Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 1:46:53 πμ
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 12:34

Δεν είναι στραβός ο δρόμος. Θεόστραβα αρμενίζετε

Υπουργοί έρχονται και ξανάρχονται ελέω ΔΕΘ, δεσμεύσεις και εξαγγελίες ακούμε, εκτιμήσεις πότε θα είναι έτοιμα κάποια επί μέρους έργα επίσης, αλλά στο μείζον καρκίνωμα του νομού, το δρόμο Νέας Σάντας-κόμβος Ασσήρου επικρατεί εκκωφαντική σιωπή.


Δίπλα από το 11χρονο γιαπί ταξιδεύουν οι υπουργοί για να έρθουν από τη Θεσσαλονίκη. Κι ο πλέον άσχετος θα ρώτησε και θα έμαθε. Κι όμως, κανείς δεν ένοιωσε την ανάγκη να πει ένα λόγο. Να εξηγήσει, να δώσει μια εκτίμηση. Άπιαστο όνειρο η αξίωση να δεσμευόταν κιόλας πως το έργο θα τελειώσει κάποτε μ’ αυτόν ή το δείνα τρόπο.
Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής βρήκε το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, πανηγύρισε τις προάλλες πως ο δρόμος Θέρμης -Γαλάτιστας τελειώνει έξι μήνες νωρίτερα. Αλλά τσιμουδιά δεν έβγαλε για το δρόμο που έντεκα χρόνια μετά την εγκατάσταση του εργολάβου είναι ακόμα στο 60%. Σιγή τηλεγράφου.
Για να είμαστε δίκαιοι: Ούτε ο ιδιοκτήτης του έργου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας τόλμησε ποτέ να έρθει στο Κιλκίς και αντρίκεια να ομολογήσει: Ναι σφάλλαμε. Κακώς αξιολογήσαμε την κατάσταση εξαρχής κι αφήσαμε τόσο χρόνο να περάσει χωρίς αντίδρασή μας.
Εντελώς πρόσφατα ήρθε ο Υπουργός Επικρατείς Γιώργος Γεραπετρίτης. Πολύς θόρυβος στο Νοσοκομείο Κιλκίς πως θα το ενισχύσει για να αναβαθμιστεί. Μακάρι να γίνει, αλλά όσοι αναλώνονται σε πανηγυρικές ιαχές για τη λειτουργία ΜΕΘ από το νέο χρόνο, κάλλιο να θυμούνται πως με εξασφαλισμένη την πίστωση, δεν αποτελεί και το πλέον ένδοξο επίτευγμα να προσλάβεις τρεις τέσσερις γιατρούς και να ολοκληρώσεις μια προμήθεια 700.000 ευρώ σε (σχεδόν) τρεισήμισι χρόνια.
Ούτε μπορείς να διεκδικείς δάφνες επειδή οι προκάτοχοί σου επί πέντε χρόνια έκαναν πολύ λιγότερα.
Με το άριστο οφείλεις να ξαμώνεσαι. Με το σπιθαμιαίο όλοι μπορούν να νιώθουν πανύψηλοι.
Πάμε πάλι στον πολύπαθο δρόμο. Αρχές καλοκαιριού διαφάνηκε μια ελπίδα. Με την άτυπη επιστράτευση υπεργολάβων το έργο πήρε ολίγη ζωή. Σταδιακά ατόνησε η κίνηση και πλέον επικρατεί ξανά εικόνα εγκατάλειψης.
Στις 11 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για να αποφασίσει το Υπουργείο Υποδομών αν θα κάνει δεκτή την απόφαση-εισήγηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την έκπτωση του ανάδοχου εργολάβου.
Και τώρα οι υπουργοί ομολογούν πως είναι δύσκολη απόφαση η έκπτωση όταν σε 15 μήνες λήγει και λογιστικά το ΕΣΠΑ 2014- 2020.
Είναι σωστή η διαπίστωση. Αλλά τους υπουργούς τους έχεις και τους χρειάζεσαι όχι να διαπιστώνουν τα δύσκολα, αλλά να τα υπερβαίνουν.
Ή το ακόμα καλύτερα να πολιτεύονται με τρόπο που δεν θα προκαλεί δυσκολίες.
Κι όσοι διαχειρίστηκαν ετούτο τον πολύπαθο δρόμο Νέα Σάντα-κόμβος Ασσήρου θεόστραβα αρμένισαν.
Θ. Παγλαρίδης

Πολυμέσα