Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 6:11:22 μμ
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010 20:04

Έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας για μεταφορά πίστωσης 50.000 από Γουμένισσα σε Κιλκίς

nosokomeio_goumenisas


Κοινή ανακοίνωση - καταγγελία της απόφασης της 4ης  Υγειονομικής Περιφέρειας  για μεταφορά πίστωσης 50.000 ευρώ από τις εφημερίες των γιατρών του Νοσοκομείου Γουμένισσας στις εφημερίες του Νοσοκομείου Κιλκίς εξέδωσαν οι διοικήσεις τω τεσσάρων κομματικών - δημοτικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας της επαρχίας Παιονίας (Ευρωπού, Γουμένισσας, Αξιούπολης) κα του Πολυκάστρου.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Παιονίας μπήκε σε εφαρμογή και εκτελείται ένα σχέδιο αποδυνάμωσης της υγειονομικής κάλυψης της περιοχής, που είχε προαναγγελθεί εδώ και λίγους μήνες με τη μορφή φήμης περί "δήθεν" κλεισίματος του Νοσοκομείου Γουμένισσας, ένα έγκλημα εις βάρος του Νοσοκομείου και της παρεχόμενης από αυτό περίθαλψης στους κατοίκους της Παιονίας και της περιοχής του Πολυκάστρου, της υγείας όλων των κατοίκων του μελλοντικού δήμου Παιονίας.
Την εβδομάδα που μας πέρασε έφτασε στο Νοσοκομείο έγγραφο της προϊσταμένης αρχής, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης όπου προϊσταται κάποιος κύριος Μπουσουλέγκας, με το οποίο εγκρίνεται η μεταφορά των κονδυλίων του Νοσοκομείου Γουμένισσας από τις εφημερίες των γιατρών του ιδρύματος στο Νοσοκομείο Κιλκίς για τις εφημερίδες των γιατρών εκείνου του Νοσοκομείου, με το πρόσχημα του εξορθολογισμού των δαπανών στα 2 Νοσοκομεία.
Το πλήρες κείμενο του εγγράφου, το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον και είναι αδιαβάθμητο, είναι το εξής:
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 4ΗΣ ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
22.6.2010
Θέμα: Μεταφορά χρηματικού ποσού από τις πιστώστεις του Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμένισσας στο Γ.Ν. Κιλκίς
Διαβιβάζουμε το Α/4182/31.5.2010 έγγραφο του Γ.Ν. Κιλκίς, με το οποίο αιτείται τη μεταφορά ποσού από τις εγκεκριμένες για τις εφημερίες ιατρών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Γουμένισσας με προϋπολογισμό του έτους 2010 του Γ.Ν. Κιλίς.
Θεωρούμε ότι αυτό συμβάλει στον εξορθολογισμό των αναγκαίων πιστώσεων γι’ αυτά τα νοσοκομεία και συμφωνούμε για τη μεταφορά 50.000,00 ευρώ από τις εγκεκριμένες πιστώσεις για εφημερίες ιατρικού προσωπικού έτους 2010 του Γ.Ν. Γουμένισσας στον προϋπολογισμό του Γ.Ν. Κιλκίς για καλυφθούν οι ανάγκες του για το διάστημα 1.7.2010/31.12.2010.
Ο κ. Μπουσουλέγκας, χειρούργος, αγνώστων λοιπών προσόντων, έδειξε από την αρχή της καριέρας του σ’ αυτή τη θέση τις πραγματικές του διαθέσεις απέναντι στο Νοσοκομείο Γουμένισσας όταν το χαρακτήρισε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και πρότεινε περικοπές απολαβών κάποιων γιατρών  πέρα από κάθε λογική. Στη φάση εκείνη μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και πολιτικές παρεμβάσεις, υποχώρησε λίγο και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μερικώς, με θύματα της πολιτικής του αφενός μερικούς γιατρούς του ιδρύματος και την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών αφετέρου τον πληθυσμό της Παιονίας εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εφημερευόντων σε κάθε εφημερία. Σημειώνουμε ότι η πολιτική αυτή δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων στις υπηρεσίες υγείας. Είναι γνωστά τα μεγάλα χρέη των Νοσοκομείων και σαφής και σωστή η προσπάθεια μείωσής τους από την πολιτική ηγεσία με την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την τακτοποίηση των διαδικασιών προμηθειών των αναγκαίων υλικών. Ποτέ κανείς και πουθενά δεν μίλησε για επιπλέον μείωση απολαβών κάποιων λειτουργών της υγείας κάποιων νοσοκομείων, όταν είναι γνωστό ότι όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται έχουν ισχύ για όλους και παντού. Έτσι, ενώ η μείωση των επιδομάτων που προώθησε η κυβέρνηση ίσχυσε το ίδιο για όλους τους γιατρούς σε όλη την Ελλάδα ο κ. Μπουσουλέγκας θεώρησε ότι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε εξαιτίας κάποιων από τους 20 γιατρούς της Γουμένισσας και θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει τις περικοπές ειδικότερα σε αυτούς. Έτσι προέκυψε μια επιπλέον μείωση των απολαβών των γιατρών του Νοσοκομείου περίπου από 200-600 ευρώ τον μήνα σε μια αυθαίρετη διαβάθμιση και με θολά κριτήρια κατανομής (η δικαιολογία κατάρτισης "ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας" είναι αβάσιμη, δεν αντέχει κριτικής και απευθύνεται κυρίως για εντυπωσιασμό στους μη έχοντες σχέση με την Ιατρική).
