Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 4:38:10 μμ
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 10:48

Δεν θα δώσουμε οικόπεδα γύρω από το ΤΕΙ

 Τη δέσμευσή του να μη δοθούν σε ιδιώτες οι κοινόχρηστες εκτάσεις γύρω από το ΤΕΙ Κιλκίς, στο λόφο Μεταλλικού, ανακοίνωσε στο νομαρχιακό συμβούλιο ο νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, μετά από ερώτηση-τοποθέτηση του προέδρου της Κοινωνίας Πολιτών Δημήτρη Αγαθόπουλου.
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ανάμεσα στα δυο πολιτικά πρόσωπα ήταν, απρόσμενα, σε χαμηλούς τόνους, παρά την έντονη αντίδραση του κ. Μπαλάσκα, σε απάντησή του δια του Τύπου στην Κοινωνία Πολιτών.
Σ’ αυτό βοήθησε η αρχική τοποθέτησή του ο κ. Αγαθόπουλου, που συνοδεύονταν από όλο το διοικητικό συμβούλιο του φορέα.
«Είναι θετική η δέσμευσή σας, πως δεν θα δοθούν οικόπεδα δίπλα στις νέες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, σημείωσε ο κ. Αγαθόπουλος. Ωστόσο, η Τοπογραφική υπηρεσία έχει χαρτογραφήσει και ονοματήσει τα οικόπεδα. Πως και με ποιανού εντολή έγινε αυτό; Θα είναι καλό να υπάρξει μια απόφαση-δέσμευση του νομαρχιακού συμβουλίου, πως δεν θα μοιρασθεί ο χώρος αυτός σε ιδιώτες».
Στην απάντησή του ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε πως “οι ιδιώτες-επενδυτές μπορούν να κάνουν αίτηση και να ζητούν όποιο κοινόχρηστο χώρο επιθυμούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το αίτημά τους γίνεται πάντα αποδεκτό. Όταν διαπίστωσα πως τα αγροτεμάχια που ζητούνται είναι δίπλα στο ΤΕΙ, σταμάτησα τη διαδικασία. Παράλληλα, ζητήσαμε από το ΤΕΙ να μας αναφέρει ποιες εκτάσεις θεωρεί απαραίτητες για τη μελλοντική του ανάπτυξη, ώστε αυτήν να την προστατεύσουμε».
Ο κ. Μπαλάσκας, όμως, επέρριψε ευθύνες για παλιότερη παραχώρηση έκτασης στους «Αργοναύτες», για τη δημιουργία παραδοσιακού ποντιακού οικισμού στον παλιό σκουπιδότοπο του Κιλκίς και δίπλα στην έκταση του ΤΕΙ.
«Κανένας δεν αντέδρασε, είπε ο κ. Μπαλάσκας, όταν το 1998 παραχώρησε η Περιφέρεια έκταση 25 στρεμμάτων, με τη συναίνεση και του δήμου Κιλκίς, δίπλα στο ΤΕΙ, σε φορέα της πόλης».
Η κοινόχρηστη έκταση νοτιοδυτικά του ΤΕΙ είναι περίπου 600 στρεμμάτων, μαζί και με το παλιό πεδίο βολής, και μέσα σ’ αυτήν θα δοθούν τεμάχια σε ιδιώτες-επενδυτές, ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας.

