Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 10:35:54 μμ
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 10:24

Είναι πια πραγματικότητα

«Με ιδιαίτερη χαρά σας, ανακοινώνουμε, την ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν 3 και πλέον χρόνια με πρωτεργάτη τον κ. Δημήτριο Μουζούρη και μια μικρή ομάδα συναδέλφων , για την ίδρυση και θεσμοθέτηση ενός επαγγελματικού σωματείου που θα εκπροσωπεί σε συλλογικό επίπεδο τα ξενοδοχεία του νομού μας.» αναφέρεται στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της Ένωσης.


Η συγκρότηση σε σώμα στις 22/03/09 των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου , που εκλέχθηκαν από την Γενική Συνέλευση της 15/03/09 , στο ξενοδοχείο habitat , έκλεισε τον κύκλο της δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου και άνοιξε τον κύκλο της συλλογικής προσπάθειας για την προβολή και ενεργή ενασχόληση με τα θέματα του κλάδου της φιλοξενίας στο νομό μας.
Το όνομα του σωματείου είναι «ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν.ΚΙΛΚΙΣ» με διακριτικό τίτλο ΚΟΥΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ  και έχει βάσει του καταστατικού του , μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Καταστατικός σκοπός της Ένωσης είναι «υπό ευρύτερη έννοια, η διαφύλαξη , η μελέτη και η προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων των μελλών της, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.» 
Οι επί μέρους σκοποί της είναι, η ανάπτυξη επαγγελματικής και τουριστικής συνείδησης καθώς και συνδικαλιστικής αγωγής μεταξύ των μελών της , η μέριμνα για την βελτίωση , την  προστασία και την προαγωγή των καλώς εννοουμένων επαγγελματικών συμφερόντων τους , η μελέτη, προώθηση και ρύθμιση ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, καθώς και η καταπολέμηση με κάθε νόμιμο και εποικοδομητικό μέσο και τρόπο της παραξενοδοχίας αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μελών της Ένωσης.
«Σήμερα, στον κατά γενική ομολογία, υποβαθμισμένο τουριστικά νομό μας, ο οποίος σημειωτέον είναι ο τελευταίος σε επισκέψεις τουριστών (Ελλήνων και ξένων) νομός της χώρας, λειτουργούν 22 ξενοδοχειακές μονάδες με συνολικό αριθμό κλινών κοντά στις 850, οι οποίες με την προσθήκη των υπό ανέγερση μονάδων θα ξεπεράσουν τις 1000.Μια δυναμικότητα ενδεχομένως απίστευτη αλλά πραγματική και διόλου ευκαταφρόνητη, η οποία αντιπροσωπεύει επίσης και μια σημαντικότατη  οικονομική δραστηριότητα , ιδιαίτερα κρίσιμη για ένα φτωχό νομό που «δεν του περισσεύει τίποτα».
Χαρακτηριστική και η στάση της πολιτείας, σ’ αυτή την τάση απαξίωσης και υποβάθμισης με το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον Μάιο του 2007 και στο οποίο
α) ΔΕΝ αναφέρεται πουθενά ο νομός Κιλκίς  η οιαδήποτε περιοχή του ,
β) ΔΕΝ περιλαμβάνεται στις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού
γ) ΔΕΝ περιλαμβάνεται ούτε στις περιοχές με κυρίαρχες χρήσεις άλλες από τον τουρισμό και δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Οι επιπτώσεις από τον αποκλεισμό του νομού μας από αυτό το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καταδικαστικές για ένα τομέα που βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο ανάπτυξης και μπορεί να προσφέρει ΠΟΛΛΑ στον τόπο.
Το παραπάνω θέμα, αν και κυρίαρχο στην σημερινή συγκυρία, αποτελεί ένα από τα διάφορα θέματα τα οποία η Ένωσή μας πρέπει να προβάλει και να δώσει τις μάχες της.» αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ένωσης.