Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 1:15:10 πμ
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 04:28

Βράβευσε Τσιτουρίδη, Τσιότρα, Κιλιπίρη Έχει όραμα και σχέδιο για τη Γουμένισσα

Προσεκτικά, αλλά με σαφή τρόπο η Εκκλησία της Γουμένισσας ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή ότι σεν συνεργάζεται μαζί της στην εκτέλεση έργων αναδειξης και αναβάθμισης της πόλης και της περιοχής, παρότι η μητρόπολη διαθέτει ήδη  την τεχνογνωσία, όπως περίτρανανα αποδείχτηκε στην περίπτωση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Αντίστροφα με θετικό τρόπο η μητροπολιτική αρχή εκθείασε την προσφορά  και βράβευσε τους κ. Σάββα Τσιτουρίδη, Γιώργο Τσιότρα και Φώτη κιλιπίρη, ακριβώς διότι επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας και διάθεση προσφοράς προς την Εκκλησία.


Πάντα ταύτα καταγράφονται σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Γουμένισσας. Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντιος που παρουσιάζει την καταχωρίζουμε πλήρως και ως έχει:
Η Ι. Μονή Παναγίας Γουμένισσας, πανηγύρισε το τριήμερο 15–17 Αυγούστου την εορτή της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας μας.
Το εσπέρας της 14/8 τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ.κ. Δημητρίου μαζί με όλο τον ιερό Κλήρο της πόλεως και το λαό. Ακολούθησε λιτανευτική έξοδος στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου ενώπιον του Επιταφείου (κατά μίμηση Ιεροσολυμιτικού τυπικού) εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας και έγινε η λιτανεία στη γραφική κωμόπολη. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Στυλιανός Παπαπαναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι κ. Μαρ. Παλάνη και κ. Γεώρ. Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της μειοψηφίας κ. Αθ. Τζούρτζος, ο Ταξίαρχος της 33 Μ/Κ Ταξ. κ. Πέτρος Γεωργίου, ο δκτης του Α.Τ. κ. Αντ. Μπουζαλάς, η νέα πρόεδρος–διοικητής του Γ.Ν. Γουμένισσας κ. Μαίρη Καμηλαράκη κ.α. επίσημοι.
Την Κυριακή 16/8 τελέσθηκε η μεθέορτη θ. Λειτουργία και το εσπέρας ο πανηγυρικός Εσπερινός με χοροστασία του Σεβασμιωτάτου, υπό τις πανηγυρικές μελωδίες του πρωτοψάλτη κ. Ιω. Χασανίδη και του Διακ. Ραφαήλ Γκουρβέλου με αδελφούς της Μονής. Σύμπασα η τοπική Εκκλησία–κοινωνία συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την εορτή της Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Την Δευτέρα μετά τον Όρθρο, στην αρχιερατική θ. Λειτουργία αναγνώσθηκε από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Αγαθάγγελο Σφονδυλιά Εόρτιο Μήνυμα του Μητροπολίτου και στο τέλος έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Γουμενίσσης ανά τας οδούς της γραφικής πόλεως.
Στη θ. Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, εκπροσωπούντες το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, η Ηγουμένη του Ησυχαστηρίου Αγίου Γεωργίου Ανύδρου Μοναχή Ιωάννα με Μοναχές, ο Βουλευτής–τ. Υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης, οι Δήμαρχοι Γουμένισσας κ. Στυλ. Παπαπαναγιώτου επικεφαλής του Δημ. Συμβουλίου, Αξιουπόλεως κ. Σόνια Συμεωνίδου, Ευρωπού κ. Ευθ. Κουρτζανίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πολυκάστρου κ. Αγγ. Αναστασιάσης, ο πρ. Αντινομάρχης κ. Αν. Αμανατίδης, ο Πρόεδρος των Μ. Λιβαδίων κ. Φωτ. Κιλιπίρης, ο Στρατηγός της Αστ. Πόλεων κ. Στερ. Αποστολίδης, ο δντης της Π.Υ. Πυραγός κ. Νικ. Μουρτιάδης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Αντ. Τζάκος και άλλοι επίσημοι.
Επακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνος προς την κεντρική πλατεία, όπου έγινε η Δέηση–Αρτοκλασία, και η επάνοδος στην Ιερά Μονή. Σε όλη την πορεία προπορεύονταν παιανίζοντας η φιλαρμονική της Αστυνομίας πόλεων και τα χάλκινα της Γουμένισσας εναλλασσόμενα και ακολουθούσαν κλήρος και λαός με την καρδιά δοσμένη στην ανύμνηση της "πάντων ελπίδος" της "Κυράς της Γουμένισσας".
