Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 5:18:31 πμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:51

Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες

Ημερίδα για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις νέες τεχνολογίες πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009 (10π.μ.-3μ.μ.) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικές ψηφιακές εφαρμογές που χρησιμοποιεί το Τελλόγλειο για να εξοικειώσει τους μαθητές με σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης, καθώς το Ίδρυμα διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων νεοελληνικής τέχνης στην Ελλάδα.


Οι εφαρμογές αυτές, οι οποίες εντάσσονται στο έργο «Πολύπλευρη αξιοποίηση πολύτιμων έργων Νεοελληνικής Τέχνης και Αρχείων μέσω Εκπαιδευτικών, Ενημερωτικών Ηλεκτρονικών Εκδόσεων και Διαδικτύου» συνάδουν εξάλλου και με το γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του Τελλογλείου Ιδρύματος, ο οποίος στοχεύει στη διαρκή και ουσιαστική εκπαίδευση των νέων σε θέματα πολιτισμού, ειδικότερα της νεοελληνικής τέχνης.
Οι εφαρμογές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας» και χρηματοδοτήθηκαν κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους.
Στην ημερίδα θα προβληθούν, επίσης, παραγωγές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης οι οποίες αποτελούν μια σύγχρονη, εναλλακτική, οπτικοακουστική πρόταση που απευθύνεται στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπ.Ε.Π.Θ., έχει αναδειχθεί διεθνώς σε προνομιακό μηχανισμό διάχυσης της γνώσης μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των 600 μορφωτικών και εκπαιδευτικών εκπομπών που παρουσιάζει ετησίως.
Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης μεταδίδεται από την ΕΤ1 κάθε Παρασκευή 10-11 π.μ. και Σάββατο 8-10 π.μ. και από το ERT world κάθε Σάββατο στις 11.00.
Α΄Μέρος «Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες: Η συμβολή του Τελλογλείου στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας»
10:15 - 10:30 «Η εκπαιδευτική διάσταση των ψηφιακών συλλογών του Τελλογλείου Ιδρύματος» κ. Παναγιώτης Μπίκας, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Επιμελητής του Τελλογλείου Ιδρύματος
10:30 - 10:45 «Παρουσίαση Φυσικού Αντικειμένου του Υποέργου 2. Επίδειξη διαδικτυακού κόμβου» κ. Δημήτριος Κατσίκας,  Τεχνικός Διευθυντής εταιρείας ALTANET A.E.
10:45- 11:15 «EnigmArt, η μάθηση ως παιχνίδι» κ. Αθανάσιος Τσακίρης, Τεχνικός Υπεύθυνος σχεδιασμού της εκπαιδευτικής εφαρμογής, εταιρεία VRSense.
11:15-11:30    «Παρουσίαση της εικονικής διαδραστικής τρισδιάστατης περιήγησης στην έκθεση: Η Ελλάδα που αλλάζει, Τέχνη και προσωπικότητες στον 20ο αιώνα» κ. Στέφανος Βροχίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, υπεύθυνος σχεδιασμού της εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Β΄ Μέρος: «Η συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος με την Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ»
12:00-12:15 «Οι Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα», κα Βασιλική Πλιόγκου, Δρ. Επιστημών Αγωγής, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου Ιδρύματος
12:15-12:30 «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Σύγχρονη Εκπαίδευση: Ο γρήγορος λαγός και η αρχή χελώνα, η πρόταση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης», κα Σοφία Μαντουβάλου, συγγραφέας, παραγωγός εκπαιδευτικών ταινιών.
12:30-12:45 «Η χρήση της εκπαιδευτικής ταινίας μέσα στην τάξη», κα Λίλα Πάτση, καθηγήτρια αισθητικής αγωγής.
12:45-13:30 Προβολή ταινιών της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.