Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 3:09:48 μμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:24

Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς : Εορταστικό κλίμα σε χαμηλούς τόνους

Ίσως η ονομαστική εορτή του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και η αναγγελθείσα μικρή δεξίωση στο μέσον της συνεδρίασης συνέβαλαν να κινηθεί σε πολύ χαμηλούς - σχεδόν συναινετικούς -  τόνους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς το βράδυ της Πέμπτης 30 Οκτωβρίου.


Ο Δήμαρχος Δημ. Τερζίδης κράτησε χαμηλούς τόνους ακόμα κι όταν ενημέρωσε το σώμα, ύστερα από ερώτηση του δημ. συμβούλου Δημ. Ιωακειμίδη, για την απαράδεκτη συμπεριφορά του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη ανήμερα της εθνικής επετείου. Ο κ. Δήμαρχος  επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της ΠΡΩΙΝΗΣ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ακριβώς γιατί θέλησε να κρατήσει το όλο θέμα στη θεσμική του διάσταση και να μην δώσει χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Τερζίδης εξήγησε γιατί είναι ασύστατη η άποψη της Γ,Γ,Α περί υψηλού λειτουργικού κόστους για τη μη συνέχιση-αποπεράτωση του κλειστού κολυμβητηρίου. «Πως είναι δυνατόν να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα από μικρότερους του Κιλκίς δήμους όπως η Καστοριά, ο Πολύγυρος, τα Μουδανιά κα. Όπου η Γ.Γ.Α χρηματοδοτεί κλειστά κολυμβητήρια και δεν μπορεί το Κιλκίς;» αναρωτήθηκε.
Διευκρίνισε επίσης, σε σχετική παρατήρηση του κ. Π. Πασσαλίδη, ότι ο ίδιος δεν συνέδεσε ποτέ την κατασκευή του κολυμβητηρίου με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. «Το θέμα και το δήθεν επιχείρημα προβλήθηκε από τον κ. Ιωαννίδη για να εξηγήσει γιατί δεν χρηματοδοτείται η κατασκευή του κολυμβητηρίου» διευκρίνισε.
Και για να αποδείξει ότι δεν έχει οποιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Ιωαννίδη τόνισε πως ανεξάρτητα με την αρνητική στάση του υφυπουργού στο θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου αναγνωρίζει τη θετική συμβολή του στο ξεμπλοκάρισμα του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου, παρότι ούτε ο εργολάβος του πρώτου πληρώθηκε, ούτε τα έργα για το δεύτερο ξεκίνησαν ακόμα.
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε,  απαντώντας και πάλι σε ερώτηση του κ. Πασσαλίδη, για την πρόοδο περί τη σύσταση της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων του νομού και τις εξελίξεις περί τη λειτουργία των ΧΥΤΑ. Ενημέρωσε για την ανάγκη να προταχθεί η μελέτη και κατασκευή του νέου ενιαίου για όλους τους δήμους ΧΥΤΥ σε έκταση που θα επιλεγεί και μέχρι τότε τη απόθεση των απορριμμάτων των τεσσάρων δήμων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης αφού κατασκευαστεί ο σταθμός μεταφόρτωσης στην Αξιούπολη.
Κατά τα άλλα στο προ ημερήσιας συζήτησης διάλογο με τις ερωτήσεις των συμβούλων και τις απαντήσεις της διοίκησης τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν τα συνήθη, ως εξής:
Ο κ. Πασσαλίδης αναφέρθηκε και στην καλύτερη- συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ο κ. Ι. Φαχουρίδης ζήτησε να συσταθεί ταμείο για την χρηματοδότηση - χορηγία πανελλήνιων εκδηλώσεων στο Κιλκίς που ωφελούν την πόλη. Την πρόταση επαίνεσε ο κ. Δήμαρχος αλλά επισήμανε ότι ο Επίτροπος δεν εγκρίνει παρόμοιες δαπάνες.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας επέστησε επίσης την προσοχή της διοίκησης στις προβληματικές πρόσθετες αίθουσες, δυο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο και μια στο 2ο Δημοτικό. Ρώτησε επίσης για τη λειτουργία του ΚΗΠΟΥ από τον ιδιώτη. Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι ο ιδιώτης ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και δεν υφίσταται οποιοδήποτε πρόβλημα.
Ο κ. Δημ. Ιωακειμίδης ζήτησε να ευπρεπιστεί ο χώρος των παλιών σφαγείων με δημιουργία πάρκου μπροστά από το 1ο Λύκειο. Για τα παλιά σφαγεία υπάρχει πρόβλεψη με το Γ.Π.Σ. απάντησε ο κ. Δήμαρχος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο κ. Μιχάλης Ηλιάδης αναφέρθηκε στα «αγαπημένα» του θέματα, αυτά της καθαριότητας, των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, των σκυλιών στους δρόμους και εν γένει της καθημερινότητας της πόλης και των δημοτών επισημαίνοντας αδυναμίες αφού από τη γενική εικόνα «δεν είμαι ικανοποιημένος» όπως τόνισε.
Ο κ. Γ. Ηλιάδης ζήτησε να τοποθετηθούν παρκόμετρα στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα επί της 21ης Ιουνίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρκαρισμένων αυτοκινήτων επί της 21ης Ιουνίου ανήκουν στους καταστηματάρχες. Αν τοποθετήσουμε παρκόμετρα και έσοδα θα έχουμε και θα αναγκάσουμε τους καταστηματάρχες να μην κατεβάζουν στο κέντρο τα αυτοκίνητά τους» τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης εκθειαστικά στο παράδειγμα του δήμου Τρικάλων με την ψηφιακή εξυπηρέτηση που προσφέρει στους δημότες του δωρεάν.
Από τα θέματα ημερήσιας διάταξης ξεχώρισεη έγκριση, κατά πλειοψηφία, του Επιχειρησιακού προγράμματος του  δήμου για το οποίο θα υπάρξει ειδική αναφορά προσεχώς.