***
Πριν την έξοδο της λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε Ευεργετήρια Γράμματα με αγιογραφημένες εικόνες στον τ. Υπουργό και Βουλευτή Κιλκίς κ. Σ. Τσιτουρίδη, στον Γ. Δντη της Περιφέρειας κ. Ν. Τσοτσώλη για τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Καθηγητή κ. Γεώργιο Τσιότρα και στον Πρόεδρο των Μ. Λιβαδίων κ. Φ. Κιλιπίρη. Αναφερόμενος στο όλο σκεπτικό της απονομής κατά την επίσημη αυτή ημέρα, τόνισε τα εξής:
«Είμεθα υποχρεωμένοι να συμπορευόμεθα, να διαβουλευόμεθα, να συνεργαζόμεθα κοινωνικά, γιατί έτσι έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο κοινό καλό. Αυτό λέγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κυρίως λέει η κοινή λογική και η μέχρι σήμερα πρακτική όσων το έχουν εφαρμόσει. Ως Εκκλησία και ως Ρωμιοσύνη βεβαίως γνωρίζουμε ότι η ίδια η κοινωνική διαβούλευση και συνεργασία και συνεννόηση, η ίδια η συμπόρευση, είναι το καλό αποτέλεσμα, πριν το αποτέλεσμα. Η ενότητα είναι το πρώτο καλό πριν την καρποφορία. Πόσο μάλλον, όταν μέσα από την οργανωμένη προσπάθεια στοχεύουμε σε κάτι πιο ωριμασμένο, με μια προοπτική, που θα ωφελήσει πολλαπλά και το κοινωνικό σύνολο, τους συνανθρώπους. Το βλέπουμε ήδη να καρποφορεί σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Σήμερα προβαίνουμε σε μια δημόσια επιβράβευση της προσφοράς προσώπων, που ανταποκρίθηκαν με αίσθηση και διάθεση προσφοράς αυτών ακριβώς των πραγμάτων, με δημιουργική διόραση στρατηγικού σχεδιασμού, πέρα από το τυπικό δημόσιο… η πολιτικό… η άλλο… χρέος. Τους αναγράφουμε στο βιβλίο της καρδιάς μας, ως κοινωνικό σώμα της τοπικής Εκκλησίας. Θα αναγραφούν και στο μεγάλο βιβλίο τιμωμένων προσώπων λόγω της καθοριστικής προσφοράς (όπως και τα κατά καιρούς τιμηθέντα πρόσωπα).
»Θεωρούμε πως αυτό λειτουργεί με μιαν αμοιβαιότητα. Η συμβολή τους στην τοπική κοινωνία (πιστεύουμε) απηχείται ως πράξη οικειότητος και παράδειγμα μιμήσεως για τους λοιπούς, όπως και για να θυμούνται οι επόμενες γενεές τους ανθρώπους που προώθησαν την ανάπτυξη και συνέβαλαν στην διάσωση της ιστορίας, της πολιτιστικής προσφοράς.
»Καταλαβαίνω πως δεν δίνονται πάντοτε ευκαιρίες για έναν τόπο. Ως μητροπολίτης Γουμενίσσης, κρίνω χρέος της τοπικής Εκκλησίας να τοποθετηθούμε και να συγχαρούμε τους ανθρώπους που προσέφεραν πέρα από τα ειωθότα, ανταποκρινόμενοι σε προτάσεις η δημιουργώντας με αίσθηση και συναίσθηση απέναντι στην κληρονομημένη ιστορία και τις μελλοντικές γενεές.
―«Ο εξοχότατος Υπουργός, ο Βουλευτής του Νομού κ. Σάββας Τσιτουρίδης με την προσωπική του παρέμβαση και μεσολάβηση και προώθηση, ουσιαστικά συνέβαλε στην επίλυση ενός πολύ κρισίμου θέματος. Πίστεψε στην αξία της αποκαταστάσεως του ιστορικού μνημείου, του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου. Ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών σαν δικό του ζήτημα. Άσκησε όλη την επιρροή  που του έδινε το αξίωμά του, με σκοπό τελικά την ωφέλεια του τόπου. Επέδειξε ευρύτητα σκέψης, διορατικότητα ου την τυχούσα, σύγχρονη (ευρωπαϊκή) αίσθηση προσεγγίσεως και άριστη τεχνοδιοικητική γνώση. Επέδειξε ενδιαφέρον άμεσο, ζωηρό, αδιά–πτωτο, για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν εφικτή η απαραίτητη επικαιροποίηση (ολοκλήρωση) των μελετών για το πιο σημαντικό, ιστορικό, λαμπρό κτήριο στη Γουμένισσα. Πίστεψε στις αρχές και τις αξίες του σχεδιασμού μας. Δεν αδιαφόρησε. Εμπιστεύτηκε το ανθρώπινο δυναμικό της Μητρόπολης. Οι εκπρόσωποι της Μητροπόλεως συναντούσαν πάντοτε ευμενή και προσηνή τον κ. Υπουργό Κοιν. Απασχόλησης (φιλόξενο, καταδεκτικό, συζητήσιμο, φιλικό, με σεβασμό και άνεση επικοινωνίας)».
