Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 3:30:27 πμ
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 04:08

Βιομηχανίες και οικισμοί ρυπαίνουν τον Αγιάκ

Την αγανάκτησή του για τη ρυπογόνα δράση βιομηχανιών και την κακή διαχείριση αστικών αποβλήτων με θύμα το ποτάμι Αγιάκ εκφράζει ο πρόεδρος του συλλόγου Κιλκισιωτών Αθυήνας και περιχώρων Βασίλης Κωνσταντινίδης.
Ο καταγόμενος από το Ηλιόλουστο πρόεδρος αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας:


«Ο ποταμός Αγιάκ είναι ένα μικρό υδάτινο ρεύμα που διασχίζει την πεδιάδα του Κιλκίς, ρέει δίπλα από πολλούς οικισμούς και καταλήγει στον Αξιό ποταμό. Είχε πεντακάθαρα νερά και αποτελούσε πηγή ζωής για τους κατοίκους της περιοχής.  
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μόλυνσης του ποταμού και ενός διαρκούς εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντας και της υγείας των κατοίκων των  παραποτάμιων οικισμών του ποταμού Αγιάκ.
Η ρύπανση του ποταμού Αγιάκ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα στους οικισμούς Ηλιολούστου και Ελευθεροχωρίου,  γεγονός που έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών και η οποία επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία.
Είναι πια καιρός να μπει τέρμα στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για πάρα πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι του Ηλιολούστου και του Ελευθεροχωρίου πολλές φορές ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να σταματήσει η καταστροφή της ζωής τους και     διαμαρτυρήθηκαν για την  αδιαφορία των υπευθύνων και την εγκληματική συμπεριφορά σε βάρος τους. Το ποτήρι ξεχείλισε. Τα νερά του ποταμού αποτελούν πια κίνδυνο- θάνατο για τους ζωντανούς οργανισμούς. Πολλές φορές στο παρελθόν οι κάτοικοι έχουν  μαζέψει νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του ποταμού. Σήμερα πλέον δεν ζουν ψάρια στο ποτάμι. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζώα τους στα νερά του ποταμού, όπως συνέβαινε παλιότερα. Τα ζώα μόλις μυρίσουν το νερό τρέπονται σε φυγή. Ακόμα να σημειώσουμε ότι με τα μολυσμένα νερά του ποταμού οι γεωργοί είναι υποχρεωμένοι να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα προϊόντα αυτά που διακινούνται σε όλη την επικράτεια επηρεάζουν αρνητικά την δημόσια υγεία όλου του πληθυσμού και κατά συνέπεια αυτό καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη των αρμοδίων. 
Η ρύπανση δεν είναι ανώνυμη, την προκαλούν συγκεκριμένες βιομηχανίες της ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου, οι οποίες μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στην ΒΙ.ΠΕ. λειτουργεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού ρίχνουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα και ανεξέλεγκτα  στο ποτάμι με τεράστιες συνέπειες και προκαλώντας βρώμα και δυσωδία. Οι αρμόδιοι πολλές φορές για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία τους προβάλουν επιχειρήματα όπως επιβάλουμε πρόστιμα ή προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτή η κοροϊδία της προστασίας των θέσεων εργασίας και των προστίμων ας πάρει επιτέλους ένα τέλος. Οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι υποχρέωση τους η υγεία και η ίδια η ζωή των κατοίκων. Έχει αποδειχθεί ότι τα πρόστιμα είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν βελτιώσει στο ελάχιστο την μόλυνση του περιβάλλοντος. Κατά κανόνα τα αγνοούν. Αλλά και το οποιοδήποτε ποσό κι’ αν πληρώσουν πολύ εύκολα το μετακυλύουν στο κόστος του προϊόντος που σημαίνει ότι στο τέλος το πληρώνει ο ρυπαινόμενος.
Αλλά δεν είναι μόνο οι βιομηχανίες. Σ’ αυτές πρέπει να προσθέσουμε δυστυχώς   γειτονικούς οικισμούς, οι οποίες χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς την λήψη στοιχειωδών μέτρων διοχετεύουν τα απόβλητα τους σε ρυάκια που καταλήγουν στο ποτάμι προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Επιβαρύνοντας και την δική τους υγεία, με μοναδικό αντάλλαγμα ένα μικρό οικονομικό όφελος (60,00 - 90,00 ευρώ). Τόσο κοστίζει η εκκένωση του βόθρου τους.
Είναι καιρός να σταματήσει η ρύπανση του ποταμού Αγιάκ και κατ’ επέκταση του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει οι αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα και να σταματήσει η μόλυνση των υγροβιότοπων της περιοχής μας, που κάποτε αποτελούσαν πηγή ζωής, προτού να είναι πολύ αργά για την σωτηρία της περιοχής μας και προτού όλα αποτελέσουν μια απλή ανάμνηση και βέβαια πρώτα και κύρια για την υγεία των κατοίκων.
Τον Ιούλιο του 2008 με επιστολή που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο ζητήσαμε εκτός από την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέας του Νομού μας, γνωρίζοντας ότι είχε παρέμβει για  μικρότερης σημασίας περιπτώσεις στην πόλη του Κιλκίς. Δυστυχώς σχεδόν δυο χρόνια μετά δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει ούτε την εισαγγελέα ούτε κανέναν άλλο αρμόδιο.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι εάν και αυτήν την φορά δεν παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος να εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και να προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές σε Ελλάδα και Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουμε συνθήκες ανθρώπινες.»

Β. Κωνσταντινίδης
Πρόεδρος του Δ.Σ.
Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων