Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 5:51:36 μμ
Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008 09:54

Δήμος Πολύκαστρου : Εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό τομέα

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυκάστρου αποδέχθηκε την «Χάρτα εθελοντικής δέσμευσης αγροτών για την εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό τομέα», που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλοι φορείς, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών.
Το σχετικό κείμενο της Χάρτας ανέγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρός του, Τάκης Τατσίδης, ζητώντας την ψήφισή του και τη δημοσιοποίησή του προς τους αγρότες και την κοινωνία.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Πολυκάστρου, Δημήτρης Σμυδάκης, ενημέρωσε το συμβούλιο για τις πρωτοβουλίες του Δήμου, σε επίπεδο μελετών και έργων, στο σοβαρό θέμα της καλύτερης διαχείρισης των υδάτων του Αξιού και του Πάικου, για την άρδευση και ύδρευση του Δήμου.
Έτσι, προχωρά η μελέτη για την κατασκευή αναβαθμού-φράγματος στον Αξιό ποταμό, ενώ έχει επιλεγεί και η θέση του, που είναι στην περιοχή του Άσπρου, κοντά στο σημερινό Δίαυλο. Εκπονείται η μελέτη για την ενίσχυση των καναλιών άρδευσης στις περιοχές Πλατανιάς και Πευκοδάσους.
Για την ύδρευση του Δήμου, προχωρούν οι διαδικασίες συγκρότησης Συνδέσμου των τεσσάρων δήμων (Πολυκάτρου-Παιονίας) για τη διαχείριση των υδάτων του Πάικου.

Χάρτα
«Εμείς οι αγρότες, υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη εθελοντικής δέσμευσης για την εξοικονόμηση του νερού στη γεωργία, αντιλαμβανόμενοι ότι στην εποχή των κλιματικών αλλαγών είναι αναγκαίο όλοι και όλες να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν, ώστε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε ή αδιαφορούμε για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν σε επίπεδο πολιτικών για το νερό…
Δώδεκα απλές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόζουμε τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στα εκτρεφόμενα ζώα περιορίζοντας τη σπατάλη νερού, χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής μας:
Εξοικονόμηση στις Καλλιέργειες:
1. Αποφεύγουμε, εφόσον είναι δυνατόν, να καλλιεργούμε είδη που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επάρκειας νερού. Στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, αλλάζουμε τις ποικιλίες με άλλες λιγότερο υδροβόρες και προσαρμοσμένες στο κλίμα μας, οπότε χρειαζόμαστε λιγότερο νερό για την άρδευσή τους.
2. Ποτίζουμε τις καλλιέργειές μας με σταγόνες (στάγδην άρδευση) όπου είναι εφικτό. Ελέγχουμε και συντηρούμε όλο τον αρδευτικό εξοπλισμό μας τακτικά, ώστε να εντοπίζουμε τυχόν βλάβες και να τις διορθώνουμε, μειώνοντας τις απώλειες του νερού στο ελάχιστο.
3. Κάνουμε εδαφολογική αναγνώριση (μηχανική και χημική ανάλυση εδάφους) για να γνωρίζουμε τις ανάγκες των χωραφιών μας για να καθορίσουμε ακριβώς το χρόνο και την ποσότητα άρδευσης που χρειάζονται οι καλλιέργειες, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τη σπατάλη του νερού.
4. Δεν ποτίζουμε όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες, που κάνουν πιο έντονη την εξάτμιση του νερού. Αντίθετα, προσπαθούμε να ποτίζουμε τις νυκτερινές ώρες, που η εξάτμιση του νερού είναι λιγότερο έντονη.
5. Κάνουμε συστηματική καταπολέμηση των ζιζανίων (με μέσα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον), τα οποία καθώς αναπτύσσονται καταναλώνουν νερό, ώστε να εξοικονομούμε το νερό για τις καλλιέργειες.
6. Εφαρμόζουμε σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις αποδόσεις και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες σε νερό άρδευσης
7. Επιδιώκουμε να συγκεντρώνουμε και να αξιοποιούμε το νερό της βροχής όπου είναι εφικτό για να το χρησιμοποιήσουμε στις καλλιέργειες.
8. Επαναχρησιμοποιούμε τα νερά στράγγισης για άρδευση, όπου αυτό είναι δυνατόν και μετά από υποδείξεις των γεωπόνων ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα αλατότητας, ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση του νερού, πετυχαίνουμε και επαναχρησιμοποίηση των λιπασμάτων, προστατεύοντας πολλαπλά τη φύση.
Εξοικονόμηση στην Κτηνοτροφία
9. Γεμίζουμε τις ποτίστρες όταν πλησιάζει η ώρα για το πότισμα των ζώων και όχι νωρίτερα, για να αποφεύγουμε την εξάτμιση και τη ρύπανση του νερού από σκόνες. Δεν παραγεμίζουμε τις ποτίστρες και τις τοποθετούμε στη σκιά για να μην εξατμίζεται το νερό. Αν υπάρχει η δυνατότητα, χρησιμοποιούμε ποτίστρες σύγχρονης τεχνολογίας (αυτόματες ή με βαλβίδα), για να περιορίσουμε την σπατάλη του νερού.
10. Προσέχουμε, ώστε να μην σπαταλάμε νερό κατά το πλύσιμο του αμελκτικoύ συγκροτήματος. Χρησιμοποιούμε πιεστικό σύστημα για το πλύσιμο των διαφόρων χώρων στις κτηνοτροφικές μονάδες.
11. Ελέγχουμε για διαρροές νερού τα λάστιχα και τους σωλήνες των κτηνοτροφικών μονάδων και εάν εντοπίσουμε διαρροές, τις διορθώνουμε άμεσα για να μειώσουμε τις απώλειες του νερού
12. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των αγροτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση των πολιτικών και των σχεδίων βιώσιμης διαχείρισης του νερού σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, ώστε μέσα από τη διαβούλευση να διαμορφωθεί μια πιο υπεύθυνη στάση».