―«Ο ελλογιμ. Περιφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας Καθηγητής κ. Γεώργιος Τσιότρας, αφ_ ότου ενημερώθηκε ότι η Μητρόπολη υπήρξε τελικός δικαιούχος στο Γ  ΚΠΣ για την Στερέωση–Αποκατάσταση–Ανάδειξη του Ναού της Παναγίας μας (ένθα ευρισκόμεθα και λειτουργούμε), εκτελέσαντες το έργο με αξιοπιστία, αναγνώρισε την σημαντική προσπάθεια που γίνεται, μας θεώρησε αξιόπιστους συνομιλητές και αξιολογεί πάντοτε αναλόγως τις προτάσεις μας: ότι δηλ. η Μητρόπολη έχει σοβαρές προτάσεις και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Γι_ αυτό και δέχθηκε να ενταχθή με άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας η επικαιροποίηση των μελετών του μνημειακού ναού Αγίου Γεωργίου, όπερ συνιστά προοπτική υλοποίησης του έργου.
»Είναι εξαιρετικώς σπουδαία ότι επί των ημερών του το 2007 η Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας ανακηρύχθηκε από διεθνές περιοδικό (FDI των Financial Times) ως η περιφέρεια του μέλλοντος_ έλαβε το Α  _θν. βραβείο ποιότητος δημ. φορέων και υπηρεσιών (ως διοικ. φορέας εφαρμόζων άριστα το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης της Ε.Ε. μεταξύ 45 υπηρεσιών στην Ελλάδα)_ αναδείχθηκε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορροφητικότητα στο Γ  ΚΠΣ και υπήρξε πλήρης αναβάθμιση των υπηρεσιών της.
»(Με τέτοια δεδομένα) θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τις προτάσεις μας, επιμένοντας ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και δεν θα του καταλόγιζε κανείς καμία ευθύνη. Όμως, κρίνοντας με υπευθυνότητα τις εισηγήσεις και αξιολογώντας το παραχθέν έργο μας, ενέταξε την επικαιροποίηση των μελετών του μνημειακού Αγίου Γεωργίου, και αυτό ήδη λειτουργεί για μας ως πολύ σημαντική προσφορά. Την τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας θα την παραλάβει μέσω του εκπροσώπου του, του Γεν. Δντου της Περιφέρειας κ. Νικ. Τσοτσώλη (δρς), τον οποίο επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία και την εκπροσώπηση.
―«Ο Πρόεδρος των Μ. Λιβαδίων κ. Φ. Κιλιπίρης, καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσ/νίκης, με όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής, ανέλαβε ένα αγρόκτημα και το έκανε χωριό με προοπτική. Γνωρίζει τον τρόπο του τεχνικού και διοικητικού σχεδιασμού, την διαδικασία υλοποιήσεως και πιστεύει στην υλοποίηση, αποβλέποντας στο όφελος εκείνων που έρχονται. Παρεκάλεσε (από όσο γνωρίζω) και παρεκίνησε τον Δήμο Γουμένισσας να υποβάλουν πρόταση στην Περ. Κ. Μακεδονίας για την σύνταξη από κοινού του «σχεδίου χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτής πόλης–Γεν. Πολεοδ. Σχέδιο» (ΣΧΟΟΑΠ–ΓΠΣ) και το πέτυχε. Από τις 40 προτάσεις που υπέβαλαν Δήμοι της Περ. Κ. Μακεδονίας εγκρίθηκαν οι 20, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο. Η μελέτη αυτή πέρασε σε ΦΕΚ και για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον θα καθορίζει την τύχη όλων των χωρίων του Δήμου Γουμένισσας και την ίδια την Κοινότητα Μ. Λιβαδίων. Μια τόσο σπουδαία παρουσία (καθήκον και προσφορά συγχρόνως), προώθηση του γεν. σχεδιασμού στην περιοχή μας, περιέχεται στο εγκεκριμένο πλέον με ΦΕΚ «Ενιαίο Γεν. Πολεοδ. Σχέδιο Δήμου Γουμένισσας και Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης Κοινότητας Λιβαδίων». Αξίζει να τιμηθεί μια τόσο αναπτυξιακή δραστηριοποίηση».
