει τον ιατρικό κόσμο για τις νεότερες εξελίξεις στη μάχη του ιατρικού νοσοκομειακού κόσμου για αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασλιας στα νοσοκομεία.
Η ενημέρωση αναφέρεται στη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με την ηγεσία του Υπουργείου, την πρόταση του Υπουργού και τις αποφάσεις του γενικού συμβουλίου  στην συνεδρίαση της 22ας-10- 2008 και έχει ως εξής:


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έστειλε την Τετάρτη 22-10, επιστολή – πρόταση όπου επιτέλους μιλάει με συγκεκριμένα νούμερα και δεν θέτει θέμα «εφημεριακού επιδόματος». Μόνο που και πάλι προσπαθεί να περάσει τις αυξήσεις που είναι διατεθειμένη να δώσει, ως αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα.
Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του υπουργείου, απαιτώντας μεγαλύτερες αυξήσεις, όλες επί του βασικού μισθού , προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Επεσήμανε ότι οι εφημερίες πρέπει να αμείβονται ως υπερωρίες, ότι οι αναπληρωτές διευθυντές πρέπει να γίνουν διευθυντές χωρίς εξαιρέσεις, ότι τα ρεπό είναι απαραίτητα μετά από κάθε εικοσιτετράωρη συνεχόμενη εργασία και όχι μόνον μετά από εφημερία σε ημέρα αργίας, και ότι οι εφημερίες για κάθε γιατρό δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε αριθμό τις επτά ανά μήνα.
Αναλυτικά:
Χθες ειπώθηκε πως εξασφαλίστηκαν ικανά κονδύλια από τον κ. Αλογοσκούφη για 1600 προσλήψεις το 2009 και αυξήσεις με την υπογραφή της σύμβασης από 1/1/09. Συγκεκριμένα  ο Υπουργός ανάφερε το ποσό των 250 εκατ. ευρώ που του ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομικών. Όμως στο κείμενο της επιστολής του Υπουργού, οι προσλήψεις  των 1600 γιατρών δεν φαίνεται να γίνονται μέσα στο 2009 αλλά σε βάθος διετίας (4500 υπεσχέθη συνολικά πολλάκις).
Αντιθέτως, οι γιατροί επιμένουν –όπως θα φανεί σύντομα στην απαντητική επιστολή του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ προς τον Αβραμόπουλο- στα εξής:
Ζ Όλες οι αυξήσεις που προτείνονται, με αρχικό ποσό για τους ειδικευόμενους περισσότερο από 350 ευρώ καθαρά, πρέπει να αφορούν το βασικό μισθό.
Ζ Οι  προσλήψεις πρέπει να γίνουν μέσα στο 2009, να αφορούν 2000 γιατρούς -κυρίως ειδικούς- στα τμήματα και στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Γι αυτό, απαιτείται ταχύτατη προώθηση των κρίσεων των γιατρών ΕΣΥ με συγκρότηση Συμβουλίων κρίσης ανά νοσοκομείο.
Ζ Στο 2009 κανείς γιατρός να μην εκτελεί πάνω από 7 εφημερίες (περαιτέρω πίεση για προσλήψεις).
Ζ Όλοι οι αναπληρωτές διευθυντές,  πρέπει να εξισωθούν μισθολογικά με τους διευθυντές καθώς αποτελεί εμπαιγμό ο «τίτλος» του αναπληρωτή, όταν μάλιστα το πολυδιευθυντικό σύστημα ισχύει έτσι και αλλιώς σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζ Απαιτείται περαιτέρω μείωση της φορολόγησης των εφημεριών, ως αυτοτελώς φορολογούμενες. Απαιτούμε φυσικά αμοιβές υπερωριακής εργασίας για τις εφημερίες. 
Ζ Να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2009 το ποσό για τις προσλήψεις και τις αυξήσεις του μισθολογίου.
Ζ Να υπογραφεί ετήσια μόνο κλαδική συλλογική σύμβαση και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση τον Οκτώβριο του 2009.
Ζ Η διαπραγματευτική ομάδα θα εκτελεί τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο και θα ενημερώνει τους γιατρούς.
Ζ Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να επικυρωθούν από τις γενικές συνελεύσεις κάθε ένωσης ως το τέλος του Οκτώβρη.
Ζ Επιπλέον η Ε.Ν.Ι.Ν.Κ.  καταθέτει την εξής εναλλακτική πρόταση προς ψήφιση από την Γενική Συνέλευση:
1. Από τον Νοέμβριο εφαρμόζοντας το νόμο του σαρανταοκταώρου, προτείνουμε να λειτουργούν όλα τα νοσοκομεία σε κάθε περιφέρεια εκ περιτροπής. Δηλαδή προκειμένου για την ΔΥΠΕ κεντρικής Μακεδονίας, από 1-10 Νοεμβρίου,  να εφημερεύουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από 10-20 το νοσοκομείο Κιλκίς και από 20-30 το Νοσοκομείο Χαλκιδικής.. Ανάλογα να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία σε όλες τις ΔΥΠΕ της χώρας. Η πρόταση αυτή γίνεται για να  καλύψουν τα νοσοκομεία τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις των εκτάκτων περιστατικών ώστε να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν τον κίνδυνο να βρεθούν οι πολίτες της χώρας χωρίς έστω την στοιχειώδη αντιμετώπιση ιατρικής περίθαλψης από τα δημόσια νοσοκομεία. Για την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι συμπατριώτες μας ας αναλάβει τις ευθύνες της η ηγεσία του Υπουργείου και ο «αγαπημένος» ιδιωτικός τομέας του Υπουργού.
2. Να γίνουν μηνυτήριες αναφορές από όλες τις ενώσεις προς τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, προς τις διοικήσεις, και προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με την οποία θα ενημερώνουμε, ότι τον Νοέμβριο ο δημόσιος χώρος της υγείας θα υπολειτουργεί και ότι την ευθύνη γι’ αυτό έχει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο.
3. Να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για όλα αυτά, με μια μεγάλη συνέντευξη τύπου, από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 5-11-2008, αφού πρώτα  συνεδριάσει  το Γενικό Συμβούλιο, για απολογισμό, τυχόν νεώτερες εξελίξεις και συγκερασμό των αποφάσεων από τις συνελεύσεις των Ενώσεων.
Εκτιμάται πως το Υπουργείο είναι σε δύσκολη θέση.  Αυτό ενισχύει τις θέσεις μας και μας δίνει περιθώρια να πιέσουμε. Το Γενικό Συμβούλιο στις 22-10, αποφάσισε να ορίσει  την 10η Νοεμβρίου ως ημέρα που τα Νοσοκομεία όλης της χώρας θα σταματήσουν να λειτουργούν, αν μέχρι τότε δεν καταλήξουμε σε συλλογικές συμβάσεις. Είναι σημαντικό να συμμορφωθούμε όλοι μας με αυτές τις αποφάσεις. Από εμάς αποκλειστικά εξαρτάται η επιτυχία του αγώνα μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι εμείς φέρουμε αποκλειστικά την ευθύνη για την βελτίωση η μη, του εργασιακού  μέλλοντός μας, και κατ’ επέκταση της αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ.
Στο Κιλκίς η Γενική συνέλευση της ένωσης θα γίνει την Τετάρτη 29/10/2008 στις 12 μ.μ.