Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 6:12:51 μμ
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 11:02

Δυσλειτουργούν ελλείψει γιατρών πολλά νοσοκομεία

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, που αναμένεται να επιδεινωθούν, έχει προκαλέσει η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να ακολουθήσουν κατά γράμμα την κοινοτική νομοθεσία για το ωράριό τους, αντιδρώντας στις αλλαγές της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Πολλά νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν της εφημερίες, αφού έχουν μείνει χωρίς γιατρούς. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης είναι η περίπτωση του «Ερυθρού» (Κοργιαλένειο), που τη Δευτέρα δεν είχε ακτινολόγους, αφού οι γιατροί έχουν εξαντλήσει τον αριθμό των εφημεριών που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι βάρδιες. Σύμφωνα με τα Νέα, την εφημερία έκανε τελικά μόνος του ο διευθυντής του Ακτινολογικού.
Το πρόβλημα αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, εντός και εκτός περιφέρειας. Ήδη σε διάφορα τμήματα του Θριασίου και του Νοσοκομείου της Νίκαιας οι εφημερίες βγαίνουν χάρη στη καλή διάθεση των γιατρών, ενώ στην επαρχία το ιατρικό προσωπικό είναι οριακό με συνέπεια οι εφημερίες να βγαίνουν ούτως ή άλλως με δυσκολία.
Οι γιατροί αντιδρούν στις αλλαγές που έγιναν στην κλαδική σύμβαση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και οι οποίες οδηγούν σε μείωση των αυξήσεων των μισθών και στις προσλήψεις γιατρών.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξαγγείλει 48 απεργία για τις 12 και 13 Φεβρουαρίου.
Την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνει και η απόφαση των προμηθευτών ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων υλικών να παγώσουν τις παραδόσεις στα νοσοκομεία, έως ότου το υπουργείο Υγείας εξοφλήσει τα χρέη του προς αυτούς.