Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:15:44 πμ
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:57

Δυο μεγάλα έργα στο δήμο Πολυκάστρου

Δυο μεγάλα έργα, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων δημοπρατεί η δημοτική αρχή Πολυκάστρου, με συνολικό προϋπολογισμό 2.380.000 ευρώ.
Το πρώτο έργο αφορά την υδροδότηση των οικισμών νότια του Πολυκάστρου και το δεύτερο την κατασκευή δικτύου όμβριων με πλακοσκεπή οχετού στην πόλη.

Αγωγός ύδρευσης
Η ολοκλήρωση της μελέτης για την κατασκευή του αγωγού ύδρευσης Πολυκάστρου–Αξιοχωρίου είναι γεγονός. Βρισκόμαστε στο στάδιο δημοπράτησης του έργου. Η διοίκηση του Δήμου Πολυκάστρου από την αρχή της θητείας της, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα του εν λόγω έργου, (ακαταλληλότητα ύδατος στους οικισμούς Αξιοχωρίου και Άσπρου), προχώρησε μετά από σχετική έρευνα σε μελέτη για την κατασκευή του έργου.
Το μέγεθος της αξίας του έργου απαιτεί προσεκτική και εμπεριστατωμένη μελέτη, για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τους υπεύθυνους μελετητές του έργου εργάστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση απερίσπαστα.
Το μήκος του αγωγού θα είναι 17.600 μέτρα. Θα κατασκευαστούν δυο δεξαμενές αποθήκευσης–διανομής ύδατος στα υφιστάμενα αντλιοστάσια των δυο Δημοτικών Διαμερισμάτων. Κατά το μήκος των αγωγών θα κατασκευαστούν φρεάτια στα οποία θα τοποθετηθούν τα ειδικά τεμάχια, όπως αεραγωγοί, βάνες καθαρισμού, βάνες ελέγχου δικτύου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος του 1.550.000 ευρώ και η πίστωση έχει ήδη εξασφαλισθεί. Η σημασία της ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ζωτικής σημασίας για τα Νότια Διαμερίσματα του Δήμου Πολυκάστρου.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι το έργο της κατασκευής του αγωγού ύδρευσης Πολυκάστρου–Αξιοχωρίου αποτελεί τμήμα του μεγάλου έργου της  υδροδότησης του Δήμου Πολυκάστρου με μεταφορά και διανομή νερού από το όρος Πάικο.

Δίκτυο όμβριων
Πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο άλυτο πρόβλημα που απασχολεί την πόλη του Πολυκάστρου αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό αφορά στον εγκιβωτισμό  τμήματος οχετού του Πολυκάστρου, το οποίο αποτελεί συνέχεια της υπάρχουσας κατασκευής.
Από το υφιστάμενο ανοιχτό χωμάτινο ρέμα αναδύονται δυσάρεστες οσμές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συγκεντρώνονται έντομα, ερπετά και τρωκτικά, υπεύθυνα για διάδοση μολυσματικών ασθενειών και ως εκ τούτου επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.
Επισημαίνουμε ότι κοντά στο ρέμα υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις των εργατικών κατοικιών καθώς και του 3ου δημοτικού αλλά και 3ου νηπιαγωγείου Πολυκάστρου.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πολυκάστρου, σε συνεργασία την προϊσταμένη της Τ.Υ.Δ.Κ. Ευσταθία Μουράτογλου, ολοκλήρωσαν τη μελέτη κατασκευής του έργου και έδωσαν το «πράσινο φως» στη δημοπράτησή του, ώστε σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες και αυτό το μεγάλο πρόβλημα να αποτελεί παρελθόν.
Το μήκος του πλακοσκεπή οχετού είναι στο σύνολό του 564 μέτρα, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των 830.000 ευρώ.
Ο οχετός με την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί τμήμα του φωτισμένου πεζόδρομου που θα άρχεται του κέντρου της πόλης του Πολυκάστρου (κατάστημα Εθνικής Τράπεζας) και θα καταλήγει στις εγκαταστάσεις του αναψυκτηρίου, που βρίσκεται κοντά στον Αξιό ποταμό.
Κατά μήκος του οχετού θα κατασκευασθούν έξι φρεάτια που θα καλύπτονται από μεταλλικά στέγαστρα, τα οποία θα απομακρύνονται με γερανό, ώστε να μπορεί να μπαίνει μέσα στον οχετό το μηχάνημα καθαρισμού του πυθμένα, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του.
Όσον αφορά την αισθητική του χώρου, κατά μήκος του οχετού τα φρεάτια θα δημιουργούν την εντύπωση ύπαρξης κιόσκι κατά μήκος του φωτισμένου πεζόδρομου.