Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 1:13:03 μμ
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2007 03:59

Δεν ρυπαίνω, σκέτος καπνός είναι

Σκέτος καπνός είναι ότι αναθρώσκει από το εργοτάξιο παραγωγής ασφαλτομίγματος των Μανδρών, διαβεβαιώνει τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους ο εργολάβος κατασκευής της αούτομπαν. Στην προγραμματισμένη σύσκεψη στη Νομαρχία  το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου παρέστησαν πέραν του κ. Μπαλάσκα και του Δημάρχου Γ. Θεοδωρίδη οπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μανδρών Απόστολος Δίγκογλου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών Γαβριήλ Βασιλειάδης και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Αν. Τζαμτζής.

Το κύριο θέμα ήταν οι διαμαρτυρίες για τη ρύπανση. Η διαβεβαίωση του εργολάβου θα ελεγχθεί, όπως τουλάχιστον δεσμεύτηκε ο κ. Μπαλάσκας, με έρευνα του Τμήματος Περιβάλλοντος, αλλά απορίας άξιον είναι γιατί αυτή η έρευνα δεν διατάχθηκε μόλις εκφράστηκαν οι διαμαρτυρίες.
Απορίας άξιον είναι επίσης γιατί δεν τέθηκε το θέμα της σύννομης ή μη λειτουργίας του εργοταξίου. Χρειάζεται άδεια το εργοτάξιο κι αν ναι γιατί οι φορείς και ο δήμος Γαλλικού – περί της ευαισθησίας της Νομαρχίας καλύτερα να μην γίνει λόγος- δεν έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου;
Ο Δήμαρχος Γ. Θεοδωρίδης επέμεινε ιδιαίτερα στην υποχρέωση του εργολάβου να αποκαταστήσει τις ζημιές κυρίως στους δρόμους των οικισμών από τη διέλευση των φορτηγών. Ο εργολάβος δεσμεύτηκε και μάλιστα προθυμοποιήθηκε να καταστήσει γραπτή τη δέσμευσή του σε υπόμνημα του δήμου όπου θα αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις ζημιών σε δρόμους οικισμών.
Τέλος, και εξαιτίας των δικών μας δημοσιευμάτων, περί ενδεχόμενης εφαρμογής του μοντέλου της Κολχίδας και στην περίπτωση των Μανδρών, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των φορέων των Μανδρών δήλωσαν ότι ουδέποτε ζήτησαν χρήματα από τον εργολάβο και  οι διαμαρτυρίες τους αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
Να διευκρινίσουμε μόνο πως εμείς δεν αναφέραμε ποτέ ότι οποιοσδήποτε φορέας των Μανδρών ζήτησε χρήματα, αλλά επισημάναμε τον κίνδυνο να επιχειρηθεί από τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη εργολάβο να κατευναστούν οι διαμαρτυρίες δια της εφαρμογής του μοντέλου της Κολχίδας.
Και αναρωτιόμαστε γιατί οι διαμαρτυρόμενοι φορείς δεν ζήτησαν το αυτονόητο. Τη σύννομη λειτουργία του εργοταξίου.