Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 7:56:32 μμ
Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 15:15

Δ. Σισμανίδης :Δύο ή τρεις δήμοι στο ν. Κιλκίς;

Ενώ τα σήματα από την κυβέρνηση και τους φορείς της αυτοδιοίκησης είναι σαφή για τρεις δήμους στο Ν. Κιλκίς  με τον επικείμενο Καποδίστρια 2, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κιλκίς και Δήμαρχος Πικρολίμνης Δ. Σισμανίδης τάσσεται υπέρ μιας προωθημένης λύσης. «Δηλώνω τη θέση μου δημόσια και καθαρά  Δυο δήμοι είναι αρκετοί στο ν. Κιλκίς. Δεν χρειάζονται περισσότεροι. Ο ένας προφανώς θα είναι ο δήμος Κιλκίς με έδρα το Κιλκίς στον οποίο θα συνενωθούν οι εφτά δήμοι της επαρχίας Κιλκίς πλην του δήμου Πολυκάστρου.
 Ο δεύτερος για να έχει επαρκές αναπτυξιακό βάρος και μέγεθος πρέπει να περιλαμβάνει τους τρεις δήμους της Παιονίας και το όμορο Πολύκαστρο. Είναι επίσης προφανές ότι η πόλη του Πολυκάστρου με την αναπτυξιακή της δυναμική αποτελεί το οικονομικό κέντρο της περιοχής και συνεπώς συνιστά την πλέον κατάλληλη επιλογή της έδρας του δεύτερου δήμου.
Τώρα αν κάποιοι επιχειρήσουν να παίξουν με τα τοπικιστικά αισθήματα των πολιτών και ζητήσουν λύσεις που θα οδηγούν σε μη βιώσιμα σχήματα αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους» τονίζει με δήλωσή του στην ΠΡΩΙΝΗ ο κ. Σισμανίδης.
Αφορμή για τη σύντομη συζήτηση μαζί του αποτέλεσαν τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου σχετικά με το νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης και τα οποία δημοσιεύματα επιμένουν να εμφανίζουν το ν. Κιλκίς με τρεις δήμους, όπερ σημαίνει ότι η πηγή της διαρροής βρίσκεται στην ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Το σενάριο αυτό θέλει το νομό με τρις δήμους, δηλαδή του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και χωριστά της Παιονίας. Στην περίπτωση αυτή το δήμο Παιονίας θα συναπαρτίσουν οι τρεις δήμοι της επαρχίας με πρωτεύουσα είτε τη Γουμένισσα είτε την Αξιούπολη στο δε Πολύκαστρο είναι πιθανό να προσαρτηθεί ο νυν δήμος Πικρολίμνης.
Ο κ. Σισμανίδης τόνισε ότι ενόψει του διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο θα ζητήσει ως διοίκηση της ΤΕΔΚ από τους τρεις βουλευτές του νομού να αποσαφηνίσουν δημόσια τη θέση τους 
Πάντως ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ υπενθύμισε την πάγια θέση της ΚΕΔΚΕ ότι πριν τη διοικητική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει τους υπεσχημένους παρακρατηθέντες πόρους και ως πρώτη δόση τα 250 εκατ. ευρώ τα οποία μάλιστα όφειλε να αποδώσει στην αυτοδιοίκηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Ο κ. Σισμανίδης υπενθύμισε επίσης τη διακηρυγμένη κυβερνητική θέση ότι για τον καθορισμό των νέων δήμων θα γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις των διοικήσεων των ΤΕΔΚ της χώρας. Προφανώς πριν καθοριστεί η θέση αυτή θα προηγηθεί διάλογος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χρονικά περιθώρια για ανοιχτό και δημόσιο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες είναι ασφυκτικά έως ανύπαρκτα δοθέντος ότι το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα έχει ψηφιστεί ήδη εντός του τρέχοντος έτους και ηχούν ακόμα στα αυτιά των πολιτών οι καταγγελίες των στελεχών της Ν.Δ πριν τον πρώτο Καποδίστρια ότι το χρονικό περιθώριο του ενός έτους για διαβούλευση με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς δεν ήταν επαρκές και ο διάλογος ήταν λειψός και προσχηματικός. Τώρα οι ίδιοι ως κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να πείσουν ότι μέσα σε τέσσερις μήνες είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ο διάλογος με τους πολίτες ώστε να καταγραφεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών, η οποία θα γινόταν σεβαστή, όπως δήλωναν οι Νεοδημοκράτες.