Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 10:12:59 μμ
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 10:22

Εδώ δεν είναι ούτε Βαλκάνια.Τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν στον χώρο όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικ

Συνηθίσαμε να στηλιτεύουμε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο απονομής της δικαιοσύνης, μνημονεύοντας το κτήριο του Πρωτοδικείου Κιλκίς. Και όντως η σύγκριση με Δικαστικά Μέγαρα ακόμα και της ημεδαπής, μόνο μελαγχολικές σκέψεις προκαλεί.
Αλλά αν το κτήριο του Πρωτοδικείου παραπέμπει σε  βαλκανικές συνθήκες, υπάρχουν και χειρότερα. Ο χώρος όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο Κιλκίς  παραπέμπει σε συνθήκες τριτοκοσμικές.

Ένα κτήριο όπου  ακόμα κι αν παραβλέψει κανείς την εξωτερική του εικόνα, οι εσωτερικοί χώροι, εκεί όπου απονέμεται δικαιοσύνη, είναι εντελώς ακατάλληλοι αγγίζοντας τα όρια της αθλιότητας.
Το Καλοκαίρι λιώνουν από τη ζέστη και τον Χειμώνα τουρτουρίζουν από το κρύο οι δυο ειρηνοδίκες και οι 6 υπάλληλοι (τρεις συμβασιούχοι μέσω STAGE). To κτήριο προφανέστατα δεν έχει μόνωση, ενώ δεν διαθέτει ούτε στέγη.
Τα κουφώματά του έχουν θέση στην προϊστορία της αρχιτεκτονικής και το κτήριο «μπάζει» από παντού. Αλλά και η λειτουργικότητα των χώρων του δεν είναι καλύτερη. Τα τρία γραφεία και ο χώρος του ακροατηρίου δεν αποτελούν επαρκείς χώρους για το κύριο Ειρηνοδικείο του νομού. Οι μάρτυρες και εν γένει οι παράγοντες μιας δίκης, οι δικηγόροι συνωθούνται σε διαδρόμους αναμένοντας τη σειρά τους ή «φιλοξενούνται» στο γραφείο των υπαλλήλων.
Οι εσωτερικοί τοίχοι των δωματίων - γραφείων διακοσμούνται από τεράστιες ρωγμές ενώ στις οροφές - ταβάνια η υγρασία αφήνει ευδιάκριτη την “υπογραφή” της.
Η πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ έχει προβλεφθεί, αλλά για να ανέβει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες πρέπει να ειδοποιηθεί ο υπάλληλος, να κατέβει στο ισόγειο και να βοηθήσει το ΑΜΕΑ να επιβιβαστεί στο ειδικό μηχανισμό (ανελκυστήρα).
Τώρα τον Χειμώνα που το κρύο είναι αφόρητο, οι σόμπες έχουν μια ιδιαιτερότητα. Δεν ανάβουν όταν φυσάει!
Ετούτα τα τραγικά συμβαίνουν επί χρόνια και οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Κιλκίς αποφάσισαν να αντιδράσουν. Ενημέρωσαν τους δικαστές, ενημερώνουν αυτές τις ημέρες τους δικηγόρους και ζητούν από την Πολιτεία, το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεταστεγαστεί το Ειρηνοδικείο σε καταλληλότερο - ευπρεπέστερο χώρο μέχρι να κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο, όπου θα στεγαστεί οριστικά. Εξάλλου δεν πέρασε ούτε καν μήνας αφότου τα χάλια του κτήριου τα είδε και αροπαγίτης δικαστικός που επισκέφτηκε το Κιλκίς για να έχει ιδία γνώμη επί του κτηριακού προβλήματος.
Όσα είδε ήταν αρκετά. Ακόμα περισσότερα θα διβάσουν στο Υπουργείο από το υπόμνημα που θα στείλουν οι υπάλληλοι.
 Κι αν στο Κιλκίς αποφασίσουν οι πολιτικοί του παράγοντες να ασκήσουν όση ισχύ και επιρροή διαθέτουν για να «ανοίξουν τα ώτα των μη ακουόντων» ακόμα καλύτερα.