Σ’ αυτή λοιπόν τη δυσάρεστη κατάσταση και ενώ το Υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο νόμο που πρόκειται να ψηφίσει και με τον οποίο θεωρεί, σωστά,  όλους τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ίσους και δείχνει την πρόθεση του να αντιμετωπίσει το θέμα των εφημεριών το ίδιο για όλους τους γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, έρχεται ο κ. Μπουσουλέγκας και προχωράει με το προαναφερόμενο έγγραφο σε ένα νέο παράλογο μέτρο που οδηγεί πλησιέστερα στον αποχαρακτηρισμό του ιδρύματος στην μετατροπή του από Νοσοκομείο, μάλλον σε ένα Κέντρο Υγείας με ασαφείς όρους λειτουργίας.
Σ’ αυτή του την ενέργεια φαίνεται να έχει αρωγό και ίσως και εμπνευστή, τον σύλλογο νοσοκομειακών γιατρών του Κιλκίς, ο οποίος φαίνεται να προτείνει και να υποστηρίζει την αναφερόμενη ενέργεια, πέρα από κάθε συνδικαλιστική λογιστική και μάλλον προς ντροπή όσων προτείνουν και όσων υποστηρίζουν τα γραφόμενα στο προαναφερθέν έγγραφο.
Είναι γνωστό ότι στο καταστατικό λειτουργίας όλων των συλλόγων αναφέρεται ως σκοπός ίδρυσης η υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των μελών του. Σε κανένα όμως καταστατικό και πουθενά στον κόσμο δεν αναφέρεται πολιτική αντίθεσης, με συναδέλφους άλλων συλλόγων. Το πόσο παράλογο και πόσο ντροπή για τον συνδικαλισμό είναι αυτό που συμβαίνει μπορεί κάποιος να το καταλάβει αν σκεφτεί τους υπαλλήλους του ΟΤΕ Πολυκάστρου να ζητούν να πάρουν χρήματα από τους συναδέλφους τους του Κιλκίς επειδή πιστεύουν ότι κουράζονται περισσότερο ή τους υπααλλήλους της ΔΕΗ του Κιλκίς να ζητούν να πάρουν χρήματα από συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης επειδή πιστεύουν ότι επεμβαίνουν σε περισσότερες βλάβες στα δίκτυα.
Είναι στο αλφαβητάρι του συνδικαλισμού ότι μπορεί ο κάθε σύλλογος να αγωνίζεται για βελτίωση των συνθηκών και των όρων λειτουργίας των μελών του και να ζητά καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία και τότε ίσως έχει συμπαραστάτες και από άλλους συλλόγους, ποτέ όμως υποδεικνύοντας ομάδες συναδέλφων ως θύματα αυτών τους των απαιτήσεων.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι υπάρχουν τρεις υγειονομικές ζώνες ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής και ως εκ τούτου υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια καθώς και κίνητρα πλήρωσης των θέσεων και λειτουργίας σε κάθε ζώνη. Το Νοσοκομείο Κιλκίς ανήκει στη Β’ ζώνη και το Νοσοκομείο Γουμένισσας στην Γ’ ζώνη (παραμεθόριος και νησιά). Αυτήν την κατάταξη την αγνοούν σκοπίμως εκείνοι που απεργάζονται την υποβάθμιση και όχι την στήριξη του Νοσοκομείου Γουμένισσας.
Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι μόνο το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Γουμένισσας που θίγεται αλλά ολόκληρη η επαρχία Παιονίας.
Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι μόνο το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Γουμένισσας που θίγεται αλλά ολόκληρη η επαρχία Παιονίας.
Στις ενέργειες αυτές είναι σαφές και αναμενόμενο ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Γουμένισσας θα αντιδράσουν με όποιο νόμιμο τρόπο κρίνουν σωστότερο. Εμείς, αναλογιζόμενοι το δύσκολο υγειονομικό μέλλον του μελλοντικού δήμου Παιονίας, καλούμε όλους τους βουλευτές και τους πολιτευτές του Νομού στην κεντρική πολιτική σκηνή καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβουν για να σταματήσουν το συντελούμενο έγκλημα καθώς και τον κόσμο σε εγρήγορση για να συμπαρασταθεί σε κάθε ενέργεια ανατροπής αυτής της κατάστασης.

Τα Δ.Σ. ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ.
Γουμένισσας, Αξιούπολης, Ευρωπού, Πολυκάστρου