Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:49:15 πμ
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 13:22

Διάλογος Τσιτουρίδη με Αυτοδιοικητικούς

 Με την πρωτοβουλία του βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού, Σάββα Τσιτουρίδη, άνοιξε ο διάλογος στο νομό μας για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που προανήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών, μιας και μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο δυο συνεδριάσεις της ΤΕΔΚ σε επίπεδο δημάρχων.
Ο κ. Τσιτουρίδης κάλεσε το πρωί του Σαββάτου όλους τους Αυτοδιοικητικούς του νομού, για να έχει, όπως είπε, «την καλύτερη ενημέρωση για τις απόψεις των ανθρώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τώρα που η κυβέρνηση διαμορφώνει την πρότασή της, γιατί θα κληθούμε να νομοθετήσουμε και οφείλουμε να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις».
Ξεκαθάρισε, πως με την πρωτοβουλία του δεν υποκαθιστά κανέναν, ούτε την ΤΕΔΚ, ούτε το κόμματα, ούτε άλλους φορείς, που θα κάνουν το δικό τους διάλογο.
Ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε πως δεν αρκεί να δίνονται αρμοδιότητες, είναι απαραίτητοι και οι ανάλογοι πόροι. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιορισθεί στη μείωση των αριθμών των δήμων και των νομαρχιών. Χρειάζεται ευρύς και εξαντλητικός διάλογος και να μην επαναληφθούν τα λάθη του «Καποδίστρια», που προέκυψε μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις και εσωκομματικές διενέξεις.
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν πολύωρος και με ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι δήμαρχοι επανέλαβαν ουσιαστικά τις απόψεις που εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, και που παρουσιάσαμε αναλυτικά σε σχετικό ρεπορτάζ, ενώ όλοι χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα και χρήσιμη την πρωτοβουλία του βουλευτή για διάλογο.

Μπαλάσκας
Ο νομάρχης Κιλκίς, Βαγγέλης Μπαλάσκας, σημείωσε πως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, αλλά δεν πρέπει να περιορισθεί στην απλή συνένωση δήμων ή νομαρχιών, αλλά να γίνει δομική μεταρρύθμιση όλης της διοίκησης.
Δεν είναι αλήθεια, είπε, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει για συνενώσεις, ούτε έχει βάσει η επίκληση αξιοποίησης του ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ), το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και το 2011 που θα λειτουργήσουν οι νέοι δήμοι, αυτό θα βρίσκεται προς την ολοκλήρωσή του.
Ζήτησε ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων της κάθε βαθμίδας Αυτοδιοίκησης και κράτους, καθώς και αναλογιστική μελέτη για το οικονομικό βάρος της κάθε αρμοδιότητας.
«Χρειάζεται, σημείωσε, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι να είναι επαίτες και αισθάνονται ευτυχείς αν θα έχουν υπουργούς από τον τόπο τους, για να παίρνουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Δυστυχώς, έτσι παίζεται σήμερα το πολιτικό παιχνίδι. Απαιτείται μεταρρύθμιση εκ βάθρων και να οδηγηθούμε σε μεγάλες Αυτοδιοικητικές μονάδες. Αν είναι δυνατόν να γίνει η σημερινή Περιφέρεια ένας νομός και ο νομός μας ένας δήμος, και το αναφέρω χάριν του διαλόγου χωρίς να είναι συγκεκριμένη πρόταση».
Ο νομάρχης Κιλκίς έκλεισε, αναφέροντας πως ο χρόνος μέχρι τέλος του 2008 είναι λίγος για να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να ψηφισθεί και το νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τοποθετήσεις
Από την πλευρά των δημάρχων μίλησαν: Σόνια Συμεωνίδου, Δημήτρης Τερζίδης, Ευθύμης Κουρτζανίδης, Δημήτρης Σισμανίδης, Γιώργος ΘΙεοδωρίδης, Σάββας Αργυρόπουλος, Γιώργος Καλπακίδης, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Στέλιος Παπαπαναγιώτου και Χρίστος Ανθρακίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Αγγελος Αναστασιάδης, Γιώργος Γαβριηλίδης, Παύλος Πασσαλίδης, Γιάννης Αλίρης, Μιχάλης Ηλιάδης και Δημήτρης Ιωακειμίδης, καθώς και οι Γιάννης Αμανατίδης και Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΟΔΕ Κιλκίς της Ν.Δ Μάκη Πεντζερετζή, ο οποίος τόνισε πως «η μεταρρύθμιση θα γίνει σίγουρα και στις άλλες εκλογές θα πάμε με το νέο Αυτοδιοικητικό σχήμα, υπάρχει η πολιτική βούληση και οι νέοι δήμοι θα έχουν και αρμοδιότητες και πόρους, γι’ αυτό κόμματα, βουλευτές και Αυτοδιοικητικοί να συζητήσουν το τι ακριβώς θέλουν», ενώ αναρωτήθηκε αν πέρα από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης υπάρχει και Αυτοδιοικητική βούληση γι’ αυτήν τη μεταρρύθμιση, αφού πολλοί είναι οι Αυτοδιοικητικοί που δεν την επιθυμούν.
Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης ήταν και η παρουσία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Γιώργου Συμπιλίδη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Τσιτουρίδη, ένα ακόμη δείγμα πως οι σχέσεις των δυο πολιτικών ανδρών έπαψαν να είναι εχθρικές.