Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 8:53:17 μμ
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 08:59

“Doors of Doirani room”

Ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου, η υλοποίηση του προγράμματος AMICUS με τίτλο "Doors of Doirani room" από Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κιλκίς σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Έκφρασης της Λιθουανίας.
Τρεις νέοι εθελοντές από Λιθουανία θα παραμείνουν στο Κιλκίς για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα θα ασχοληθούν με τα οικολογικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και κυρίως το πρόβλημα της Δοϊράνης σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα θα συλλέξουν πληροφορίες ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στην οποία θα παρουσιάζονται οι ευκαιρίες εθελοντικής εργασίας σε θέματα οικολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Λιθουανία.


Από την ημέρα της άφιξης τους στην Ελλάδα, συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες. Παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο στο κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων στο Καβαλλάρι ώστε να ενημερωθούν για την τοπική κοινωνία, τα χαρακτηριστικά του προγράμματος τους αλλά και να γνωριστούν με Έλληνες εθελοντές του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων. Την εκπαίδευση των εθελοντών ανέλαβε ο κ. Κώστας Σπατιώτης, εκπαιδευτής της Ε.Ε..
Επίσης πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων σε φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων και είχαν συνεργασία με την ερευνήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντόρα Γιαννάκη.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι η δράση AMICUS είναι πιλοτική. Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο και η πρόταση του Κέντρου Δημιουργικής Έκφρασης της Λιθουανίας και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κιλκίς είναι ανάμεσα στις πρώτες έξι οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΑΔΕΠΑΚ. Συνεπώς και για την ιστορία του προγράμματος, οι νέοι από τη Λιθουανία είναι οι πρώτοι εθελοντές AMICUS στην Ελλάδα.
Τη συνολική παρακολούθηση του προγράμματος έχουν αναλάβει – πέρα από τα στελέχη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων – οι εθελόντριες EVS Lina Verseckaite(Λιθουανία) και Alexandra Schenk (Αυστρία). Ήδη την υποστήριξη τους στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει φορείς όπως ο Δήμος Δοϊράνης.