Οι τιμηθέντες παραλαμβάνοντας από μία θαυμάσια αγιογραφημένη εικόνα με διαφορετικό θέμα και το χειρόγραφο πάπυρο με το ευεργετήριο γράμμα εξέφρασαν δι_ ολίγων τις ευχαριστίες τους.
Ο κ. Τσιτουρίδης: «Με το χέρι στην καρδιά δηλώνω ότι έπραξα ο,τι έπραξα μέχρι σήμερα, ελάχιστα από ο,τι όφειλα να προσφέρω και θα συνεχίσω ως μια καλή ενίσχυση στον τόπο και θα συνεχίσω να πράττω (με τη βοήθεια του Θεού) ο,τι καλύτερο για τον τόπο».
Ο εκπρόσωπος του κ. Περιφερειάρχη: «Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε προσπάθεια της Μητροπόλεως εμείς θα είμαστε αρωγοί όπως πράξαμε και στο παρελθόν».
Ο κ. Κιλιπίρης: «Δέχομαι την ευεργεσία όχι προς το πρόσωπό μου, αλλά προς την κοινότητα. Θεωρώ το ρόλο της Εκκλησίας όχι μόνο πνευματικό, αλλά και αναπτυξιακό. Η προσφορά σας για παράδειγμα δεν έδωσε ζωντάνια μόνο στο Μοναστήρι, αλλά σε όλη την περιοχή μέσα από την επισκεψιμότητα».
Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να συγχαρή όλους τους προσελθόντες φορείς και εκπροσώπους για κάθε δημιουργική τους προσπάθεια στον τόπο και κατέληξε ως υπεύθυνος Ποιμενάρχης με τις ακόλουθες προτάσεις.
«Αισθάνομαι χρέος απέναντι στην Παναγία, στον Άη–Γιώργη, στην ιστορία, αλλά και σε όλους εσάς, να τοποθετηθώ δημόσια για την ανάπτυξη της περιοχής και ειδικά για την ανάπτυξη του αξιόλογου οικιστικού πυρήνα της Γουμένισσας. Μετά από 17 έτη παρουσίας στην περιοχή, παρατηρώ ότι τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Και δεν είμαι ο μόνος που το διαπιστώνω, εκτός και αν οι λοιποί εθελοτυφλούν. Συνεργασθήκαμε με Πανεπιστήμια και ειδικούς ανά την Ελλάδα. Μετά λόγου γνώσεως σας πληροφορώ και προτείνω ότι πρέπει να προχωρήσει ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του αξιόλογου οικιστικού πυρήνα της Γουμένισσας, με τα εξής βήματα: α) επικαιροποίηση της προκαταρκτικής μελέτης ανάπλασης_ β) διαδικασία διαβούλευσης–συναντήσεις εργασίας_ γ) οριστικές προτάσεις.
»Σ’ αυτό το σχέδιο πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις η ιδιοτέλειες, θα συμφωνήσουν όλοι οι φορείς της περιοχής και θα αποφασίσουν σε μια εφαρμογή του, ώστε να αναβαθμιστεί η πιο αξιόλογη πόλη του Παΐκου. Η ΛΥΣΗ για την αναβάθμιση της εικόνας της Γουμένισσας δεν θα προκύψει με πρόχειρο σχεδιασμό, όπως έγινε στην περίπτωση του κεντρικού δρόμου (που δεν υπάγεται σε καμιά κατηγορία πεζοδρόμων, διότι σχεδιάστηκε μεμονωμένα–λανθασμένα). Χρειάζεται να γίνει από ομάδα με χωροτάκτη, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, τοπογράφους και εικαστικούς. Κάθε άλλος, μεμονωμένος και κλειστός σχεδιασμός χωρίς την ενημέρωση και την συμμετοχή όλων των φορέων της πόλεως και της περιοχής θα φέρει λάθος αποτέλεσμα, με δεδομένη 100% την υποβάθμιση της ήδη υποβαθμισμένης πόλεως. Προτείνω (τέλος) να παρουσιάσουν οι συνεργάτες μας σε δημόσια συνάντηση –παρουσία των Αρχών της περιοχής– τα αποτελέσματα της εργασίας τους, που αποδεικνύουν ότι δύναται η Γουμένισσα να αναβαθμισθεί, ακολουθώντας σωστό βηματισμό σχεδιασμού. Αυτό είναι θέση που πηγάζει από την αγωνία μας για τον όλο άνθρωπο».