Ερωτήματα
Αντιμέτωπος με πολλά ερωτήματα, ιδιαίτερα από την πλευρά του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργου Φραγγίδη, βρέθηκε ο κ. Μπαλάσκας.
Ο κ. Γιώργος Συμπιλίδης υπενθύμισε στο νομάρχη, πως έχει καταθέσει ερωτήματα για τέσσερα θέματα και περιμένει απάντηση.
Ο κ. Φραγγίδης ζήτησε από το νομάρχη να πάρει πρωτοβουλία και να συντονίσει όλους τους φορείς του νομού για τη διεκδίκηση του αιτήματος κατασκευής νέας νοσηλευτικής πτέρυγας στο νοσοκομείο Κιλκίς. Ζήτησε ενημέρωση για την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νομό μας για τα συμπληρώματα διατροφής, τη λήψη μέτρων εν όψει του Πάσχα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, δράση για την αποφυγή του φαινομένου ερημοποίησης και κλείσιμο της νομαρχίας στις 18 Απριλίου με βάση τα αιτήματα της ΕΝΑΕ, ενώ κατηγόρησε και τον κ. Μπάλασκα πως χρηματοδοτεί επιλεκτικά υδρευτικές γεωτρήσεις σε δήμους.
«Όταν σας ζήτησα να χρηματοδοτήσετε γεώτρηση στα Κρούσια, μου απαντήσατε απαξιωτικά, λέγοντας πως δεν γνωρίζω ότι δεν είναι αρμοδιότητα της νομαρχίας οι γεωτρήσεις σε δήμους. Τώρα χρηματοδοτείτε γεώτρηση στο δήμο Γαλλικού. Καλά κάνετε, αλλά να το κάνετε σε όλους τους δήμους», ανέφερε ο κ. Φραγγίδης.
Ο κ. Κώστας Χαλίτσιος σημείωσε πως παραμένει το πρόβλημα με το ακατάλληλο νερό στο δίκτυο ύδρευσης του Άσπρου και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.
Ο σύμβουλος Θανάσης Τσιραμπίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ασφαλτόστρωσης των δρόμων Αμάραντα-Γάβρα, για τη σύνδεση των περιοχών Δοϊράνης-Κρουσίων για τουριστικούς, οικονομικούς και υγειονομικούς λόγους (Κ.Υ. Δροσάτου), καθώς και του δρόμου Αμάραντα με εθνική οδό, στο σημείο της παλιάς δεξαμενής.
Ο κ. Νίκος Αβραμίδης αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση της εισόδου του Κιλκίς από το σημείο του στρατοπέδου Καμπάνη και στο μη φωτισμό των οδικών κόμβων εξ αιτίας των καμένων λαμπτήρων.
Ενημέρωση για το θέμα των αναβολικών ζήτησαν και οι σύμβουλοι Περικλής Κολότσιος και Γιώτα Μαρινίδου.
Απαντώντας, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε πως πρωτοβουλία για νέα νοσηλευτική πτέρυγα θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που ετοιμάζει ο διοικητής του ιδρύματος. Ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας για τα συμπληρώματα διατροφής, στη βάση και της σχετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε η νομαρχία. Για τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων τόνισε πως δεν μπορούν να γίνουν δίχως τη συμμετοχή στο κύκλωμα και Ελλήνων κτηνοτρόφων και ευτυχώς το έχουν αντιληφθεί οι κτηνοτρόφοι και βοηθούν για την αποτροπή του φαινομένου.
Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις της ΕΝΑΕ, σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά η κυβέρνηση αυτή τριπλασίασε τις χρηματοδοτήσεις προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Για την ύδρευση του Ασπρου ανέφερε πως ο δήμος Πολυκάστρου έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τρεις γεωτρήσεις και απομένει η σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης. Για τον κόμβο του στρατοπέδου Καμπάνη είπε πως είναι αρμοδιότητα του δήμου Κιλκίς, ενώ δεσμεύτηκε για την κατασκευή του δρόμου Αμάραντα-εθνική οδό, όπως είχε υποσχεθεί και στον πρόεδρο του Τ.Σ. Αμαράντων κ. Συμεωνίδη, σε συνάντησή τους, ενώ ο δρόμος Αμάραντα-Γάβρα έχει βελτιωθεί σημαντικά και είναι πλέον βατός, αλλά δεν μπορεί να ασφαλτοστρωθεί.

Νέα έργα
Το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε την εκτέλεση νέων έργων με χρηματοδοτήσεις από έσοδα της Νομαρχίας από τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και από το ΥΜΑΘ.
Τα έργα που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση είναι:
- Πρόγραμμα δράσης για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού, 53.550,00.
- Δημιουργία και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων τουριστικού ενδιαφέροντος σε επιλεγμένα σημεία του Νομού,15.000,00.
- Καθαρισμός στραγγιστικού αύλακα, 18.430.
- Κατασκευή ποτίστρας στον Πεντάλοφο, 13.000.
- Καθαρισμός-εκβάνθυση φράγματος Βάθης, 16.320.