Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:18:23 πμ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008 13:19

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Υπάρχουν ευθύνες για το θάνατο των στρατιωτών

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, για το θάνατο τριών νεαρών στρατιωτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Βαθιά θλίψη και ανησυχία προκάλεσε η είδηση για το θάνατο τριών νεαρών στρατιωτών τις προηγούμενες ημέρες.

Τα περιστατικά αυτά δηλώνουν σοβαρή έλλειψη ελέγχου του προσωπικού.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενεργοποίησε παλαιά στρατόπεδα για να ικανοποιήσει ρουσφετολογικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα το προσωπικό να διασκορπιστεί, να μην ελέγχεται και να αναγκάζεται να ζει σε παλαιές και ασυντήρητες εγκαταστάσεις.
Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας είναι τεράστια για την  αναποτελεσματικότητα και διασπορά των μονάδων
Παρά τις τεράστιες δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις, που πληρώνει ο ελληνικός λαός, διατίθεται μόλις το 1% των αμυντικών δαπανών για υποδομές (ποσοστό χαμηλότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και να είναι προβληματική η ποιότητα διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού.
Είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός και η συγκέντρωση των δυνάμεων όπως είχε δρομολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του στρατιωτικού προσωπικού, να μειωθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς και να εξαλειφθούν φαινόμενα που προκαλούν απαράδεκτες απώλειες στον καιρό της ειρήνης.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Από την πλευρά του ο Συνασπισμός κάνει λόγο για «εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας», σημειώνοντας πως «παλιές εγκαταστάσεις, ελλείψεις υποδομών, διάφορες "αγγαρείες", αδιαφορία των ανωτέρων είναι λόγοι που οδηγούν τους στρατιώτες στο θάνατο».
Συνεχίζοντας κατηγορεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας, πως «παρά τις δηλώσεις για εκσυγχρονισμό των μονάδων, επιμένουν να αδιαφορούν, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλα ποσά συνοδεύουν μίζες ακριβών οπλικών συστημάτων».